Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Slovensko se bojí uprchlických kvót, zvažuje referendum

Slovenský premiér Robert Fico
Slovenský premiér Robert Fico  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, bru - 
23. června 2015
15:42

Jestli Evropská unie prosadí povinné uprchlické kvóty, zváží Slovensko vypsání referenda. Bratislava stejně jako Česko a další země visegrádské čtyřky přerozdělování odmítá a pomoci chce jen dobrovolně.

Za vládu Slovenské republiky chci oznámit, že budeme zvažovat i možnost vyhlášení referenda prostřednictvím usnesení Národní rady. Možná je to cesta, jak se vyhnout důsledkům rozhodnutí Evropské komise, s nimiž vláda Slovenské republiky souhlasit jednoduše nemůže,“ řekl slovenský premiér Robert Fico, jehož strana Směr – sociální demokracie má ve slovenské sněmovně pohodlnou většinu.

Podle Fica není jisté, zda členské země EU, které nesouhlasí s povinnými kvótami, jsou schopny při případném hlasování o návrhu Evropské komise ohledně kvót vytvořit takzvanou blokační menšinu. Ta by byla potřebná k tomu, aby povinné kvóty nebyly závazné pro státy evropské osmadvacítky.

Slovenský premiér se také ohradil vůči návrhům závěrů nadcházejícího summitu EU k migraci, které podle něj zmiňují povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků. Výhrady k textu dříve během dne vyjádřil i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

negomba ( 23. června 2015 19:55 )

Maďaři chtějí vysoké ploty.. Slováci zvažují referendum. Nic nezvažujte a hoďte to mezi lidi, nechtějí běžence ani u vás, ani tady..

Zobrazit celou diskusi