Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Transplantované srdce rekordmana Rudolfa Sekavy (†82) dotlouklo. Měl ho 35 let

Autor: ČTK, for - 
14. května 2019
19:00

Ještě pár dní a rekordman Rudolf Sekava (†82) by se dožil dalších narozenin. Sekava byl úspěchem československé kardiochirurgie, když v roce 1984 podstoupil jako historicky třetí Čech transplantaci srdce. Orgán mu vydržel bít 35 let, a to až do pátku v jihlavské nemocnici. O jeho smrti informoval v úterý web iDnes.cz. Mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová tuto smutnou informaci následně potvrdila.

Ještě v lednu oslavoval Rudolf Sekava spolu s kardiochirurgy nadnárodní úspěch: Sekava se stal nejdéle žijícím člověk s transplantovaným srdcem na světě. S darovaným orgánem, jehož první „majitelkou“ byla mladá žena, se dožil ještě dalších 35 let. Nic bližšího o dárkyni Sekava nevěděl, uvedl ale, že každý rok na poctu této pětadvacetileté ženě zapaloval na dušičky svíčku.

Sekava byl středoškolským učitelem. V době transplantace, se kterou původně nesouhlasil, už byl dva roky v invalidním důchodu. Zákrok v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) podstoupil 23. října 1984. Bez něj by mu zbývalo pár měsíců života. Pětihodinovou operaci provedl tým profesora Pavla Firta pod vedením tehdejšího šéfa IKEM Vladimíra Kočandrleho.

Úspěšná transplantace srdce vrátila Sekavu do běžného života. „Dostal jsem v IKEMu obrovský dar - můj život. Jsem životním dlužníkem neznámé dárkyně, jejíž srdce mi umožňuje žít. Mohl jsem se i necelý rok po transplantaci vrátit do zaměstnání - do školy, kde jsem ještě přes 20 let působil,“ popsal novinářům Sekava letos v lednu.

Rudolf Sekava byl nejdéle žijící pacient v Čechách, který prodělal transplantaci srdce. Rudolf Sekava byl nejdéle žijící pacient v Čechách, který prodělal transplantaci srdce. | Mária Rušínová

Za katedrou až do 71 let

Po necelém roce od transplantace se ve 49 letech vrátil za katedru. Vydržel tam až do svých 71 let.

První úspěšná transplantace srdce nejen v bývalém Československu, ale v celém tehdejším východním bloku se uskutečnila 31. ledna 1984. Prvním pacientem byl Josef Divina. Operace mu prodloužila život o 13 let. Od té doby už lékaři v Česku provedli přes 1770 transplantací srdcí.

majojo ( 15. května 2019 02:34 )

Který novinářský dobytek psal tenhle článek prasečím paznehtem? ˇJako pokus o češtinu dobrý, ale ve 3. třídě ZŠ už by to neprošlo.

Zobrazit celou diskusi