Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rakovina hrtanu zabila Jiřího Pomeje a trpěl jí Werich. Hrozí nemoc i vám?

Autor: ula - 
17. března 2019
06:50

Jiří Pomeje této nemoci podlehl, trpěl jí i Jan Werich a dabér Stanislav Fišer. Pokud holdujete cigaretám a tvrdému alkoholu, zaděláváte si na rakovinu hrtanu, který vás může připravit o hlas. Nádor se vyskytuje častěji u mužů, jenže v poslední době stoupá také počet nemocných žen. Podle lékařů podléhá nemoci až polovina pacientů a velkému riziku se vystavují i ti, kteří pravidelně kouří vodní dýmky. Pomohl by zákaz kouření ve veřejných prostorách?

Pokud kouříte a střídáte cigarety s tvrdým alkoholem, zaděláváte si na nádor hrtanu, na který umírá až polovina pacientů - samozřejmě záleží na včasné diagnostice. Pokročilý nádor vás může v krajním případě připravit částečně o hlas, jako například dabéra Vinnetoua Stanislava Fišera.

Nádory hranu postihují podle profesora Jana Klozara z Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku z FN Motol devět jedinců na 100 tisíc mužů a jednu ženu na 100 tisíc.

„Nemoci podlehne přibližně 50 procent pacientů, velmi záleží na včasné diagnostice. Pacientů, u nichž je nádor zachycen včas, přežívá více než 90 procent, přežití pacientů s velmi pokročilými nádory se pohybuje kolem 20 procent,“ řekl Blesk Zprávám lékař.

Nádor hrtanu už v 17 letech

Výskyt nádorů hrtanu je podle odborníka v posledních letech v Česku stabilní. Ačkoliv jsou touto chorobou více ohroženi muži, počet nemocných žen začíná stoupat. Podle Klozara je to tím, že muži sice holdují cigaretám více než ženy, v poslední době to ale už přestává platit.

Nádory hrtanu se obvykle objevují až po 50. nebo 60. roce věku. Existují však vzácné výjimky. „Mojí nejmladší pacientce s nádorem hrtanu bylo teprve 17 let, další 21. Sice jsou to rarity, ale průměrný věk, kdy se projeví nádor hrtanu, se pomalu snižuje,“ upozornil prof. MUDr. Pavel Šlampa z Masarykova onkologického ústavu v Brně.

Chrapot i škrábání v krku

Příznaky závisí na umístění nádoru v hrtanu. Pokud postihne hlasivku, projevuje se chrapotem, což je časný příznak. „Bohužel asi polovina nádorů hrtanu začíná mimo hlasivky a zde jsou časné příznaky nenápadné. Může jít o škrábání v krku, obtíže při polykání, později i obtížné hlasité dýchání i dušení,“ vyjmenovává příznaky lékař.

Nejvíce jsou rakovinou hrtanu ohroženi silní kuřáci, Pavel Šlampa však varuje, že ohroženi jsou i ty, kteří rádi kouří oblíbené vodní dýmky. „To je horší než kouření normálních cigaret, protože v dýmce je více zplodin ze spalování,“ dodává profesor Šlampa. 

Pokud se chcete nádoru vyhnout, je jasné, že musíte přestat kouřit. Podle profesora Jana Klozara ale může výskytu choroby napomoci i stát.

„Účinná opatření proti konzumaci tabáku, zejména omezení možnosti kouřit ve veřejném prostoru a vyšší zdanění tabáku prokazatelně vede ke snížení výskytu tabákem indukovaných nádorů, ke kterým nádory hrtanu patří,“ zmínil odborník a apeluje na příslušné orgány: „Statistiky ze zemí, kde jsou tato opatření zavedena již delší dobu, jako je Skandinávie nebo Severní Amerika to jasně dokazují.“

Werichův hlas zachránilo ozařování

Léčba rakoviny hrtanu závisí na jeho pokročilosti a umístění. „Před 30 lety byla drtivá většina pacientů léčena chirurgicky. Odstranil se hrtan a člověk ztratil schopnost mluvit. Postupně se zjistilo, že lze dosáhnout léčby ozařováním a chemoterapií,“ řekl profesor Pavel Šlampa. Jedním z prvních pacientů, na kterého zabralo ozařování, byl Jan Werich. Když zjistil, že má rakovinu hrtanu, odmítl chirurgický zákrok a vydal se za léčbou do Brna.

Ne vždy je pravda, že pacient s touto nemocí přijde o hlas. „Velká část pacientů si hlas uchová, i když ne vždy ve stejné kvalitě. Často se také hovoří o tom, že pacienti musí mít slavíka. Tracheostomie, lidově slavík, je otvor do průdušnice pod hrtanem. Umožňuje pacientovi dýchat i v situaci, kdy je hrtan uzavřen nádorem nebo jiným procesem nebo když hrtan chybí,“ vysvětluje Jan Klozar.

Lékaři o léčbě: Důležité je nekouřit

Během léčby lékaři velmi důrazně doporučují, aby pacienti nekouřili. Zároveň je důležité, aby pacient nehubl, i když v některých případech může být s přijímáním jídla problém. „Lepší je mít kašovitou stravu, případně jemnou, mletou nebo i tekutou,“ radí Šlampa. Pokud pacient nemůže jíst, lékaři to řeší zaváděním speciální stravy přímo do žaludku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

doktormediciny ( 17. března 2019 09:22 )

...Na druhe strane Jan Werich se lecil v Brne a s tak zvanou rakovinou prezival nekolik let.Popsal, zer vysetreni po ozarovani/ v USA/ bylo zcela negativni a jeste ho to stalo 50 dolaru..

doktormediciny ( 17. března 2019 09:20 )

.....S tim tvrdym alkoholem jsem to nikde necetl.Je ovsem pravdou, ze treby francouzi opiji az 2 litry vina denne maji mene infarktu a chorob cev/ Nedrzi dietu/.Navic dic U. a prof Samanek prokazali, ze pri konzumaci vina n ze znojemske oblasti klesa cholestrol celkovy i skodlivy/ high dispinsity lipoprotein/.. 

Zobrazit celou diskusi