Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ivanka s polovinou tváře je po náročné operaci na JIP. „Teď spinká,“ řekla sestra

Aktualizováno -
15. června 2019
17:10
Autor: ula - 
12. června 2019
13:21

Ivanka Danišová (32), které se na operaci tváře skládali také Češi a mezi nimi i čtenáři Blesku, se v pátek v Chicagu dostala na operační sál. A po náročné několikahodinové operaci spí na jednotce intenzivní péče, uvedla v sobotu její sestra. Původně měl zákrok v USA přijít na řadu už ve středu, ale stav mladé Slovenky se zhoršil. Spolu s dalšími operacemi v Japonsku ji čeká osm měsíců velkého boje. Ačkoliv s napětím očekávala 12. červen, lékaři operaci odložili na pátek. Těsně před cestou na sál ukázala Ivanka na instagramu fotku s úsměvem a palcem nahoru.

„Ivanka je po náročné kraniofaciální operaci, včera byla operovaná od pozdního večera a následně přemístěná na JIP. Máme za sebou náročnou noc, Ivka teď spinká,“ uvedla sestra Danišové na instagramu.

Ivanka se narodila se vzácným syndromem, kvůli kterému se jí nevyvinula pravá strana tváře. Statečná dívka ze Slovenska podstoupila řadu chirurgických zákroků obličeje a hlavy v zahraničí, během nich jí lékaři voperovali umělé kostní implantáty. V únoru tohoto roku jí pomohli i čtenáři Blesk Zpráv, kteří jí přispěli na poslední operaci v Japonsku. Jenže ta se teď musí odložit, radost z úspěšné sbírky totiž netrvala dlouho.

Hned druhý den přepadly Ivanku velké bolesti a její stav se zhoršil. Ivanka musela sehnat dalších 3,8 milionu korun, aby mohla odjet do USA. Ivance pomohli i čtenáři Blesku a dívka tak odletěla se svou sestrou do Chicaga, kde očekávala svůj den D: na 12. června byla totiž stanovena její operace.  

„Ten pocit strachu trochu roste z toho, co mě čeká nejbližších osm měsíců při podstoupení tří velmi náročných operací v USA a Japonsku. Ale já se nikdy nevzdávám a upřímně se nemohu dočkat dne, kdy budu mít po všech operacích a můj největší sen se splní,“ napsala na sociální síť Ivanka.

Odložená operace v USA

Jen pár hodin před nástupem na operační sál byl středeční zákrok zrušen. „Bohužel, můj aktuální zdravotní stav řeší víc týmů skvělých onkologických, kardiologických a kraniofaciálních specialistů. Nyní čekáme znova na nové datum operace. ‚Zelenou‘ bychom měli dostat do 72 hodin,“ napsala Ivanka na svůj instagram, což se pak i potvrdilo - a Ivanka šla na sál v pátek. 

„Není to pro mě lehké, všichni už jsme byli připraveni, že jdeme na sál. V téhle chvíli je důležité to, že operační tým vynakládá maximální úsilí, aby nenastala žádná komplikace,“ dodala mladá žena s tím, že děkuje všem, kteří ji podporují. 

Chcete Ivanku podpořit? Použijte na sociálních sítích hashtag #saveivanka. Její příběh si můžete přečíst zde.