Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Instagram je pro mladé na síti největší hrozbou, ví experti. Pomůže skrytí „srdíček“?

Autor: ula, ČTK - 
4. května 2019
07:15

Pro někoho je instagram díky obsahu nejpozitivnější sociální síť, pro dalšího zdroj příjmů. Psychiatři ale mají jasno, pro mladé lidi jde podle nich o nejnebezpečnější sociální síť. Ačkoliv je instagram plný krásných fotek zvířat, krajiny, jídla nebo malých dětí, málokdo umí pracovat s tím, že to, co vidí, není úplná realita. Pro teenagery jsou navíc srdíčka na instagramu měřítkem oblíbenosti a úspěšnosti, a mají tak problém se sebehodnocením. Změnit by to mohlo nové nastavení, které momentálně instagram testuje.

Profesorka Hana Papežová, vedoucí lékařka Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, se přes 20 let věnuje poruchám příjmu potravy. Jak řekla Blesk Zprávám, počet lidí, zejména těch mladých, kteří trpí anorexií, bulimií, či jinými formami psychických poruch, stoupá.

Podle odbornice se navíc mění hrozby, které na náctileté číhají. „Problémem jsou a byla především média. Stačí si přečíst, čemu se věnují - například tématům jako zhubněte co nejdřív po porodu, zhubněte do plavek, nepřibírejte v těhotenství,“ varuje lékařka zejména mladé ženy.

Papežová připouští, že největším nepřítelem psychiatrů jsou ale nyní sociální sítě. „Problém je, že těch informací na sociálních sítích je tolik, že když se chce člověk věnovat pacientům, tak nestíhá monitorovat všechna rizika světa, která jsou propagovaná na sociálních sítích. Někdy nám pacientky pomáhají samy, ukazují nám, co sledují,“ vysvětlila Papežová a dodala: „Víme, že vše je v dnešní době proanorektické, ale v poslední době je to stále více a více škodlivé.“

Podle Papežové jsou „lajky“ na sociálních sítích měřítkem úspěšnosti, a mladí lidé tak mají problém se sebehodnocením a sebepřijetím. Navíc nahrazují normální vztahy virtuálními.

Expertka: Instagram je brutálnější než titulní stránky časopisů

Papežová se spolu s dalšími kolegy na konferenci shodla, že nejnebezpečnější sociální sítí je instagram. „Je hodně vizuální, některé ty dívky dávají obrázky toho, co za celý den sní. A dokonce tam dávají na odiv svou vyhublost - to může být pro ostatní mladé lidi dost nepříznivý příklad,“ řekla Blesk Zprávám psychiatrička. 

Podle odbornice jsou „lajky“ na sociálních sítích, a v případě instagramu srdíčka, měřítkem úspěšnosti a mladí lidé tak mají problém se sebehodnocením a sebepřijetím. To potvrzuje i odbornice na sociální sítě Eliška Vyhnánková. Podle ní je obrovským problémem sociálních sítí to, že na nich většina z nás lže.

„Ukazujeme jen ty hezké okamžiky, povedené fotky a vzrušující zážitky. Naše okolí většinou nevidí, když nás něco trápí, řešíme konflikty nebo se nám nedaří. A instagram tuto propast ještě prohlubuje, protože mladší uživatelská základna neumí tolik pracovat s faktem, že to, co vidí, není plná realita, zhodnotila sociální síť Vyhnánková pro Blesk Zprávy. 

„Dívky jsou ve věku, kdy je extrémně důležité být cool a vypadat přitažlivě. Chtějí být populární. A tomu odpovídá i obsah instagramu. Je v určitých ohledech mnohem brutálnější, než titulní stránky módních časopisů. A to může být pro zranitelného puberťáka nebezpečné,“ dodala expertka.

Skryje instagram srdíčka?

Instagram začne v nejbližší době v Kanadě testovat počet lajků jako soukromý ukazatel. To znamená, že počet srdíček by viděl pouze majitel profilu. 

„Pokud to projde, půjde o výrazný zásah do celé mechaniky instagramu. A za mne to bude zásah rozhodně pozitivní,“ zmínila Vyhnánková. Podle ní tak ubyde psychických problémů mladých lidí. „Dívky se navzájem posuzují počtem srdíček u selfíčka. Z mladé generace to sejme relativně dost stresu ohledně posuzování oblíbenosti,“ uzavřela Vyhnánková. Doufá přitom, že změna skutečně projde.

Výrazné změny čekají facebook

Další změny čekají i největší sociální síť facebook. Novou podobu představil tento týden na každoroční konferenci F8 představil jeho zakladatel Mark Zuckerberg, podle kterého jde o nejvýraznější proměnu platformy za pět let.

Společnost chce nově učinit jádrem své sociální sítě interakce v uživatelských skupinách, které jsou ovšem označovány i za jednu z hlavních cest šíření dezinformací. Zuckerberg často také zmiňoval slovo soukromí s tím, že facebook v tomto ohledu nemá příliš dobrou pověst, což by se do budoucna mohlo změnit.

hasickajana ( 4. května 2019 09:04 )

experti VĚDÍ... nikoliv ví... ale to je marný, to je marný, to je marný...

Fakt to nechápu, jak může psát pro veřejnost někdo, kdo neovládá rodný
jazyk na úrovni základní školy...

Zobrazit celou diskusi