Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Yusuf (17) z Palestiny: Až dostanu azyl, rodina přijede za mnou!

Autor: kat - 
24. června 2015
05:00

Je mu teprve 17 let, zažil ale mnohem víc než leckdo z nás. Byl unesen, brutálně bit, bezdůvodně vězněn a mučen hlady. Vše odevzdaně snášel jen proto, aby se mohl dostat do Evropy!

„Z Gazy jsem utekl kvůli válce. Všude byly bomby, kolem mě byla jen válka a smrt, chtěl jsem změnu, přál jsem si začít nový život,“ vysvětlil mladík, který neumí ani psát. Poté, co jeho bratr a bratranec ve válce zemřeli, opustil matku i nemocného otce – rozhodl se zkusit v Evropě vydělat dost peněz na to, aby i oni mohli jednou poznat život v míru.

Cestou za novým životem však s kamarádem prožili peklo. V uprchlickém táboře v Libanonu byli uneseni. „Vyhrožovali nám, že nás zabijí, když jim nedáme 1000 dolarů (cca 24 000 Kč – pozn. red.). Mlátili nás, svázané cpali do pytlů. Viděl jsem, jak jednomu muži vyrvali nehty,“ vzpomíná na tu hrůzu odvážný Yusuf.

Když příbuzní vybrali dost peněz na to, aby byli chlapci propuštěni, mohli se konečně vydat na cestu. Ta je vyšla celkem na 97 000 Kč. Přispěli všichni Yusufovi příbuzní, maminka prodala veškeré cennosti. „Doufám, že se jim jednou odvděčím tím, že sem za mnou budou moci přijet,“ uzavřel Yusuf.

santamonica ( 26. června 2015 15:02 )

 Odvážný Yusuf, ktery neumi ani psat, dorazil do Evropy, kde okamzite zacne vydelavat tezky prachy a priveze nemocneho otce a chudaka matku a vsechny pribuzne kteri se slozili na jeho cestu do Evropy. Takhle to delaji imigranti z Indie v Kanade. Cela vesnice se slozi na jednoho, ktery prijede do Kanady, zazada o vsechny dostupne socialni davky, zdravotni pojisteni a cokoliv co se muze ze zeme vyzdimat; pak posle pro celou rozvetvenou rodinu a okamzite posle penize ktere dostal, zpatky do vesnice odkud prisel. Penize jsou pak znovu pouzity na dalsiho imigranta. No, a protoze kazdy Ind se jmenuje bud Kumar nebo Singh, nikdo nema moznost zjistit, jestli ti co prijizdeji za nimi jsou rodina, ci ne. A tak se Brampton, Mississauga, Scarborough a dalsi, meni na ciste stredo Asijska sidliste kde se Anglicky nedomluvis.

karllos.dc ( 25. června 2015 08:06 )

A ty si vůbec něco myslíš??!

naidka ( 24. června 2015 15:46 )

Mysli si o mně co chceš, mně je to jedno, já mám srdce taky, ale i pud sebezáchovy a možná kousek vlastenectví, což tobě evidentně chybí, Aranko.

maruna12 ( 24. června 2015 15:30 )

paniku?!!! https://www.youtube.com/watch?v=AmHqjtOWoIQ

maruna12 ( 24. června 2015 15:23 )

Naivita kamikadze filozofie: https://www.youtube.com/watch?v=AmHqjtOWoIQ

Zobrazit celou diskusi