Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Jděte se vykastrovat.“ Češi útočí na veterináře, že neléčí zadarmo. Ti trpí depresí

Video se připravuje ...
Autor: bud - 
24. února 2019
07:01

Veterinářství vnímá řada milovníků zvířat jako práci snů. Ve skutečnosti jde o velmi náročné povolání, pracovníci se navíc leckdy setkávají s nepochopením lidí a dokonce vydíráním. Češi totiž často požadují léčbu jejich mazlíčka, přestože na to nemají peníze. V rozhovoru pro Blesk Zprávy to řekl veterinář Vojtěch Novák, podle kterého je taková situace velmi stresující. Zvláště když si nespokojení majitelé zvířat stěžují na internetu.

Je to odvrácená strana jinak naplňující a pestré práce se zvířaty a boj, který nemůže mít svého vítěze. Jde o to, jestli léčit nemocného mazlíčka zadarmo, když to nešťastný majitel žádá.

„Je to krásné povolání, které všichni děláme s nadšením. Ale je hodně stresující, denně jste v konfliktu, když za vámi někdo přijde se zvířetem, chce, abyste mu pomohl, ale nemá na to peníze. Nebo je za to nechce dát,“ říká Vojtěch Novák, ředitel pražské veterinární kliniky Jaggy. Podle něj si lidé mnohdy neuvědomují, že i veterináři mají náklady a nemohou léčit zadarmo.

Chtějí léčbu v sobotu a zadarmo

„Musíte to dělat za peníze, protože musíte z něčeho žít a udržovat svou praxi v chodu. A dneska jsou kliniky velké, pracují v nich desítky lidí. Ale řada klientů má pocit, že veterinář by měl jejich mazlíčkovi pomoc, když je nemocný. Teď hned, i když je sobota večer, nebo na to nemají peníze,“ popsal Novák nesnadnou realitu mnoha zvířecích lékařů. Podle něj patří právě tato profese k těm, kde je evidováno nejvíce sebevražd.

Veterináři v Česku pravidelně procházejí lynčem na sociálních sítích, kde si lidé stěžují, když nejsou s péčí nebo cenou spokojeni. „Je to náročné hlavně pro mladé kolegyně. Většina veterinářů jsou ženy, které milují zvířata. Holka tomu věnuje šest až sedm let práce, aby se vše naučila, a po dvou měsících si přečte, že se má nechat vykastrovat, protože nemá ráda zvířátka. Toto je frustrující,“ říká Novák.

Vedle klientů „bručounů“ a „vzteklounů“ je ale většina těch, kteří jsou za zdravotní péči pro svá zvířata vděční. A mnohdy tak s veterináři navazují velmi úzký a vřelý vztah. „Zvláště, když je to dlouhodobější záležitost. Já jako kardiolog se často setkávám s pacienty, které léčím dlouho. Nemůžu je vyléčit, ale snažím se jim prodloužit život, tak s těmi majiteli navážu blízký kontakt,“ říká veterinář.

Eutanazie ukončí trápení

Oproti běžným „lidským“ lékařům mají veterináři i jednu výhodu – mohou přikročit k eutanazii, aby se zvíře netrápilo. „Zvířata umírají stejně jako lidé. Je to něco, čemu se snažíte zabránit, ale někdy se to nepovede. Eutanazií můžeme zabránit většímu trápení. Je to cesta, když víme, že tomu pacientovi už nemůžeme zachránit život tak, aby žil normálně,“ dodává Novák.

milao ( 25. února 2019 22:50 )

No, pokud někdo chce ošetření o víkendu, jsou pochopitelně příplatky, stejně jako když se chcete vy sami nechat ošetřit na pohotovosti. Pokud nemám na to, abych mohl zaplatit zvířeti veterináře, nepořizuji si ho. Také je to asi o domluvě. Když jsem byla jako samoživitelka se 3 dětmi ve finanční nouzi a u mé feny s nádorem mi byla provedena operace za 10.000,-, domluvila jsem se s mým stálým dlouholetým veterinářem na splátkách na 2 nebo 3 měsíce. Pokud by měla být veterinární péče zdarma, muselo by se to udělat jako u lidí: za každé zvíře by každý majitel zvířat musel platit zdravotni pojištění.

milao ( 25. února 2019 22:31 )

Vy pracujete zadarmo, pokud tedy vůbec pracujete? Vy chcete za svoji práci peníze? Jak je to možné? Nedělejte si že zaměstnavatele dojnou krávu, berte svoji práci jako poslání a pracujte zadarmo.

Jamida ( 25. února 2019 18:15 )

Určitě nebude mít u očkování za 80 nebo 800 Kč stejnou nálepku. Jsou různé druhy vakcín proti vzteklině i infekčním nemocem od různých výrobců, které se liší. Je jen na vás, jestli volíte kvalitu nebo cenu.

Jamida ( 25. února 2019 18:09 )

Trošku se zamyslete nad tím, co tu píšete. Nejdříve tvrdíte, že jen vlezte do ordinace, tak to něco stojí a pak že veterináři nejraději dělají euthanazii, protože to je rychle hotové a moc to nestojí. Tak jaký to má smysl, že by veterináři nejraději utráceli své pacienty místo toho, že by je mohli (světe, div se) za peníze léčit? To by asi byli dost sami proti sobě, kdyby si zabíjeli klientelu. A to, že si berete psa z útulku je od vás hezké, ale berete si ho se všemi jeho problémy, jak už zdravotnímy, tak psychickými a tudíž veškerá zodpovědnost padá na vás,ne na veterináře. A to je zajistit mu zdravotní péči, kterou potřebuje na vlastní náklady.

Jamida ( 25. února 2019 17:53 )

Chtěla bych vidět, jak by se Vám žilo, kdybyste neměl co jíst a z čeho platit účty, bydlení, dětem kroužky a takové ty běžné věci, které které k životu potřebujete. Zkuste si to, dělat vaší práci, které věnujete 12 a víc hodin denně, často i noci a víkendy a nebrat si za to výplatu. Jiste by se Vám žilo taky lépe.

Zobrazit celou diskusi