O obrazci v obilí jako první informovalo na svém webu město Boskovice již v den objevu, tedy v sobotu 28. června. Boskovickému starostovi Jaroslavu Parmovi se podařilo sehnat kvadrokoptéru, což je dálkově ovládaný model vrtulníku, a zvláštní úkaz v podobě čtyřcípé hvězdice z výšky 60 metrů včas zdokumentovat. „Obilí není polámané, jen ohnuté až k zemi. Z kruhu se stala atrakce. Míří k němu spousta lidí,“ pochlubil se Parma.

Jako první si všiml kruhu v obilí Petr Chloupek, který nedaleko inkriminovaného pole bydlí, a okamžitě volal na radnici. „V pátek tam ještě žádný obrazec nebyl. Kolem desáté hodiny večer jsem zavíral okno v pokoji a viděl jsem dva mladíky, jak jdou do pole. Jeden měl batoh a druhý nesl větší kartonovou krabici. Už tak mi bylo divné, proč jdou tak pozdě do polí. V sobotu v pět hodin ráno jsem šel fotit přírodu a zřejmě jsem jako první obrazec uviděl," sdělil Chloupek.

Kromě záhadologů případ šetří i česká policie. „Obrazec je vytvořený dosud nezjištěným předmětem,“ konstatovala policejní mluvčí Iva Šebková. „Vzrostlá pšenice je poválená, majitel vyčíslil škodu na asi dvacet tisíc korun. Případ tak vyšetřujeme pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci, kdy pachateli hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok,“ upozornila Šebková. Podle ní nepřísluší policii, aby posuzovala, zda je obrazec dílem nadpřirozených sil či mimozemských civilizací. „Policisté pátrají po neznámém pachateli,“ poznamenala.

Krása, nebo barbarství?

Poněkud odlišný pohled na kruhy obilí sdílejí milovníci záhad a UFO, jako například historička a badatelka Tonička Plíšková, která je vnímá doslova jako požehnání pro člověka i krajinu. „Obrazce v obilí jsou silná energetická centra oživující a posilující celou krajinu. Važme si jejich pomoci energetické i informační. Každý piktogram je obrázek v kosmické řeči vložený do krajiny, jež vnímavý člověk umí přečíst,“ napsala na svém blogu.

Letecký pohled na čtyřcípou hvězdu
Autor: ČTK

S tím však rozhodně nesouhlasí ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL, který kruhy v obilí považuje za barbarský čin. „Dej GPS do rukou blbcovi a tak to dopadne! Vlézt do krásného pole a pošlapat úrodu, je fakt vrchol barbarství!!" okomentoval celou záležitost na Facebooku.

Ze známých celebrit má přímé zkušenosti s kruhy v obilí populární herečka Libuše Šafránková. V životopisné knize Popelka vzpomíná, jak si v dětství chodila s ostatními dětmi hrávat do obilných kruhů ve Šlapanicích u Brna, kde vyrůstala. „Ty kruhy tam zůstaly po ufonech", říká svým šibalským úsměvem nejslavnější česká Popelka. „Nevěříte? Můj muž (Josef Abrhám – pozn. redakce) se o tyhle věci zajímá, před časem přinesl anglicky psanou knihu, a tam to stálo černé na bílém: jméno naší vsi, letopočet, fotografie těch obrazců v poli."

Pohled na obrazec z pšeničného pole
Autor: ČTK

Blanensko ufony přitahuje

Výskyt obrazců v naší republice v posledních letech vzrůstá. Loňská sezóna patřila k těm nejplodnějším, kdy v polích se urodilo sedm obrazců, z toho dva právě na Blanensku. Dvojitý kruh s náznakem kříže uprostřed, objevený v Drnovicích loni 15. července, zmizel ještě dřív, než jej stačili svědci zdokumentovat. Majitel zelené obilí totiž hned zrána posekal. O dva týdny později se jen pár kilometrů odtud urodil další obrazec u Rozseče nad Kunštátem a vzbudil pozornost badatelů z celého světa. Tvarem připomíná svastiku a zároveň jako by představoval soustavu osmi planet obíhajících kolem svého středu – Slunce. V obou případech nebyl pachatel policií nikdy dopaden.

Obrazec se rozkládá na 6000 metrech čtverečních
Autor: ČTK

Dosud největší obilných kruhů v České republice však přinesl rok 1999, kdy bylo nahlášeno bezmála 70 případů. V celém světě pak byl na agrosymboly nejúrodnějším rok 1992, kdy světový archiv Crip Circle Center zaznamenal celkem 353 hlášení.