Aktivisté, kteří žili poslední roky v centru Klinika, v pátek 11. ledna opustili budovu. Jen poslední zbytek z nich zůstal sedět na střeše, kde strávil celé dopoledne, zatímco budovu zabezpečoval správce. V budově už lidé nejsou, někteří se ale zdržují na střeše. Ty zatím neřešíme, vše musíme řešit postupně. Odklízení se může klidně protáhnout, bude víkend,“ sdělil exekutor Ivo Luhan pro Blesk.cz.

Přestože okolo budovy stálo na čtyřicet aktivistů a nablízku je hlídalo dvacet policistů, situace je o den později klidnější než v prvotní den exekuce. Aktivisté zpívali rapové protestní písničky a symbolicky zvonili klíči. Do slovních potyček ani fyzických útoků se nikdo nevrhal. Co se bude dít dále? „Rozsudek vykonává exekutor, jak bude postupovat on, je v jeho kompetenci. Až bude budova vyklizená a aktivisté opustí střechu, exekutor nám ji předá jako vlastníkovi. Do té doby to řešit nebudeme.,“ svěřil Marek Illiaš, mluvčí SŽDC. Správce majetku navíc nechal zatlouct okna a hlavní vchod mřížemi, aby byl v ulici před budovou klid.

„My jsme povolali naše hasiče SŽDC, aby napomohli s vyklízením objektu, a bude se pokračovat s úklidem i co se týká pozemku,“ řekla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. Správa již má nasmlouvanou ochranku na hlídání nemovitosti. Jakmile exekutor předá budovu SŽDC, ta provede drobné opravy nutné k zahájení rekonstrukce. V polovině roku by se měla uskutečnit soutěž na dodavatele rekonstrukce, která bude trvat 1,5 roku. „Předpokládáme, že doba samotné rekonstrukce by mohla trvat kolem 18 měsíců,“ řekla Šubová. Následně se do budovy nastěhují kanceláře pro zhruba 50 úředníků.

Dopolední klidný protest před Klinikou skončil navážením kontejnerů, do kterých se budou vyklízet nehodnotné a nepotřebné věci. Přestože aktivisté z budovy vyvezli piano a vynosili kusy nábytku, v domě se nachází další kusy nábytku od matrací, přes ramínka s oblečením, prázdné lahve a odpadky. Jak to vypadalo v pátek na Klinice, se můžete podívat na videu:

Video
Video se připravuje ...

Interiéry Kliniky David Zima

Dění v Jeseniově ulici, kde stojí budova bývalé plicní kliniky, se ve čtvrtek vyostřilo. Do objektu, který od roku 2014 nelegálně okupují aktivisté, již v místě založili sociální a kulturní centrum Klinika, dopoledne přišel exekutor Ivo Luhan, aby z rozhodnutí soudu budovu vyklidil. Aktivisté se však nechtěli vzdát snadno - uspořádali v místě protestní snídani a nahlásili v Klinice na dopoledne demonstraci za mezinárodní den lachtanů, tuleňů a velryb, aby exekutorovi ve výkonu zabránili, a z místa se neporoučeli, ani když oficiálně skončila. 

Došlo dokonce ke strkanicím mezi vykonavateli exekuce a aktivisty, načež Luhan na místo přivolal policii. Následně aktivistům několikrát prodloužil lhůtu na opuštění budovy i pozemku. Někteří tak skutečně učinili, další se ale usadili za komínem i v budově a odejít odmítli. Krátce po poledni přijela na místo stavební firma a začala vyklízet zadní místnosti. Před čtvrtou hodinou odpoledne chtěl Luhan vejít do budovy předním vchodem, to se mu kvůli hloučku aktivistů nepodařilo, proto úkon přerušil a na místo se vrátil v pátek v 10:00.

Budoucnost budovy

Budovu nařídil vyklidit soud po žádosti jejího správce SŽDC. Ta chce v místě vybudovat kanceláře pro svoje zaměstnance. Aktivisté argumentují tím, že není nutné centrum vyklízet hned, protože budova bude pak několik měsíců nebo i let prázdná. To SŽDC odmítá. Podle ní veškeré kroky k převzetí budovy probíhají se všemi potřebnými náležitostmi. Opravy plánuje zahájit hned po vyklizení budovy.

Podle aktivistů by objekt mohlo převzít město, které by v něm zachovalo sociální funkci. Praha už SŽDC kvůli tomu oslovila, podle organizace nicméně není z právních důvodů možné budovu převést na jiného vlastníka. Zástupci Kliniky se proti exekuci opakovaně bránili, soudy všech instancí však jejich námitky zamítly.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ve středu řekl, že je ochotný se zástupci Kliniky jednat o poskytnutí jiného objektu pro potřeby centra, pokud aktivisté v klidu objekt vyklidí. Jakub Ort, člen kolektivu Kliniky, ve čtvrtek nicméně řekl, že se chtějí i nadále soustředit primárně na zachování stávající Kliniky, protože nevidí důvod, proč by měla zaniknout. Pokud by museli budovu opustit, budou aktivisté usilovat o vytvoření podobného projektu.

Video
Video se připravuje ...

Někteří z aktivistů se usadili na střeše. David Zima

 

Aktuální fotografie z místa dění:

Fotogalerie
83 fotografií