Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pojmenujte švába podle svého expartnera, vyzvala zoo. Zájem byl obrovský

Autor: Andrea Ulagová - 
13. února 2019
20:35

Netradiční valentýnskou zábavu nabídla zoo v texaském El Pasu v USA. Lidé tu mohou pojmenovat švába jménem svého expartnera či expartnerky a na svátek zamilovaných pak sledovat na facebooku, jak si na hmyzu pochutnají surikaty. Lidé nápad uvítali a hmyz začali pojmenovávat i podle svých tchyní nebo šéfů v práci. Blesk Zprávy oslovily české zoologické zahrady, zda se neplánují podobným nápadem inspirovat a zda něco chystají na svátek zamilovaných.

Akce „Pojmenuj švába po svém ex“ vzbudila nejen na sociálních sítích obrovský ohlas, že už v neděli musela zoo v El Pasu přestat příjímat návrhy na jména. Lidé mohli dát hmyzu jména a začáteční písmena příjmení svých expartnerů nebo expartnerek a zahrada jim připravila speciální kartičku, na které byl šváb i se jménem vyobrazen.

Na 14. února, tedy na Svátek zamilovaných, pak mohou lidé sledovat v přímém přenosu na facebooku, jak si na švábech pochutnají surikaty. Zájem byl ale tak velký, že se zoo rozhodla svačinku v podobě pojmenovaného hmyzu dát i tamarínům a kosmanům.

Šváb se jménem tchyně i politika

Příspěvěk zoologické zahrady na facebooku má přes čtyři miliony komentářů, ve kterých se lidé svěřují, jak byli svými ex podvedeni, zneužiti, či opuštěni. A jak nápad s pojmenováním vítají. Objevují se i ti, kteří dávají švábům jméno své tchyně nebo i nadřízeného.

„Mohu pojmenovat švába podle politika? Nebo podle milenky mého manžela? Funguje to podobně jako voodoo?“ ptají se lidé v komentářích, případně svoje ex označují.

Kdyby ho nikdo nesežral, tak ho rozšlápněte“

Objevují se i smutné příběhy. „Bojuji s dvěma druhy rakoviny a musela jsem se přestěhovat kvůli léčbě do jiného státu. Můj manžel, se kterým jsem 17 let, si mezitím našel milenku a přivedl si ji do našeho domu. Dejte tedy švábovi jméno Kenneth a pokud by ho nikdo nesežral, tak ho někdo rozšlápněte,“ píše jedna žena na facebooku.

„Můj manžel mě opustil přesně na Valentýna, když jsem čekala našeho druhého syna. Takže, Danieli, tady máš dárek,“ vzkazuje další žena.

Zoo v Česku vzkazují: Věnujeme se spíš vzdělávání rodin

Blesk Zprávy oslovily i zoologické zahrady v Česku, zda se nehodlají v budoucnu podobným nápadem inspirovat. „Počínání v jiných zoologických nebudeme hodnotit,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí ZOO Brno Michal Vaňáč. Přesto si ZOO v Brně na Svátek zamilovaných připravila pro páry dvě soutěže s hodnotnými cenami a speciální komentovaná setkání o lásce u tygra, pand červených a surikat.

„My opravdu nic takového nenabízíme a ani to neplánujeme. Valentýnské oslavy v zahradě jsme zrušili. Snažíme se v poslední době s akcemi více cílit na jinou tematiku, jako je vzdělávání, ochranářské projekty, také se orientujeme spíše na akce pro děti  nebo rodiny s dětmi,“ řekla Andrea Jiroušová, tisková mluvčí ZOO Dvůr Králové.

forrtyn ( 13. února 2019 23:26 )

Po mých ex, to by byl šváb Uwe a šváb Anders. Ale nemusíte je zašlapávat, ať si klidně vegetí na hnojišti dál

Zobrazit celou diskusi