Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rod Walderode dostane zpět zámek Hrubý Rohozec, rozhodl soud. Sebraly mu ho Benešovy dekrety

Autor: ČTK - 
18. června 2019
10:30

Odvolací Krajský soud v Hradci Králové potvrdil restituční nárok rodu Walderode na vydání panství na Turnovsku. Rod se majetku domáhá od roku 1992. Ve sporu jde i o zámek Hrubý Rohozec. O tom, že Karel des Fours Walderode je oprávněnou osobou a na majetek zkonfiskovaný Benešovými dekrety má nárok, rozhodl v září 2017 Okresní soud v Semilech. Státní instituce a další subjekty se odvolaly, odvolací soud nicméně dnes rozsudek okresního soudu potvrdil. Rozhodnutí je tak pravomocné.

Vydání rodového panství v hodnotě kolem tří miliard korun se domáhá vdova po Karlovi des Fours Walderode Johanna Kammerlanderová. Walderode přišel o majetek jako Němec na základě Benešových dekretů a spor se týkal i toho, zda se za druhé světové války proti československému státu neprovinil. Legitimitu nároku rodu Walderode založil semilský soud na tom, že Karlu Walderode bylo české občanství po válce v roce 1947 vráceno.

Zabraný majetek Walderode už ale po roce 1947 nestihl získat zpět, po komunistickém puči v únoru 1948 emigroval a o občanství znovu přišel. V roce 1992 ministerstvo vnitra Walderodemu československé občanství opět vrátilo. Šlechtic pak zažádal o vydání bývalého majetku svého rodu.

Vzápětí se však objevila svědectví, že za války spolupracoval s nacisty. Z provedených důkazů ale podle semilského soudu vyplývá, že se Karel des Fours Walderode neprovinil za války proti českému státu, a proto mu bylo občanství vráceno. Tím je podle něj splněna podmínka pro navrácení majetku jeho rodině, který po Karlově smrti v roce 2000 vymáhá jeho manželka.

Protistrany mohou podat ještě dovolání k Nejvyššímu soudu, to ovšem nemá odkladný účinek. Odvolání proti rozhodnutí semilského soudu podaly Státní pozemkový úřad, Národní památkový ústav, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, město Turnov, Ředitelství silnic a dálnic ČR a společnost Kadlec. Celkem na žalované straně stojí 15 subjektů, z toho čtyři jako vedlejší účastníci.

 

Sarto ( 10. října 2019 23:40 )

Tak český stát ukradl majetek aristokratům, né naopak, vy poplantanče.

Sarto ( 10. října 2019 23:37 )

Republiku si ukradl od aristokratů český stát, vy poplantanče.

Sarto ( 10. října 2019 23:35 )

Máte důkazy svých prasáckých obvinění? Měl jste je předložit, když jste si tak jistý. Žádné důkazy neexistují, kdyby ano, česká strana by je na 100% použila. Jste jen závistivý, bolševický chcípáček.

arne100 ( 18. června 2019 13:13 )

Zkorumpované soudnictví nic jiného to není.Vraťe všechny zámky a hrady.Vy nic jiného nedokážete než rozkrást republiku to je ta vaše demokracie páni soudci.To co nerozkradla ODS a KDU v čele z bývalým Fýrerem Kalouskem tak nyní zase vy.

flora ( 18. června 2019 12:58 )

A je to. Mohoun se hlásit další...
Stále platí za peníze v Praze dů, v tomto případě tedy celé zkonfiskované panství
Toto tedy už neplatí a počítám že do dvou hodin to bude patřičně upraveno

http­s://cs­.wiki­pedi­a.or­g/wi­ki/Ka­rel_De­s_Fou­rs_Wal­dero­de

Zobrazit celou diskusi