Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Harvardské fondy vytunelované Viktorem Koženým: Přijdou o poslední akcie?

Autor: Jakub Kopřiva - 
29. prosince 2019
10:55

Je to monstrózní tunel divokých devadesátek. V Harvardských fondech lidé přišli o miliardy, a teď to vypadá, že se velkým rybám zachtělo „šušňů“ zbylých malých akcionářů. Ti většinou vlastní cenné papíry v hodnotách korun, ale v součtu je to balík. A mohl by nabobtnat.

Vše odstartoval dopis akcionářům od Harvardského průmyslového holdingu, což je nástupnická firma vytunelovaných fondů Viktorem Koženým (56). Společnost, která je v likvidaci, v něm informuje, že z červnového rozhodnutí valné hromady budou akcie převedeny z tzv. zaknihované podoby do listinné. Lidé také dostali termín od letošního 6. listopadu do 5. února příštího roku, kdy si je musí proměnit.

Osobně a na místě

Háček je v tom, že to musí udělat osobně – případně poslat někoho s plnou mocí – a výdejní místa jsou jen v Praze a Brně. Navíc si akcionáři musí zarezervovat termín, kterých není mnoho, a jde to jen elektronicky. Část majitelů cenných listin ani neví, že je má a kolik jich má, a ti v důchodovém věku mnohdy neumí s počítačem. Kdo ale směnu neprovede, o akcie přijde.

Celkem má přitom holding 41 466 840 kusů akcií s hodnotou jedna koruna. A 98 procent jejich vlastníků z celkového počtu 240 tisíc má mezi 10 až 40 kusy, tedy v hodnotě 10 až 40 korunami. A výnosu se nikdo nedočká, protože se dividendy z akcií nevyplácejí.

Skoupí je?

Za jakým účelem se tohle vše děje? Ve hře je možnost, že velcí akcionáři – těmi největšími jsou Vlastimil Jiřík a Martin Burda – chtějí skoupit podíly těch malých. K tomu se přiklání i bývalý člen dozorčí rady Harvardského průmyslového holdingu a zástupce části majitelů Petr Kaňovský.

„Předpokládají, že většině malých akcionářů se nevyplatí jezdit třeba pro dvacet kusů, u kterých se uvádí hodnota dvacet korun. Ale v celku to dělá už pěkné procento. Takže velcí akcionáři si později mohou koupit poměrně velké množství akcií,“ řekl Blesku.

Neproměněné akcie totiž mají být nabídnuty k prodeji. Jejich majitelé sice dostanou výtěžek, ale osekaný o náklady. A je otázka, kolik to bude. Navíc podle ekonoma Lukáše Kovandy může přechod akcií na listinnou podobu znepřehlednit vlastnickou strukturu holdingu.

Jde o dvě půlmiliardové pohledávky

Proč by však chtěli velcí hráči akcie, které nevydělávají? Protože je firma v likvidaci a hraje se o „zamrzlé“ peníze. Výnosy z likvidací se totiž rozdělují mezi majitele podle jejich podílů. A jde o pěkné sumičky. Jen dvě pohledávky jsou v hodnotě 20 milionů dolarů (460 milionů korun), respektive 22 milionů dolarů (506 milionů korun). A další peníze jsou uložené na Kypru.

Kožený zbohatl na důvěře

Na začátku 90. let během kuponové privatizace založil Kožený v Praze Harvardské fondy. V první vlně kuponovky získal body od více než 800 tisíc držitelů investiční knížečky. Masivní kampaň přiměla Čechy, aby s příslibem desetinásobného zisku kupovali kupony, a ty postoupili fondům.

Kožený je vzápětí spojil a přeměnil na investiční společnosti. To mu umožnilo získat moc nad penězi a holding poslat do likvidace. Díky tomu jako vítěz veřejné soutěže peníze převedl do zahraničních firem. Kožený má irské občanství a žije na Bahamách údajně téměř bez peněz.

Video  Jejich táta obral Čechy o miliardy: Dcery Koženého žijí v luxusu!  - Tereza Kühnelová
Video se připravuje ...

dobryclovek ( 29. prosince 2019 12:41 )

ODS vaše značka podra­zy,kři­várny,­zlodě­jiny,­tune­lová­ní, Němcová Benda maskoti mafie,kmotru Koženýho partáci jako celá ODS

palko52 ( 29. prosince 2019 11:43 )

Jednou se ten spinavec bude smazit v pekle !

zadnice ( 29. prosince 2019 11:25 )

"JEN VÍCE TAKOVÝCH KOŽENÝCH", že Václave Klausi!!!

Zobrazit celou diskusi