Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kvůli šílencům v protisměru přibude nových značek. Kolik jich instalují a kdy?

Autor: peb, ČTK - 
10. května 2019
18:36

Dopravní značky, které upozorňují řidiče na jízdu v protisměru, bude stát instalovat u nájezdů a výjezdu z dálnic na konci června, řekl dnes novinářům ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Počet značek a přesná místa zatím nekonkretizoval, v současnosti je sedm značek na čtyřech místech. Od začátku roku policie řešila 141 případů jízdy v protisměru. O osazení značek na dálnici dnes Kremlík jednal s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD).

„Chceme tyto značky nasadit všude tam, kde je to potřebné,“ podotkl po jednání Kremlík. S Hamáčkem se shodli, že budou chtít celý proces urychlit. Policie podle něj předběžně vybrala místa, kde by mohly značky stát, nyní budou tento seznam analyzovat další orgány. Přesný počet ani místa zatím Kremlík říct nechtěl. Na začátku jara se hovořilo přibližně 130 značkách. 

Ministr dopravy se dnes s Hamáčkem dohodl na přesném postupu. Ministerstvo vnitra by příští týden mělo sepsat dopis, ve kterém zdůvodní potřebnost těchto značek. Následně začne Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zpracovávat jednotlivé projekty, které poté dostane ministerstvo dopravy. To bude mít na starosti vydávání správních rozhodnutí k osazení značek. Celý proces by měl vyvrcholit na konci června.

První tyto značky začali silničáři instalovat v březnu. Prvních sedm varovných tabulí osadili na čtyřech místech u dálnic D1, D2 a D6. Důvodem byly časté situace, kdy řidiči najedou špatně na dálnici a ohrožují sebe i ostatní vozidla. Ministerstvo dopravy tehdy uvedlo, že plošně značky instalovat nebude.

Jízda v protisměru je jedna z nejnebezpečnějších situací, která se může na dálnici přihodit. Policie ročně zaznamená 300 takových případů. Vážné následky měla například loňská nehoda Jana Kočky mladšího, který vjel na dálnici D11 na Nymbursku do protisměru a po několika kilometrech se čelně střetl s protijedoucím nákladním autem. Vozy začaly hořet, oba řidiči na místě zahynuli. Policie později uvedla, že v Kočkově těle bylo nalezeno významné množství alkoholu a drog.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bizon_pepa ( 10. května 2019 20:29 )

Kvuli jakým šílencům? Autor nadpisu je opravdu hnup. Trosku mi připomíná reportéry z TV. Tam taky kdo ma v zadku díru, jde na dalnici rozdávat moudra.

Zobrazit celou diskusi