Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Rakovina z jogurtu i pomoc přes PIN pozpátku: Hity mezi falešnými zprávami

  • Autor: Hana Langrová - 
    16. 6. 2019
    07:15

    Jogurty způsobující nádory, pasterizování prošlého mléka a smozřejmě i jehly infikované virem HIV ve veřejné dopravě. To jsou poplašné zprávy, které nejčastěji kolovaly internetem od ledna do května letošního roku. Podle Josefa Džubáka z webu Hoax.cz se podobné falešné zprávy v posledních dvaceti letech šířily hlavně přes e-maily, kde je s oblibou posílaly spíše starší ročníky. Podívejte se, jaké falešné zprávy byly nejčastější. 

  • 1.Infikované jehly na sedadlech v MHD

    Žena, muž, dívka, senior nebo chlapec se posadili na sedačku v MHD a ucítili palčivou bolest, vstali a vedle injekční stříkačky našl vzkaz: „Právě jsi byl nakažen HIV!“ Lokalita i aktéři se mění, poplašná zpráva děsí lidi dál. Nejstarší z hoaxů se šíří už od dubna 2001 a v roce 2005 se dokonce dostal i do tištěných novin.

    „Zvláštní je, že jednou za čas znovu vyplave a lidé ho se smrtelně vážnými komentáři posílají dál. Naposledy se to stalo na přelomu roku 2018 a 2019 a v únoru se probojoval mezi nejsdílenější hoaxy v Česku,“ upřesnil provozovatel serveru hoax.cz Josef Džubák.

    Podle doktora Tomáše Zábranského z Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti je technicky téměř vyloučeno zapíchnout do lavičky nebo sedadla městské hromadné dopravy jehlu tak, aby čněla hrotem vzhůru.

    „Injekční jehly jsou z neohýbavé oceli a při podobné manipulaci by se zlomily. Většina injekčních aplikací drogy je prováděna tzv. inzulinkami. Set pevně spojené stříkačky a jehly na jedno použití. I tady je představa o zapíchnutí hrotem vzhůru čirou fantazií,“ vysvětlil odborník na drogovou závislost.

    Jeden z  nejstarším hoaxů na českém internetu. Poprvé se objevil kolem roku 2001. Jednou za čas se vynoří a zase straší lidi. Naposledy začátkem roku 2019 Jeden z nejstarším hoaxů na českém internetu. Poprvé se objevil kolem roku 2001. Jednou za čas se vynoří a zase straší lidi. Naposledy začátkem roku 2019 | Profimedia, hoax.cz

  • 2.Jogurty škodí zdraví a způsobují nádory

    Poplašná zpráva o jogurtech se začala šířit v říjnu 2010. Od té doby „zmutovala“ do různých podob. Některé dokonce útočily na konkrétní značky mléčného produktu.

    Konzumace jogurtů podle nich způsobuje velmi nebezpečnou nemoc pankreatolýzu, která ničí slinivku. Bakterie z jogurtů prý mohou v lidském žaludku vydržet pouze několik minut. Dnešní jogurty jsou podle autora hoaxu jen zahuštěná obarvená hmota, která mléko neviděla ani z vrtulníku.

    „Tento hoax byl zákeřný v tom, že odkazoval nejenom na konkrétní značky, ale byl podepsaný skutečnou doktorkou, kterou si tvůrci této poplašné zprávy nejspíše vygooglovali včetně kontaktních údajů a poškodili ji tak,“ upozornil autor webu hoax.cz.

    Že jde o poplašnou zprávu, prozrazuje už překlep probatické bakterie místo probiotické.

    „Perlou celého článku je obava autora o to, jak bude tělo rozkládat škroby (jednoduše amylázou ze slin či slinivky břišní) a jak jejich přítomnost způsobí pankreatolýzu. Překlad slova pankreatolýza je rozklad pankreatu, tato nemoc neexistuje, nebyla popsána. Akutní zánět břišní slinivky bude způsobem spíše konzumací destilátů než mléčných výrobků,“ vysvětlil doktor Pavel Kohout z Centra výživy Thomayerovy nemocnice.

    Poplašná zpráva, která se pravděpodobně snažila o zkrachování výrobců jogurtů, se začala šířit v říjnu 2010. Od té doby „zmutovala“ do různých podob Poplašná zpráva, která se pravděpodobně snažila o zkrachování výrobců jogurtů, se začala šířit v říjnu 2010. Od té doby „zmutovala“ do různých podob | Profimedia, hoax.cz

  • 3.Mlékárny až pětkrát převařují prošlé mléko

    „Mlékárenské společnosti mohou ze zákona prošlé mléko až pětkrát přepasterizovat a uvést znovu do prodeje,“ hlásá hoax, který se letos drží mezi nejsdílenějšími. Poprvé se ovšem objevil už v září 2010. K recyklaci mléka má podle autora docházet po celé republice.

    „Nedovedu si představit, že by se nějaké firmě vyplatilo stáhnout mléko z tržní sítě a „znovu pasterizovat“. Navíc je to celé postaveno na hlavu. V tetrapaku není mléko pasterované, ale podrobené UHT ohřevu. To se zkrátka znovu tepelně ošetřit nedá,“ vysvětlil tehdejší tiskový mluvčí Státní veterinární zprávy Josef Duben.

    Jako důkaz udává poplašná zpráva i následující sdělení: „Zespodu krabice je pod zalepeným záhybem číslo 12345, jedno z čísel chybí. Tato chybějící cifra udává, kolikrát už bylo mléko recyklováno. tj. 12 45 znamená, že bylo převařeno 3 krát.“

    Proč se číslo vynechává vysvětlil doktor Jiří Hlaváček ze Státní veterinární správy: Chybějící číslo označuje pás, na kterém se tisklo. Takže když se na krabičce zjistí tisková chyba (vzniklá například vadou štočku), chyba v barvách a podobně, ví se, ze kterého pásu byla vyrobena a tiskárna může snadno zjednat nápravu.“

    Mlékárny až pětkrát převařují prošlé mléko. Hlásá poplašná zpráva, která se poprvé objevila v září 2010 Mlékárny až pětkrát převařují prošlé mléko. Hlásá poplašná zpráva, která se poprvé objevila v září 2010 | Profimedia, hoax.cz

  • 4.Zadáním PINu pozpátku přivoláte pomoc

    „Jakmile se ocitnete v situaci, kdy musíte pod nátlakem vybrat peníze z bankovního automatu na přinucení násilníkem, zadejte svůj PIN opačně,“ radí potenciálním napadeným další poplašná zpráva.

    Poprvé se objevila v roce 2007 a nejspíš se její autor inspiroval odvětvím zabezpečovacích technik, kde lze spustit tichý poplach.

    „Ke každé kartě patří jedinečný PIN. Pouze správně zadaný PIN umožní provádět v bankomatu transakce s kartou,“ shodují se pracovníci všech českých bank a připomínají, že pokud majitel účtu zadá PIN třikrát špatně, karta se automaticky zablokuje.

    Pokud vás někdo přepadne u bankomatu, máte zadat PIN kód pozpátku, což přivolá policii. Nejenom, že vás nikdo nezachrání, ale ještě si zablokujete kartu Pokud vás někdo přepadne u bankomatu, máte zadat PIN kód pozpátku, což přivolá policii. Nejenom, že vás nikdo nezachrání, ale ještě si zablokujete kartu | Profimedia, hoax.cz

  • 5.Krev pro dítě s leukemií

    V březnu byla největším hoaxovým hitem internetu prosba o vzácnou krev B-Rh(-) negativní pro dítě trpící leukemií.

    „Hoax vznikl v Polsku a někdo ho tedy musel přeložit do češtiny, aniž by si ověřil, jestli nejde o výmysl. Nejvíce se Českem šířil v druhé polovině března,“ upřesnil Josef Džubák a dodal, že kdyby se někdo pokusil zavolat na uvedené číslo, zjistil by, že neexistuje. „V Česku totiž nemáme čísla, která by v prvním předčíslí měla 668,“ dodal.

    V březnu byla největším hoaxovým hitem internetu prosba o vzácnou krev B-Rh(-) pro dítě s leukémií V březnu byla největším hoaxovým hitem internetu prosba o vzácnou krev B-Rh(-) pro dítě s leukémií | Profimedia, hoax.cz

jana999 ( 16. června 2019 11:25 )

zvláštní, že rakovinu slinivky má pořád více lidí a alkoholici to zrovna nejsou

Zobrazit celou diskusi