Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fotky z dovolené - pozvánka pro zloděje. Nebezpečné jsou i vlastní upovídané děti

Autor: Hana Langrová - 
8. července 2019
05:40

V létě mají zloději žně. Většina lidí odjíždí na dovolené a nechává byty a domy prázdné. Někdo se nepřítomností i vybavením bytu dokonce chlubí na sociálních sítích, které lupiči rovněž kontrolují a používají je jako nástroj. Podle policejních statistik přibývají v létě desítky vykradených domů a bytů. Blesk Zprávy zjišťovaly, kolik případů se vyřeší a čeho se vyvarovat, aby vás nevykradli.

Zatímco většina lidí v létě odpočívá a relaxuje, zlodějům začíná hlavní sezóna. Prázdné domy a byty přitahují pozornost.

Během posledních 12 měsíců řešili policisté celkem 4 569 vloupání. Z nich se podařilo objasnit pouze 25 %, tedy 1 144, dodatečně pak ještě 291. Nejvíce případů se událo v červenci 2018, kdy kriminalisté vyjížděli k 421 případům.

Nárůst výjezdů až o 20 %

Důvody letního nárůstu incidentů jsou různé. „Hlavní příčinou naší zvýšené pohotovosti je, že v letních měsících mění lidé své zvyky, často cestují a zaběhnutý režim ve střežených objektech se tak naruší,“ vysvětluje Michal Špelina z největší tuzemské bezpečnostní agentury.

Její Centrála nouzových služeb eviduje ve třech letních měsících (červen až srpen) v průměru o 21 % výjezdů více než v jiných měsících. Loňský červenec a srpen s průměrným počtem 2 783 výjezdů dokonce předčily i oslavy konce roku. Týká se to zejména rodinných domů a drobných provozoven.

Policie ČR radí, aby lidé zvážili, zda je nutné informaci o odjezdu na dovolenou prezentovat na sociálních sítích. „Rozhodně nedoporučujeme umísťovat na tyto sítě aktuální informace a fotografie z právě probíhající dovolené. V posledních letech si zloději často tipují vhodné objekty k vloupání, právě v prostředí sociálních sítí,“ upozornil Ladislav Beránek za Policii České republiky.

Pozor na otevřená okna 

Dalším důvodem je počasí. Horké dny a tropické noci, typické pro červenec a srpen, nutí obyvatele domů a bytů otvírat okna, což vede k dalším poplachům a vyššímu počtu výjezdů zásahových vozidel.

Podle dlouhodobých statistických výstupů policie se pachatelé dostávají do bytů a domů nejčastěji překonáním vstupních dveří, dále přes balkon nebo oknem. U případů vstupu oknem či přes balkon je pachatelé nejčastěji překonají násilím.

Vhodné je najít zodpovědnou osobu, která bude v době nepřítomnosti docházet zalévat květiny, zkontroluje byt, ale hlavně bude vybírat poštovní schránku. „Plná schránka je prvním signálem o dlouhodobé nepřítomnosti uživatele bytu,“ varuje Beránek.

Dále rozhodně nedoporučuje zatahovat žaluzie či závěsy. „Naopak můžete využít techniku a vytvořit iluzi, že jste stále doma. Časově programovatelné zásuvky ve stanovený čas rozsvítí lampičku nebo zapnou rádio,“ doplnil policista.

Co dělat, aby k vykradení bytu či domu nedošlo:

  • Informaci, že odjíždíte, sdělte pouze okruhu důvěryhodných osob a poučte o tom i své děti.
  • Zvažte, zda je nutné informaci o vašem odjezdu prezentovat na sociálních sítích. Rozhodně nedoporučujeme umísťovat na tyto sítě aktuální informace a fotografie z právě probíhající dovolené.
  • Poproste sousedku, aby zalévala kytky a vybírala schránku - Plná signalizuje dlouhodobou nepřítomnost.
  • Pokud máte v bytě cenné věci, je dobré je odvést k známým, případně uložit v bance.
  • Rozhodně nedoporučujeme zatahovat žaluzie či závěsy. Naopak můžete využít techniku a vytvořit iluzi, že jste stále doma. Časově programovatelné zásuvky ve stanovený čas rozsvítí lampičku nebo zapnou rádio. 

Zobrazit celou diskusi