Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cigarety dětem i šizení s cenami. Zákon porušila polovina trafikantů, dostali tučné pokuty

17. června 2019
11:50

Více než polovina kontrolovaných obchodníků s tabákem v loňském roce porušila předpisy. ČTK to dnes sdělila Česká obchodní inspekce (ČOI), která se při kontrolách zaměřila na dodržování zákonů o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek a o spotřební dani. Vedle toho ČOI ověřovala, zda obchody a provozovny, kde lze koupit tabákové výrobky, dodržují zákon o ochraně spotřebitele. Za chyby, které loni zjistila, ČOI uložila 1442 pokut za 13,5 milionu korun.

Kontroloři loni provedli 3050 kontrol zaměřených na prodej a nabídku tabákových výrobků. Porušení předpisů zjistili v 1622 případech.

V případě zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek prodejci podle inspektorů často chybovali v tom, že neumístili u tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek nebo elektronických cigaret viditelný text o jejich zákazu prodeje lidem mladším 18 let. Případně nebyl tento text napsán podle stanovených pravidel, tedy v češtině a černými tiskacími písmeny na bílém podkladě. V 26 případech prodávající podle inspektorů prodali tyto výrobky mladistvým.

Porušení zákona o spotřební dani se týkala zejména toho, že obchodníci účtovali zákazníkovi nižší nebo naopak vyšší cenu, než jaká byla uvedená na tabákové nálepce.

Nejčastějším porušením zákona o ochraně spotřebitele bylo to, že prodejci neseznámili kupující s cenou nabízených výrobků. V řadě případů prodejci podle inspektorů porušili také zásady poctivosti nebo nevydali doklad o zakoupení výrobků, ačkoliv o něj kupující požádali, dodala ČOI.

 

Zobrazit celou diskusi