Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Počet uprchlíků v Česku rychle roste: Za minulý týden se zdvojnásobil

Běženci na maďarských silnicích.
Běženci na maďarských silnicích.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
22. června 2015
08:55

Cizinecká policie v uplynulém týdnu zadržela v Česku zhruba dvojnásobný počet nelegálních migrantů, než bylo dosud obvyklé. V průměru jich letos bylo asi 30 týdně, v uplynulém týdnu jen od čtvrtečního odpoledne, kdy ministr vnitra Milan Chovanec kvůli migrační krizi vyhlásil posílení kontrol, policie zadržela 52 nelegálních migrantů.

„Za uplynulý týden se počet zachycených migrantů zhruba zdvojnásobil,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Výjimečná byla podle ní v počtu zadržených běženců noc na dnešek, kdy policie zadržela 21 nelegálních migrantů, za celý víkend jich bylo 36. „Téměř všichni byli nalezeni při kontrole mezinárodních vlaků z Rakouska, hlavně na Břeclavsku, další větší skupina v Praze a také v Pardubicích,“ řekla k víkendu.

Ministr Chovanec ve čtvrtek na mimořádné schůzi Sněmovny k migraci ohlásil, že Česko kvůli migrační krizi posiluje kontroly ve vlacích z Maďarska a na některých vybraných silnicích v příhraničí. Opatření bylo podle Rendlové vyhlášeno ve třech krajích. V Jihomoravském a Jihočeském kvůli jejich státní hranici s Rakouskem, přes něž běženci do Česka přicházejí, a v Kraji Vysočina kvůli kontrolám na dálnici D1. Při kontrolách s cizineckou policií spolupracuje pořádková a dopravní policie.

Na zvýšený příliv nelegálních migrantů cizinecká policie reagovala větší intenzitou kontrol už koncem loňska a počátkem letoška, podotkla Rendlová. Připomněla dříve zveřejněná čísla, podle nichž cizinecká policie do konce května v Česku odhalila 2418 nelegálně pobývajících cizinců, což bylo zhruba o 42 procent víc než o rok dřív. Nejčastěji to byli státní příslušníci Kosova, Sýrie a Afghánistánu. Mezi další národnosti, které chtěly Českem projít, patřili občané Iráku, Pákistánu, Alžírska či Somálska.

Evropská unie nyní čelí zvýšenému přílivu migrantů hlavně přes Itálii a Řecko. Evropská komise proto navrhla kvóty, podle nichž by se měly členské státy postarat o desetitisíce žadatelů o azyl. V Česku se proti kvótám postavila vláda i prezident Miloš Zeman, prosazují pomoc běžencům v jejich zemích nebo uprchlických táborech.

Česko je pro uprchlíky hlavně tranzitní zemí a v rámci EU patří k zemím, kde žádá o azyl méně uprchlíků. Za prvních pět měsíců letošního roku požádalo o mezinárodní ochranu 679 cizinců, což je o 286 více než za stejné období loňského roku. Zhruba polovinu tvořily žádosti občanů Ukrajiny, následovali žadatelé z Kuby, Sýrie a Vietnamu. Za celý loňský rok požádalo o mezinárodní ochranu v tuzemsku 1156 lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dahlie1 ( 25. června 2015 09:23 )

nechceme je tu... poskytneme peníze a vybavení, ať si uspořádají situaci ve své zemi. Rodiče, manželky a děti tam nechají- to jsou "chlapi", jsou to jen vyžírky sociálních dávek. Co s nimi, místo dávek je podporovat u nich doma. Náš život jsme si tu také vybojovali za několik století, měli a mají tu možnost také, jsme ochotni je podpořit

salto ( 22. června 2015 15:55 )

Ono to jejich válčení zas tak nesmyslné nebylo. Svojí neokoloniální politikou tyto země vyždímali a jim vždy vyhovovalo podporovat ty, kteří jim to dovolovali.

gogo ( 22. června 2015 15:31 )

Američané destabilizovali nesmyslným válčením celé oblasti středního východu i Afriky a my nyní sklízíme co oni zaseli. A k nim nepronikne ani myš... Za jejich zločiny má nyní pykat Evropa ?

rudyptak48 ( 22. června 2015 12:55 )

omluva: to slůvko p-e-n-í-z-e jsem vložil zřejmě redaktor Blesku. Už neví, jak by ten kanál vydělal.

rudyptak48 ( 22. června 2015 12:53 )

Myslím, že příživníků už tady máme dost. Hlavními příživníky jsou však naši politici a volení zástupci sněmovny a senátu. Ti přece schvalují zákony. Máme zde tisíce cikánů, které stát a EU vydatně chrání a podporuje. To nás stojí nemalé peníze. Mnozí z nich dostávají příspěvky skoro na všechno a pořád jim to nestačí. Jsou vysmátí, baví se po sídlištích měst, kradou v obchodech, ničí byty a zařízení na sídlištích, a místo do školy, učí se jejich děti, jak se má správně krást. Hodně našich lidí, i když tvrdě pracuje, nemá tak bezstarostný život jako oni. Myslíte, že tihle utečenci se budou chovat líp? Kde seženou práci na své živobytí, kdo jim zajistí ubytování, stravu ap.? Když jsou zde takoví samaritáni, ať vytvoří nějaké sdružení, zveřejní svá jména s adresou a se závazkem, že se na své útraty postarají o konkrétního běžence, a že se o něj budou starat až do smrti, pokud nesežene práci, nebo se nepřizpůsobí, a samozřejmě zajistí bezpečnost ostatních občanů. Uvidím, kolik takových hrdinů se zde najde. Většina z nich utíká za evropským rájem, který jim překupníci za jejich třeba i životní úspory slíbili. Pokud jim budeme ustupovat, bude to jen horší a Evropa jako kulturní země zanikne. Stane se z ní smetiště islámského odpadu. Nejsem rasista, mám rád slušné lidi všech odstínů pleti a všech názoru, pokud neprosazují sílou nebo lstí ten svůj. Bohužel, tohle již nelze přehlížet, to je již skutečná sociálně-ekologická hrozba.

Zobrazit celou diskusi