Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Sníh a vítr odřízl od elektřiny přes 13 tisíc lidí. Hustě chumelit má i v noci

Aktualizováno -
9. ledna 2019
22:17
Autor: peb, ČTK - 
9. ledna 2019
12:35

Energetici vyhlásili ve středu večer kvůli sněžení a silnému větru v okresech Jablonec nad Nisou, Semily a Děčín kalamitní stav. Platí do odvolání. Společnost ČEZ Distribuce eviduje 25 poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny je momentálně asi 13 000 odběratelů, informovala večer mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. 

Z důvodu kumulace poruch a nepříznivé sněhové prognózy vyhlašuje ČEZ Distribuce dne 9. ledna 2019 k 21:00 kalamitní stav v okresech Jablonec nad Nisou, Semily a Děčín. Kalamitní stav platí do odvolání," uvedla.

I když se opraváři snažili během dne poruchy opravit, počasí jim práci maří. V postižených lokalitách na severu Čech stále sněží a fouká vítr, sněžit má i v noci a dopoledne. „I když se nám v průběhu dne podařilo tisíce odběrných míst připojit a desítky poruch na vedení opravit, stromy stále pod tíhou přibývajícího sněhu padají do vedení a dochází k dalších poruchám na místech, kde jsem již poruchy opravovali," poznamenala mluvčí ČEZ.

Zdůraznila, že týmy opravářů jsou nadále v terénu a pracují na odstranění následků sněhové nadílky. „Situace je nejvážnější ve třech zmiňovaných okresech," dodala Holingerová.

Husté sněžení a silný vítr už od rána komplikovaly dopravu a odpojily tisíce domácností od proudu v několika regionech republiky, problémy byly kromě severočeských oblastí také na jihu Čech, v Krušných horách či na Vysočině.

Vedle energetiků počasí přidělalo práci i silničářům, policistům a hasičům. Sněžení a vítr ztěžují dopravu v Česku druhým dnem, tvoří se sněhové jazyky, na horách i závěje. Řada silnic je špatně průjezdná a například v okolí Božího Daru na Karlovarsku byly všechny silnice do odvolání uzavřeny, včetně silnice I/25 z Jáchymova na Boží Dar a hraničního přechodu do Německa.

Zobrazit celou diskusi