Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nesnáší feministky, popírá oteplování. „Zakázaného“ profesora pozvali do Olomouce

Káže o hrozbě feministek i korektnosti, univerzita ho zve do Česka
Káže o hrozbě feministek i korektnosti, univerzita ho zve do Česka  (Autor: Profimedia.cz/Facebook)
Autor: všm - 
10. dubna 2019
05:40

Nesnáší feministky, bojovníky za politickou korektnost a globální oteplování označuje za „výmysl antikapitalistů“. Kanadský profesor psychologie Jordan Peterson budí svými názory vášně, „dělat vlny“ zamíří možná i do Česka. Univerzita Palackého v Olomouci totiž hvězdě alternativců poslala pozvánku, údajně v reakci na zrušení jeho hostování na slavné Cambridgeské univerzitě v Anglii. Ta odmítla Petersonovo působení po protestech studentů a také skandálu, kdy se kantor vyfotil v objetí fanouška oblečeného v tričku s nápisem „Jsem hrdý islamofob“.

„Nesouhlasíme s umlčováním nekonformních hlasů. Svobodnou diskusi považujeme za nutný prostředek tříbení názorů. Věříme, že snahy o politickou korektnost nesmí stát v cestě svobodnému bádání,“ vysvětlil rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller, proč instituce pozvánku poslala.

Každý odborný názor, prezentovaný s tolerancí a respektem, má svou hodnotu. Ve světle nedávného rozhodnutí Cambridge University jsme se na naši akademickou půdu proto rozhodli oficiálně pozvat Jordana B. Petersona,“ dodal rektor. 

Doprovodný komentář vysoká škola zveřejnila i se zvacím dopisem na facebooku. Příspěvek nasbíral jen za několik hodin stovky reakcí. Někteří uživatelé škole tleskají za odvahu. „Za takový postoj jsem na univerzitu pyšný. Dnes už to není samozřejmost,“ píše třeba Viktor A.

Jiní vyčítají vedení, že zve alternativní demagogy, u kterých by se dalo polemizovat o přínosu. „Jako že třeba 90 procent přednášek bude o židovské genocidě a 10 % o tom, že koncentrační tábory neexistovaly?“ ptá se například Jiří P., jak moc daleko chce škola v prosazování různorodých názorů zacházet. 

„Oteplování je výmysl, feminismus zlo.“ Univerzita zve do Česka hvězdu pravice, studenti šílí „Oteplování je výmysl, feminismus zlo.“ Univerzita zve do Česka hvězdu pravice, studenti šílí | Univerzita Palackého

„Hrdý islamofob“

Univerzita v Cambridge vzala zpět nabídku na dvouměsíční hostování Petersona letos na jaře. Vedl k tomu odpor studentů i fakulty teologie, kde měl kantor, jenž sám sebe nazývá „profesorem proti politické korektnosti“, působit. Korunu všemu zřejmě nasadilo zveřejnění fotografie, která zachycuje Petersona v objetí s jeho fanouškem v tričku „Jsem hrdý islamofob“. Snímek byl pořízen během jednoho z psychologových turné, kde propaguje svoji knihu. 

„Cambridge je inkluzivní prostředí a očekáváme od veškerého našeho personálu i návštěvníků, že budou dodržovat naše zásady. Pro ty, kteří to nedokáží, zde není místo,“ uvedla k tomu mluvčí světoznámé univerzity. 

Jsme jako humři?

Kanadský psycholog nabral popularitu v roce 2016, když zveřejnil na youtube sérii videí k zákonu „C-16“. V nich se vymezil proti legislativě na ochranu genderové identity proti diskriminaci a vyjádřil obavy, že by si studenti mohli vybírat, jakými zájmeny chtějí být oslovováni.

Peterson následně proslul svou „teorií o humrech“, kterou prý dokládá, že hierarchie není ve společnosti ničím nahodilým či uměle daným, ale biologicky zakotveným. 

Odmítá rovněž „neomarxismus“, feminismus, je zastáncem vynucené monogamie, velkým kritikem politické korektnosti a je rovněž odpůrcem myšlenky globálního oteplování. „Globální oteplování je pouze maškarádou pro antikapitalisty,“ uvedl v jednom z rozhovorů. Svými kontroverzními názory tak zaujal řadu členů tzv. alternativní pravice, kteří ho označují za jednu z vycházejících hvězd.