Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Uprchlý Syřan (37) se vydával za nezletilého, chtěl do děčínského „diagnosťáku“

Zařízení pro mládež je pro běžence pohodlnější než sběrný tábor. (ilustrační foto)
Zařízení pro mládež je pro běžence pohodlnější než sběrný tábor. (ilustrační foto)  (Autor: Foto: EPA, Reuters)
Autor: Richard Veselý, Klára Brunclíková - 
26. června 2015
14:51

Aby uprchlíci mohli zůstat v Česku, zkoušejí snad všechno. Skoro čtyřicetiletý Syřan se například diagnostickému ústavu snažil namluvit, že je mu 17 let. Svoje šediny vysvětloval tak, že si prožil hrůzu ve válce. Vyzkoušel tak stejný trik jako Barbora Škrlová z kauzy Kuřim (32), která se vydávala za malou Aničku.

Tvrdil, že je mu 17 let, Syřana tak musel přijmout „diagnosťák“ v Děčíně. Jaký je mužův skutečný věk, zjistili až lékaři, kteří provedli podrobné testy.

Zaměstnancům ústavu bylo divné, že „chlapec“ na svůj věk rozhodně nevypadá. Měl vrásky a šedé vlasy. To ale Syřan vysvětlil tím, že v Sýrii prožil děsivé válečné útrapy. Pravdivost svých slov prokazoval i prostřelenou nohou.

„Přijímáme každého, záleží to na rozhodnutí soudu. Nemáme vlastní prostředky na to, abychom zjistili skutečný věk lidí, kteří se za nezletilé děti jen vydávají,“ řekl deníku Aha! ředitel výchovného ústavu pro děti a mládež v Děčíně-Boleticích Pavel Bártík.

Zařízení pro mládež je pro běžence pohodlnější než sběrný tábor. Také se z něj dá snáz utéct. „Tohoto muže jsme u nás měli, tvrdil, že je mu sedmnáct let. Už ale s dalšími dvěma mladšími uprchlíky utekl. Nejsme proti tomu zabezpečeni, jsme školské zařízení, ne vězení,“ dodal Pavel Bártík.

Čtyřicetiletý Syřan ani nemohl tušit, že stejnou metodu už v Česku někdo vyzkoušel. Dvaatřicetiletá Barbora Škrlová se vydávala třináctiletou Aničku. Pod falešnou identitou se snažila uniknout policejnímu stíhání, sama byla totiž jednou z hlavních postav v kuřimské sektě a podílela se i na týrání chlapců. Později se Škrlová v Norsku vydávala za Adama (13).

Nový uprchlický tábor v Česku?

Uprchlíky bude Česko přijímat dobrovolně. Na nočním jednání o tom rozhodli zástupci zemí Evropské unie. Podle Mladé fronty se také hledá místo, kde by mohl vzniknout nový uprchlický tábor. Místa, která jsou k dispozici, by totiž vzhledem k počtu uprchlíků nemusela stačit. Vhodným prostorem by mohl být areál bývalých kasáren ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku.

V areálu už v minulosti uprchlíci bydleli, teď je objekt nevyužitý. Tamní obyvatelé se přítomnosti migrantů zatím nebojí, na jejich přítomnost jsou totiž už zvyklí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mandat ( 19. srpna 2015 07:56 )

Zajimalo by me, odkud maji tyto informace.Ty jsou extra k nam posilany.Vsadim se, ze maji sve ukoly.Budeme se jeste divit.

mandat ( 19. srpna 2015 05:45 )

Tady je videt, co je to za lidi,lzou ve vsem,vsadim se, ze ted vsichni budou rikat, ze jsou ze Syrie.Kdo lze mel by se vratit domu.Dostal sanci dostat se do Evropy a hned na zacatku je neseriozni.Kolik takovych parazitu je uz mezi detma.Dovede si nekdo predstavit,co by udelal 37 lety chlap s holkama v decaku ? Proc nemate zakon, ze lidi bez papiru se neberou.Kdyz se dokaze, ze lhali pryc s nima.To v budoucnu budou jen problemovy lidi.Natahaji si sve 100 clenne rodiny a budou se jen mnozit a vykoristovat.Muze si tohle Ceska republika dovolit ? A navic ten jejich islam,oni ziji podle neho a kdyz se jim to hodi, tak vse svedou na Koran.Zapichnou nekoho a hned, ze je to v Koranu.Takove bandity pryc a salra rychle.

kiwi65 ( 26. června 2015 23:47 )

 Myslím že máme dost problémů s občany nemyté pleti,tak proč si zadělávat na další problémy?Neschopná vláda rychlokvašek z Plzně nic nevyřeší,tak už lidi přestaňte fetovat a nevolte je.

noza ( 26. června 2015 22:47 )

Co to máme za kr.....é zákony, že MUSÍME každého přijmout. Není nic jednoduššího než zákony změnit, nebo je porušovat (když se porušují běžně i jiné zákony), aby chránili Čechy a ne každého vagabunda, který sem přijde. Vyhodit, dokud je čas a ještě se nic nestalo. Zítra může být pozdě. Copak dnešek neotevřel oči všem těm, kteří se jich zastávají?

prycsnima ( 26. června 2015 22:45 )

Měli ho poslat do klokánka. Vyc hcanej multikulti kreten

Zobrazit celou diskusi