Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Sobotka selhal! Do Česka přijde víc uprchlíků, než by nařídily kvóty, volá opozice

Běženci (Ilustrační foto)
Běženci (Ilustrační foto)  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, Klára Brunclíková - 
26. června 2015
13:36

Bruselské jednání o uprchlických kvótách sice dopadlo tak, jak si premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přál, z Česka už na něj ale míří natažené prsty opozice, která tvrdí, že selhal. Uprchlíky Česko přijme dobrovolně, okolo celé věci se ale zatím vznáší až moc otazníků. Nikdo například neví, kolik azylantů do Česka přijde.

„Jednání bylo nesmírně tvrdé, šli jsme až na hranu toho, co bylo možné během včerejšího jednání prosadit a čeho dosáhnout, aniž by se jednání Evropské rady rozpadlo,“ uvedl premiér Sobotka před začátkem druhého jednacího dne vrcholné schůzky unie.

„Včera jsme jako dva stateční... absolvovali velmi těžkou, bouřlivou diskusi... Evidentně byla snaha, aby Evropská rada přijala dokument, který by znamenal povinné kvóty pro členské státy EU,“ popsal slovenský premiér Robert Fico sedmihodinové jednání.

Debata, která se protáhla až do pátečních ranních hodin, skončila nepřijetím nápadu Evropské komise o povinných kvótách. Dobrovolně si tak členské státy EU rozdělí 40 000 azylantů z Itálie a Řecka.

Toto číslo ale není konečné – německá kancléřka Angela Merkelová vzápětí upozornila, že země unie přijmou i dalších 20 000 osob s nárokem na mezinárodní ochranu, které se ale nyní nacházejí mimo evropské území.

Pane premiére, v Bruselu jste selhal, rozčiluje se opozice

Premiér Sobotka si sice oddychl, že jednání dopadlo tak, jak chtěl, úlevu ale zjevně necítí zbytek české politické scény. Sobotku po jednání zkritizoval předseda ODS, výzvu mu poslal i europoslanec.

„Jsem rád, že tento šílený návrh Evropské komise neprošel. Důrazně ale vyzýváme premiéra Sobotku, aby si ani při dalších jednáních nenechal vnutit tzv. dobrovolné kvóty, protože se obáváme, že dobrovolnost by ze strany EU mohla opět přerůst v nátlak, a pro takový krok neexistuje podpora veřejnosti,“ prohlásil europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach.

„Premiér Sobotka nehájil zájmy českých občanů. V důsledku jeho selhání na bruselském summitu přijme naše země více migrantů, než unie nařizovala, protože premiér koaliční vlády nebyl schopen zajistit záruky dočasnosti tohoto opatření ani přesné podmínky, za nichž si uprchlíky budeme moci tzv. dobrovolně vybírat. O nich opět rozhodnou později bruselští úředníci bez politické odpovědnosti. Jedná se o nedobrovolně dobrovolné kvóty.“ rozčílil se předseda ODS Petr Fiala.  

„Tento ústupek premiéra a výsledek bruselského jednání je začátkem konce unie tak, jak ji známe. Povede mimo jiné k bezpečnostním rizikům a může nakonec znamenat i omezení volného pohybu řádných občanů.“ dodává Fiala jedním dechem.

„Pokud těm lidem jasně a důrazně neukážeme, že je nepřijmeme a budeme vracet zpět, za chvíli jich tady budou miliony,“ míní šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky spočítal, že do poloviny června se letos do Řecka dostalo po moři 63 000 běženců, což je oproti loňsku šestinásobně více. Do Itálie připlulo letos 62 000 migrantů a do Maďarska 61 000, většinou přes Srbsko.

Počet žadatelů o azyl v EU se podle statistického úřadu Eurostat za poslední rok téměř zdvojnásobil – v prvním čtvrtletí 2015 podalo svou první žádost o azyl celkem 185 000 imigrantů. Nejvíce lidí se obrátilo na úřady v Německu (73 100) a Maďarsku (32 800); Česko patří k zemím, kde žádá o azyl vůbec nejméně uprchlíků – letos na jaře jich bylo 355, tedy 0,2 procenta celkového počtu v unii.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině