Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kapsch zuří a hrozí právníky: Tendr na mýto jsme neovlivňovali, tvrdí

Aktualizováno -
27. března 2019
14:39
Autor: ČTK - 
27. března 2019
14:01

Provozovatel tuzemského mýtného systému Kapsch odmítl podezření z nezákonného ovlivňování mýtného tendru. Proti nepodloženým urážlivým vyjádřením některých představitelů státní moci se chce bránit právní cestou. Uvedl to dnes v tiskové zprávě. O koho konkrétně jde, nesdělil.

„Spolu s právníky v těchto chvílích zkoumáme vše, co bylo o této pseudokauze a Kapschi napsáno, řečeno, odvysíláno, abychom přijali příslušná právní opatření,“ řekl ČTK mluvčí firmy David Šimoník.

Podle serveru Novinky.cz vyšetřovatelé podezírají ředitele české pobočky Kapsche Karla Feixe a předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje z korupce kolem tendru na pokračování výběru mýta. V něm zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll. Kapsch výsledky tendru napadl, ÚOHS nejdříve loni v květnu výběr vítěze tendru zrušil, v září ale platnost smlouvy potvrdil. Kapsch se obrátil na soud.

Byl to naopak Kapsch, který dlouhodobě a transparentně upozorňoval na podivnosti, které se kolem mýtného tendru děly již od okamžiku jeho vyhlášení. Počínaje předáváním citlivých informací o živém systému komukoliv, manipulací se zadávací dokumentací ze strany ministerstva dopravy, chybějící technologickou neutralitou či znemožněním využít stávající systém, nepochopitelným vynecháním soutěžního dialogu ze strany ministerstva, jenž mohl výrazně snížit konečnou cenu, tvrdým politickým nátlakem členů exekutivy na vedení ÚOHS, který vedl až k nominaci vlastního právníka do nezávislé rozkladové komise, až po názorové a rozhodovací veletoče ÚOHS a finále v podobě podpisu nové mýtné smlouvy během několika desítek minut za nestandardního přispění antimonopolního úřadu,“ uvedla firma v prohlášení.

Jméno Kapsche a jejího generálního ředitele je podle zprávy mediálně dehonestováno, aniž by k něčemu takovému existoval jakýkoliv důkaz. „Závěrem je třeba zdůraznit, že Kapsch nejenže nevyhrál nový mýtný tendr, ale navíc mu bylo ze strany ÚOHS znemožněno v rozporu s judikaturou Nejvyššího správního soudu a evropským právem účinně hájit svoje práva ve správním řízením,“  uzavřel Kapsch.

Kapsch provozuje mýtný systém v Česku od roku 2007. Smlouva se státem mu vyprší ke konci letošního roku.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marvic ( 27. března 2019 17:19 )

A. Babiš dnes pravil jak je čapí hnízdo zpolitizované, kdyby prej nebyl v politice tak si dodnes nikdo nevšiml. Má pravdu, dotace by jely dál. Faltys je prevít od pohledu.

offline ( 27. března 2019 17:17 )

Když to nedostanou za mýto, tak to vysoudí na odškodném. My jim těch deset miliard prostě zaplatíme, kdyby čert na koze jezdil...

panamira ( 27. března 2019 15:46 )

Řeči jdou a skály stojí.

Zobrazit celou diskusi