Most byl vybudován v roce 1862, první zaznamenané sebevraždy psů se ale datují k padesátým létům 20. století. Přesné číslo psích sebevrahů není známo, ale hovoří se nejméně o 50 psech, některé odhady se ale zmiňují dokonce až o 600 psech!

Důvod, proč se psi vrhají přes zídku do patnáctimetrové propasti, se zatím nepodařilo s jistotou určit. Ještě podivuhodnější je, že několik psů, kteří pád přežili, se po návratu na most pokusilo spáchat sebevraždu znovu.

Psí sebevrazi si z rovněž neznámého důvodu vybírají na mostě vždy jedno místo, z kterého se vrhají dolů a to výklenek na pravé straně mostu. Většina sebevražd se odehrála za slunného dne a jasně převažují plemena psů s dlouhým čumákem, jako např. labradoři, kólie a retrívři.

Starý most skrývá legendu velmi podobnou současným případům, podle které zde hodil do propasti muž své dítě, protože věřil, že je to Antikrist. Poté se otec pokusil spáchat sebevraždu sám.

Vědci mají vysvětlení

Podle vědců by za vším mohli být norci sídlící v blízkosti mostu. Jejich specifický pach je totiž pro plemena psů, která z mostu nejčastěji skáčou, neodolatelný. Vysvětlovalo by to, i proč se stávají sebevraždy za slunečných a teplých dnů, kdy se pach norků šíří lépe než v obvyklém skotském vlhkém počasí. Norci byli do Velké Británie přivezeni v dvacátých letech, ale až v padesátých se začali hromadně pěstovat, tedy v době, kdy se datují počátky záhady.

Ve Skotsku je ale na 26 tisíc volně žijících norků, tak proč psi skáčou zrovna z tohoto mostu? Podle doktora Davida Sandse jde o konstrukci mostu. Z psí perspektivy jsou zdi totiž neprůhledné a zvíře nevidí propast, která se za nimi skrývá. Takže jakmile pes zavětří, snaží se zídku přeskočit a netuší, že si vlastně jde pro jistou smrt.

Fotogalerie
5 fotografií