Vranov nad Dyjí

V roce 1987 se na radaru poblíž tehdy ještě ostře střežené hranice s Rakouskem objevil neznámý létající objekt, ke kterému ihned startoval vojenský vrtulník z Prostějova. Nad Vranovskou přehradou nad vrtulníkem v obrovské rychlosti proletěl objekt doutníkovitého tvaru bez křídel. Přestože posádka dostala rozkaz střílet, objekt se jí nepodařilo zaměřit. Zmizel směrem na Brno a za Bratislavou se vypařil i z radaru. Podle výpovědi vojáků dokázal letět rychlostí až 2700 km/h.

Kosíř (Prostějov)

Tajemná hora láká senzibily, esoteriky i ufony. Erika Bábková z Prostějova zde viděla, jak se z mraků vynořil kovově lesklý prstenec, kolem kterého se zablesklo a spustil se liják. Připadalo jí to jako vojenský experiment. Také policie a armáda s dozimetry tu před více než 20 lety vyšetřovaly případ, kdy ženu s dítětem ozářil létající předmět.

Špičák (Česká Lípa)

Na přelomu 70. a 80. let minulého století pod místním kopcem Špičák uviděl obyvatel České Lípy podivná světla na obloze. Klesala, pak se zastavila a obrovskou rychlostí vystřelila vzhůru. Stávalo se to tu prý často a nikdo tomu nepřikládal zvláštní význam. Těžil se zde totiž uran. Toho dne se ale po podobném světelném divadle po poli procházela i podivná, dvou a půlmetrová postava s nezvykle velkou hlavou.

Kladno

Loni v létě zde svědkové pozorovali objekt, který připomínal starý zájezdový autobus tmavé matné barvy s osmi rozsvícenými okny, z nichž slabě zářila oranžovočervená světla. Neměnil výšku, rychlost, ani směr letu a letěl pomalu a bez zvuku. Byla to vzducholoď, letecký model, nebo dosud nevídané ufo? To ufologové zkoumají dodneška!

Miličín

V roce 1991 zde nezávisle na sobě pozorovala řada chatařů, obyvatel Miličína a Mezna a dětí z dětského tábora rudě červenou zářivou kouli. Podle některých výpovědí dokonce koule pár žen pronásledovala a podle jiných z ní dokonce vystoupila asi třímetrová postava s robotickým psem.

Radkov (M. Třebová)

V roce 1976 spatřila rodina s dětmi světla ve tvaru trojúhelníku. O dva roky později podobný »bumerang« bezúspěšně pronásledoval vojenský letoun z Žatce nad západními Čechami. V roce 1992 ho pozorovali v Chebu, u Prahy a u Dvora Králové. Létá vždy v noci a bezhlučně a z přídě se mu linou záblesky podobné blesku od fotoaparátu.

Borová (Svitavy)

V srpnu 1993 šel pan Š. po silničce mezi dvěma obcemi se svým psem. Těsně nad silnicí se vznášel malý plochý předmět podobný barevné hračce. Pak se ale dal do pohybu a začal se bezhlučně vznášet. Den nato se na řadě míst Čech a Moravy vyrojila pozorování UFO rozličných tvarů a velikostí. Od letadel doutníkovitého tvaru přes svítící trojúhelníky. Ufologové z projektu Záře to považují za jakýsi "letecký den" a řadí ho k nejzajímavějším dnům, co se týče pozorování UFO v Česku.

Tři Sekery (M. Lázně)

V roce 1992 překročil stříbřitý podlouhlý objekt státní hranici u Tří Seker a mířil k obci Hvozd u Manětína. Vojáci ho viděli na radaru a poslali za ním několik stíhaček a vrtulníků. Marně. Přestože na radiolokátorech byl objekt vidět a viděla ho i řada pozorovatelů ze země, piloti ho ani přes pěkné počasí nenašli. Neznámý objekt si to podle radarů namířil k Chomutovu a u obce Jirkov náhle zmizel.

Prachatice

V roce 2005 se zde pilot větroně setkal zhruba v kilometrové výšce se stříbřitým letadlem podlouhlého tvaru bez křídel. Když se k němu větroň přiblížil, stroj prudce akceleroval a zmizel. Ještě ten rok se podobná plavidla objevila i v Týně nad Vltavou a Písku. V Dobraticích je dokonce svědek vyfotografoval.

Blata (Nové Hrady)

V roce 2000, poblíž rakouské hranice v chatové oblasti Blata, viděl chatař oválný, jasně svítící předmět, který proletěl pletivovým plotem a pak kroužil nad polem. Pomalu, zhruba rychlostí chůze. Ráno byly na poli kruhy v obilí.