Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zabíjí nás kult „zdravého těla“? Anorexii propadají i výživoví poradci, varuje expertka

Autor: ula - 
14. dubna 2019
06:15

Poruchy příjmu potravy jsou velmi zákeřná psychická onemocnění, která mohou vést až k úmrtí. S nástupem sociálních sítích a trendu zdravého životního stylu se navíc objevují nové. Vedle těch známých, jako je mentální anorexie a bulimie, přibyla orthorexie, kdy je jedinec posedlý zdravou stravu, a bigorexie, která se projevuje nezdravou fixací na cvičení. Častěji chorobnému hubnutí propadají mladí lidé, zejména dívky okolo puberty, výjimkou nejsou ale ani čtyřicátníci. V psychiatrických léčebnách se často ocitají také výživoví poradci, jak varují experti. Stát stojí léčba statisíce.

V poslední době se objevují i další méně známé formy poruchy příjmu potravy. Mezi ně patří např. orthorexie, kdy se člověk příliš upíná na zdravou stravu, a bigorexie, která se projevuje posedlostí cvičením.

V čem se liší nemocný od běžných nadšenců do zdravého životního stylu? V podstatě tím, že dané problematice věnuje většinu svého myšlení i času a propadá silným výčitkám a sebetrýznění, pokud poruší některá ze svých pravidel. Zároveň si touto formou obvykle kompenzuje jiný životní problém.

Výživoví poradci končí u psychiatrů

V ordinacích lékařů tak i stále častěji končívají výživoví poradci, jak uvedla profesorka Hana Papežová, vedoucí lékařka Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„Je ale třeba rozlišovat mezi výživovými poradci. Existují ti, kteří mají krátký kurz, pak jsou výživoví terapeuti, kteří mají bakalářský titul, a výživoví specialisté, ti studují magisterský obor,“ dodává lékařka s tím, že běžná populace netuší, že jsou mezi poradci nějaké rozdíly.

„Učím výživové poradce, ale je to pouhých pár hodin. Bohužel se ukazuje, že mnoho studentů tohoto oboru trpí poruchou příjmu potravy. Studenti si totiž vytvářejí černo-bílé myšlení ve vztahu k jídlu, což je rizikovým faktorem,“ vysvětluje Papežová. V její ordinaci tak končí až čtvrtina studentů, kteří aspirují na výživové poradce.

„Většinou jim radíme, aby přestali tento obor studovat. K poruše totiž podněcuje přílišná pozornost věnovaná  jídlu,“ říká lékařka. Stejně tak může poradce k poruše nechtíc ponouknout i klienta, stačí někdy i dobře míněná rada. 

Největší nepřítel lékařů? Sociální sítě

Papežová přiznává, že největším nepřítelem v boji s poruchami příjmu potravy jsou obecně sociální sítě.

„Když jsem začínala, tak jsme stačili sociální sítě monitorovat, sledovat, co pacientky píší, ale dneska to nestíháme. Pacientky nám občas samy ukáží, co tam sledují. Víme, že vše je v dnešní době proanorektické, ale v poslední době je to stále více a více škodlivé,“ varuje Papežová.

Podle ní jsou „lajky“ na sociálních sítích měřítkem úspěšnosti a mladí lidé tak mají problém se sebehodnocením a sebepřijetím. Navíc nahrazují normální vztahy virtuálními.

„Dalším problémem jsou média - stačí si přečíst, čemu se věnují - například zhubněte co nejdřív po porodu, zhubněte do plavek, nepřibírejte v těhotenství,“ varuje lékařka.

Kolik stojí léčba poruch příjmu potravy?

Podle Papežové je léčba těchto psychických poruch navíc pořádně nákladná. Ročně stojí v celé EU 680 milionů eur (17 miliard korun).

Léčba je nákladná i v Česku, záleží, kde se pacient musí léčit. Pět dní na jednotce intenzivní péče vychází na 5 až 6 tisíc na den. Na dva tisíce na den vyjde desetidenní léčba na standardním interním oddělení. V psychiatrické léčebně trvá léčba cca 60 dnů, přičemž jeden den stojí 800 korun.

 

flora ( 14. dubna 2019 17:06 )

Řekni mu, že tě jeho názor překvapuje. Protože ti dva noví kolegové co k vám minulý měsíc nastoupili a jsou o 10 let mladší jak ty ,(víš, ty sportovci..), tak ti zrovna dneska říkali, že ti to moc sluší. A než zhaneš noční lampičku prohoď jen tak mimochodem, že se zítra zdržíš, že jdeš s klukama a holkama z práce na vínko. No a uvidíš, dej tomu čas

flora ( 14. dubna 2019 16:55 )

Ty výživové poradkyně, které já znám, jsou sice na svůj věk štíhlonké, ale od pohledu vypadají nezdravě. Kůže nažloutlá, šedozelená nebo popelavá. Chybí jim jiskra, jsou to takové chcíplé ryby. A výživoví poradci, kteří se přestanou trápit čistícima čajíčkama a vysoce zdravou stravou a nakonec se na to všechno vykašlou , vypadají pak jako většina lidí,vesele a zakulaně. Viz Cajthalmlvá nebo Rajko Doleček. Takže, co to vlastně propagují?

ivoadler ( 14. dubna 2019 15:21 )

Pravděpodobně?

Kasandra ( 14. dubna 2019 14:17 )

masterofdisaster: Smutné, ale je to tak. Málokdo si přizná vlastní nedostatky -

masterofdisaster ( 14. dubna 2019 12:17 )

Kdybych se pří svém povolání v kanceláři nehonil dvakrát týdně do lesa na pětikilometrovou procházku a jedl a pil bych "co se mi líbí", tak bych se pravděpodobně na sebe nemohl podívat do zrcadla. Nežijeme v době, kdy musíme tělesně těžce pracovat dvanáct hodin denně na poli a potom pozřít pulku prasete abychom přežili

Zobrazit celou diskusi