Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Argentinské“ steaky z Brazílie a Nizozemska. Restaurace klamaly o původu hovězího

11. února 2019
14:28

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v Česku tři restaurace, v nichž majitel klamal zákazníky a uváděl jiný původ hovězího, než byla skutečnost. V Hradci Králové a Děčíně nabízeli hovězí z Brazílie jako argentinské, v Mariánských Lázních maso z Nizozemska jako jihoamerické. V desítkách podniků chyběly nabývací doklady k masu. Se všemi inspekce zahájila správní řízení o uložení pokuty, uvedl v pondělí v tiskové zprávě zástupce mluvčího SZPI Radoslav Pospíchal. Inspekce začala intenzivně kontrolovat restaurace od propuknutí kauzy s polským hovězím z mrtvých či nemocných krav v závěru ledna a od té doby uskutečnila přes 1100 kontrol.

„Výsledky od počátku kauzy naznačovaly, že jsou provozovatelé, jde-li o uvedenou komoditu, obezřetnější, avšak aktuální výsledky intenzivní kontroly napříč republikou ukazují, že se případy klamání spotřebitele o původu masa objevují a v pořádku není ani stav kontroly dokladů prokazujících původ a dosledovatelnost masa,“ uvedl Pospíchal.

Minimálně tři restaurace zákazníka klamaly. Šlo o královéhradecký podnik Mexita Hradec, kde se dělala argentinská roštěná z mladého býčka z hovězího z Brazílie. V Děčíně se nabízelo v Pizzerii Ciao - Ciao brazilské maso jako Carne di manzo - chlazené hovězí maso Argentina. V Mariánských Lázních zjistili inspektoři klamání v restauraci s názvem National Restaurant, kde se carpaccio z jihoamerické hovězí svíčkové dělalo z masa původem z Nizozemska.

Nabývací doklady k masu nepředložili provozovatelé ve 48 případech. Inspekce je vyzvala k dodatečnému předložení. „Z nich bude možné dále posoudit pravdivost informací o původu hovězího masa deklarovaných v nabídce pro spotřebitele, a výčet nevyhovujících zjištění tak nemusí být konečný,“ uvedl Pospíchal.

Ve dvou případech našla inspekce ve skladě také zkažené maso a maso s prošlým datem spotřeby. SZPI pokračuje v intenzivních kontrolách do doby, než bude kauza s polským hovězím uspokojivě vyřešena.

Pohybovenadany ( 12. února 2019 04:08 )

A všichni frflaji na domácí zabijačky . To alespoň vim odkud to maso je ....A pindat budou pořád a žerou zhnilé maso z Polska .

Sibyla ( 11. února 2019 18:03 )

a čím víc luxusnější, tím víc dražší a chutná to jako polská kráva

alovecats ( 11. února 2019 17:54 )

Ale prvotně pošpinili nějakou jinou restauraci ne?

kamcerka ( 11. února 2019 16:31 )

Do restauraci nechodím, doma dokážu udělat vynikající baštu. Nejsem zvědavá na podfuky a obíhané jídlo po někom, kdo to nesnědl za nehorázné peníze. Vím o čem mluvím. Děje se to i ve školních jídelnách a kuchařky se kapsuji, jídlo nosí domu, sotva to unesou.

Actimel ( 11. února 2019 15:59 )

Jen si dejte, rypáčci prachatí...já na takové šmakulády naštěstí nechodím...čím dražší, tím větší smetánka si tam chodí dokazovat, že na to má....

Zobrazit celou diskusi