"Tu jsem viděl, jak se z moře vynořila dravá šelma o deseti rozích a sedmi hlavách; na těch rozích deset královských korun a na hlavách jména urážející Boha. Ta šelma, kterou jsem viděl, byla jako levhart. A drak jí dal svou sílu i trůn i velikou moc. A celá země v obdivu šla za tou šelmou; klekali před drakem, protože dal té šelmě svou moc, a klekali také před šelmou a volali: 'Kdo se může rovnat té dravé šelmě, kdo se odváží s ní bojovat?' A bylo jí dáno, aby mluvila pyšně a rouhavě a měla moc po čtyřicet dva měsíce. A tak otevřela ústa a rouhala se Bohu. A bylo jí dáno, aby vedla válku proti svatým a aby nad nimi zvítězila. Dostala moc nad každým kmenem, národem, jazykem i rasou. Kdo má uši, slyš!"

Toto je zkrácený výběr z devíti veršů 13. kapitoly poslední kapitoly Bible. Devět veršů Zjevení Janova (neboli Apokalypsy), které uvádí čtenáře v úžas nad nástupem líté šelmy, která vládne mocí zla.

Co tím chtěl řecký autor, který napsal text na přelomu 1. a 2. století našeho letopočtu, sdělit? Popisuje tehdejší hádky mezi křesťany? Nebo uvádí čtenáře do problematiky konce světa? Mnozí křesťané (kterých je na světě asi dvě miliardy) věří v druhou možnost.

Podle těchto výkladů jsou v Janově textu popsány události, které nastanou na konci časů. Bůh ztrestá hříšné lidstvo za všechny jeho hříchy, ale zachrání přitom malou hrstku věrných. Biblická nauka o posledních věcech se nazývá eschatologie (doslova nauka o posledních věcech).

Sedm polnic ohlásí Antikrista

Silným motivem Zjevení Janova je příchod Satana (Antikrista, padlého Anděla, který zradil Boha). Antikrist se utká v rozhodující bitvě s Ježíšem. Příchod mocnosti zla ohlašuje zvuk sedmi polnic a rozlomení sedmi pečetí.

Při rozlomení prvních čtyř pečetí přijíždí čtyři apokalyptičtí jezdci. První jede na bílém koni a třímá luk, druhý na rudém koni a má meč, třetí jezdec sedí na černém oři a drží váhy, čtvrtý jede na sinavém koni, to je Smrt.

Při rozlomením páté pečeti vidí prorok ty, kteří zemřeli pro slovo Boží. Při rozlomení 6. pečeti nastane zemětřesení, Měsíc zkrvaví a hvězdy budou padat na Zem. A když Beránek rozlomil pečeť sedmou, nastalo na nebi mlčení..

Co to znamená? Mlčení, úžas, bázeň před příchodem Boha, před příchodem nového života, které je ale jen prot ty, kteří proti Bohu nezhřešili...

Fotogalerie
5 fotografií

PŘÍŠTĚ: SEBEVRAŽDY KVŮLI KONCI SVĚTA