Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zavražděný novinář Ján Kuciak získal posmrtně novinářskou cenu: Ocenění dostal za článek o mafii

Autor: ČTK - 
2. května 2019
21:16

Česko-slovenskou cenu veřejnosti na Novinářských cenách 2018 posmrtně získal zavražděný slovenský investigativní reportér Ján Kuciak za článek o italské mafii na Slovensku. Výsledky soutěže vyhlásili organizátoři z Nadace OSF ve čtvrtek v Praze.

 Ocenění za nejlepší rozhovor si odnesla Kateřina Šafaříková z Respektu za interview "Nelituju se. A děkuju za to Kafkovi" s francouzským spisovatelem a novinářem Philippem Lançonem, který přežil teroristický útok na redakci Charlie Hebdo.

Ocenění za nejlepší psanou reportáž získal Marek Šálek z Reportéra za sérii "Svět mimo Prahu". Nejlepší komentáře měl David Klimeš v časopise Ekonom a nejlepším analyticko-investigativním článkem porota vyhodnotila sérii textů k dotacím pro malé firmy, které čerpaly i ty velké, na webu iRozhlas.cz od Kristýny Novotné. V kategorii audiovizuální žurnalistiky nejvíce bodoval pořad Dvacet minut Radiožurnálu Marie Bastlové na Českém rozhlasu. Nejlepší reportáží v této kategorii byla série o Jánu Kuciakovi týmu Reportéři ČT. Stáňa Raupachová z reportérů ČT pak získala ocenění za nejlepší analyticko-investigativní příspěvek pro svou reportáž Utajené kaly. V kategorii regionální žurnalistiky cenu získala Petra Klimková z MF Dnes za seriál příběhů kulaků z Hané.

V kategorii on-line žurnalistiky cenu získal Kreativní HUB Českého rozhlasu & Brainz VR za Návrat 68. Ocenění za žurnalistiku zaměřenou na řešení si odnáší Petra Dlouhá z Finmagu za téma "Pomůžu Ti najít slast" o sexuálním životě lidí s postižením. Nadace OSF uděluje Novinářské ceny žurnalistům, jejichž díla mají důležitý význam pro fungování a rozvoj demokratické společnosti. Nominace do soutěže mohli posílat veřejnost, redakce i novináři. Nominované příspěvky musely být uveřejněny v České republice od 1. ledna do 31. prosince 2018. Příspěvky hodnotí nezávislí odborníci, osobnosti mediálního, kulturního, neziskového i akademického sektoru.

Taurus70 ( 2. května 2019 23:10 )

Tak to mu ovsem hodne pomuze😕😕😕

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání