Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kalamitu vyhlásil Boží Dar. Na silnicích je ledovka a sníh, potíže byly i v Praze

Aktualizováno -
11. ledna 2019
20:50
Autor: ČTK, bud - 
11. ledna 2019
07:50

Problémy s přívaly sněhu v Česku neustávají. Kalamitní stav na celém svém území nově vyhlásilo město Boží Dar. Do města mohou vozem jen rekreanti, kteří mají zajištěné ubytování s parkováním. Informoval o tom starosta města Jan Horník (STAN). Komplikace pokračují přitom i na dalších místech republiky, řidiče trápí ledovka, sněhové jazyky i potíže s průjezdností silnic. Z Jablonce nad Nisou, kde vládne kalamitní stav od čtvrtka, již bylo odvezeno 800 tun sněhu. Husté sněžení zkomplikovalo dnes odpoledne a večer provoz autobusů MHD po celé Praze. 

„Na odstraňování sněhu ze silnic vedoucích do osad Ryžovna a Zlatý Kopec silničáři usilovně pracují s tím, že tyto silnice se budou udržovat průjezdné pouze pro vozidla místních obyvatel, zásobování a IZS. Pro ostatní vozidla je a bude minimálně do pondělního dopoledne vjezd zakázán,“ upřesnil starosta Božího Daru.

Vyhlášení kalamitního stavu umožňuje obcím nedodržet běžná pravidla pro údržbu veřejných komunikací. Vyhlašuje se v situaci, kdy přírodní podmínky, například sněžení, výrazně zasahují do běžného života většího počtu obyvatel. 

Podle Horníka aktuálně napadlo dalších deset centimetrů sněhu a hustě sněží dál. Některé místní komunikace jsou prozatím s velkým rizikem průjezdné pouze pro zásobování, a to v šíři menší než 2,5 metru. Sněhové bariéry místy dosahují až 1,5 metru. Kalamitní stav nouze pro správní území města Boží Dar platí do odvolání.

Velká zpoždění v Praze a okolí

Husté sněžení zkomplikovalo dnes odpoledne a večer provoz autobusů MHD po celé Praze. Některé spoje nabraly desítky minut zpoždění, problémy měly i mnohé příměstské linky mířící do obcí sousedního Středočeského kraje. Vyplývá to z informací pražského dopravního podniku a společnosti Ropid, která organizuje veřejnou dopravu v hlavním městě a okolí.

V Praze po 16:00 začalo sněžit, situaci zhoršoval vítr. Kolem 18:00 už byly zasněžené silnice většinou posolené či odklizené a situace se zlepšila.  „Zpoždění trvá, i když kolem 18:00 se silnice posypaly a provoz se rozjel. Autobusy dál nabírají zpoždění v řádu minut až desítek minut také proto,že všichni účastníci silničního provozu jezdí pomaleji a opatrněji,“ řekla ČTK mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Provoz byl plně obnoven okolo 20:00.

Namrzlé jižní Čechy

V Jihočeském kraji všude sněží, silničáři vyjeli s veškerou technikou. Všechny silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Od 7:00 do 19:00 se v kraji kvůli počasí stalo 33 nehod. Provoz na všech železničních tratích je plynulý. Řekl to dnes po 19:00 řekli dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Vlastimil Zikmund, krajský policejní mluvčí Jiří Matzner a mluvčí Správy a údržby železniční cesty (SŽDC) Marek Illiaš. V sobotu hrozí podle meteorologů na horách sněhové jazyky a závěje.

„Sněží v celém kraji, všude máme venku auta, jezdí se. Ale žádné hlášení o ucpaných a zavřených silnicích nemám,“ řekl Zikmund po 19:30.

Ráno místy drobně sněžilo a sníh začal namrzat. Kolem Studené na Jindřichohradecku a ve vyšších polohách okresu Tábor u Mladé Vožice a Choustníku se tvořily sněhové jazyky.

Na Jablonecku odklidili 800 tun sněhu

Silnice v Libereckém kraji jsou nadále sjízdné se zvýšenou opatrností. Ve vyšších polohách hrozí tvorba sněhových jazyků a závějí. Motoristé by měli být opatrní také kvůli padajícím stromům, které nevydrží pod náporem sněhu. Pro Jablonec nad Nisou nadále platí kalamitní stav, potrvá zřejmě až do pondělí.

Ulice a chodníky v Jablonci jsou zavalené sněhem a technické služby je nestíhají uklízet. Úklid komplikují zaparkovaná auta, město proto už ve čtvrtek všude vypnulo parkovací automaty. Opatrní by měli být řidiči v kraji kvůli možným pádům stromů do vozovky. Ráno hasiči odstraňovali stromy z jedné silnice u Jablonce nad Jizerou na Semilsku či v Polední ulici v Liberci-Radčicích.

Kalamitní stav v Jablonci nad Nisou potrvá minimálně do pondělí. Na deponii už bylo bylo odvezeno skoro 800 tun sněhu. V předchozích dnech nasněžilo přes půl metru sněhu, srážky jsou ale nyní už jen občasné. 

Snahou je podle mluvčí jablonecké radnice Markéty Hozové odklidit co nejvíce sněhu, protože podle předpovědi se má oteplit a pršet. „Sníh pak bude odtávat a pokud následně zmrzne, bude jeho úklid velmi obtížný až nemožný. I proto jsou technické služby připraveny operativně stahovat rozměklé vrstvy na vozovkách, aby v co největší možné míře zabránily vytváření kolejí,“ dodala. S odstraňováním sněhu pomáhá i 20 vězňů z rýnovické věznice a přes 50 lidí z veřejně prospěšných prací.

Na silnicích ve Zlínském kraji leží v nižších polohách zbytky rozbředlého sněhu, případně jsou po chemickém ošetření holé a mokré. V některých úsecích hrozí jejich namrzání, sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Vozovky ve vyšších polohách pokrývá většinou uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Dohlednost na silnicích v regionu místy snižují sněhové přeháňky.

S obtížemi je sjízdná silnice druhé třídy číslo 490 mezi Uherským Brodem-Újezdcem a Polichnem, které je místní částí Luhačovic na Zlínsku. Vozovku v kopci u Polichna pokrývá náledí, vyjela sem údržba.

V Královéhradeckém kraji v noci sněžilo a na sinicích zůstávaly zbytky rozbředlého sněhu. Opatrní musejí být řidiči zejména v Krkonoších a na Trutnovsku a Náchodsku. V Orlických horách na Rychnovsku na silnicích leží vrstva ujetého sněhu a místy se na nich může tvořit náledí.

Kluzká vozovka na D1

Silnice na Vysočině jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Varování před kluzkou vozovkou platí od rána i na dálnici D1, hlavní tahy v kraji jsou většinou po chemickém ošetření mokré. Na vedlejších silnicích leží ujetá nebo zledovatělá vrstva sněhu, v noci podle dispečerky krajských silničářů Evy Muškové sněžilo v celém kraji.

Některé silnice v Jihomoravském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Leží na nich buď rozbředlý sníh, nebo mohou namrzat. Na dálnici D1 mezi 141. a 188. kilometrem je snížená viditelnost kvůli sněhovým srážkám, i tam silničáři doporučují zvýšenou opatrnost.

Zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření leží na silnicích v oblasti Slovácka, možné je namrzání vozovky. V oblasti Bílých Karpat leží po odplužení sněhových jazyků místy zbytky sněhu kryté posypem.

Zvýšenou opatrnost silničáři doporučují rovněž na Blanensku, kde jsou silnice po chemickém ošetření. Ve vyšších polohách se mohou tvořit sněhové jazyky, silničáři upozorňují na možnost tvorby zmrazků. Opatrní by měli být řidiči také na silnicích nižších tříd v Brně, na Brněnsku, Vyškovsku a Znojemsku.

Snížená viditelnost na Bruntálsku

Horské silnice Moravskoslezského kraje jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Leží na nich zbytky sněhu, ve vyšších polohách navíc i ujetá vrstva. Na Bruntálsku se tvořily sněhové jazyky a vlivem počasí byla snížená viditelnost. Stejně tak i v Beskydech, kde je i mlha. Na Novojičínsku, Karvinsku a v Ostravě jsou silnice sjízdné bez omezení.

Pro kamiony je stále uzavřena silnice I/56 mezi Frýdlantem nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku a Horní Bečvou na Vsetínsku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Pro nákladní vozidla nad 12 tun je uzavřen rovněž úsek silnice I/48 Rybí - Příbor na Novojičínsku, kde se pracuje na dálnici.

Dopravu na menších silnicích v Pardubickém kraji ztěžuje sníh. Zůstává hlavně ve výše položených oblastech, většinou je rozbředlý po solení, někde i uježděný. Hlavní tahy jsou až na výjimky mokré a holé, informují silničáři. Se sněhem musejí řidiči počítat na komunikacích druhé a třetí třídy v okolí Poličky, Lanškrouna, Vysokého Mýta, Hlinska, Přelouče nebo v Železných horách.

Na Lanškrounsku se ve vyšších polohách vlivem větru tvořily slabé sněhové jazyky. Ty jsou také na státní silnici I/34 v úseku Svitavy - Polička. Státní silnice I/11 přes Suchý vrch je sjízdná se sněhovými řetězy.

Rozbředlý sníh pokrývá v Olomouckém kraji již pouze silnice na Šumpersku a Jesenicku. Cesty jsou tam sjízdné, správci silnic ale doporučují zvýšenou opatrnost. Kvůli silnému větru musejí řidiči ve vyšších polohách Olomoucka a Přerovska počítat místy se sněhovými jazyky. Ostatní silnice v kraji jsou většinou holé a mokré po chemickém ošetření.

Video  Počasí na víkend: Za sněhem vyrazte na hory, do nížin dorazí obleva  - Dagmar Honsová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jonn ( 11. ledna 2019 08:26 )

Proč místo kamionů nepoužívají nevytíženou železnici.

Zobrazit celou diskusi