Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vytoužený důchod se snadno může změnit v peklo. Expertka radí, jak si ho naplno užít

Video se připravuje ...
Autor: David Budai - 
30. prosince 2018
07:40

Začátek vytouženého důchodu se může pro nepřipravené velmi rychle proměnit v peklo. Když se totiž stárnoucí lidé nehýbou a s nikým nemluví, mohou ztratit energii a vůli žít. Ve studiu Blesku to řekla Dana Steinová, expertka na stárnutí, která se seniorům věnuje přes 30 let. „Když seniory v důchodu opustí životní partner, mají pocit, že jsou na dně a bylo by nejlepší, kdyby umřeli,“ uvedla v rozhovoru s tím, že důchod na vesnici je snazší, protože lidé mají kolem sebe více aktivit a sousedy.

Stárnutí na vesnici je často mnohem snazší než ve městě. „Lidé na vesnicích mají daleko více svých vlastních aktivit, mají třeba zahrádku, domácí zvířata nebo sousedy. Takže přechod z produktivního do důchodového věku tam není tak dramatický jako ve městě, stárnutí je přirozenější,“ říká Dana Steinová.

„Pokud lidé neměli hobby, na které se těší celý produktivní věk – že na něj budou mít čas a budou se mu věnovat – tak za chvíli po tom, co uklidí všechny šuplíky a zvládnou všechno to, na co neměli čas, se ocitají v nějakém vzduchoprázdnu,“ uvádí odbornice.

Chybí povídání

Podle ní začnou seniorům chybět sociální kontakty a také fyzická aktivita, což se negativně promítne do jejich nálady. „Nemusí ráno vstát, obléct se a dojít do práce. A nejednou mají pocit, že už je vůbec nic nečeká,“ popisuje.

Samota je hlavním důvodem, proč lidé často volají na různé seniorské linky důvěry, zvláště v těchto dnech kolem Vánoc a ke konci roku. „Ve skutečnosti nic nepotřebují, jen si chtějí popovídat,“ říká Steinová s tím, že boj se samotou je závažným problémem a nejlepším „lékem“ je živý kontakt. „Stačí najít v blízkosti někoho, kdo by si byl ochoten povídat,“ radí a dodává, že ideálním místem jsou například vzdělávací nebo pohybové kurzy či takzvané univerzity třetího věku.

Sleva na autobus a vlak

Takové aktivity jsou ovšem běžné spíše ve větších městech, proto má expertka i jiné rady. „Existuje virtuální univerzita třetího věku, kterou pořádá Česká zemědělská univerzita, a ta přináší ve zredukované formě obory, které se vyučují ve velkých městech. A tímto způsobem se dostanou i do menších měst,“ doporučuje.

Seniorům také radí, že v současné době, kdy platí slevy na cestování ve výši 75 procent, mohou za kurzy vyrazit i do vzdálenějšího města.

„Na mé kurzy do Prahy přijíždějí i lidé z Ostravy nebo ze šluknovského výběžku,“ říká Steinová, která se vzděláváním seniorů začala už v 80. letech a pořádá také pravidelné zahraniční výměnné pobyty, v podstatě takový „Erasmus“ pro seniory. „Zveme seniory ze zahraničí, zejména z tamních univerzit třetího věku, a staráme se o ně. A oni to pak udělají pro nás, kdy se role vymění. Už jsme byli čtyřikrát v Austrálii, na Novém Zélandu, v jižní Africe, USA i Kanadě, i v řadě evropských zemí,“ popisuje s tím, že výměn už proběhlo na pět desítek.

Trénování paměti

Pro méně pohyblivé seniory, kteří mají zdravotní problémy, doporučuje často poslouchat vzdělávací pořady v rozhlase nebo televizi a také trénování paměti.

„Velice doporučuji, abyste si vzali jakékoliv noviny, jejich stáří nerozhoduje, a abyste snažili si přečíst jakýkoliv krátký článek velice pozorně. A potom si ho zakryjte a zapište si, co jste si zapamatovali. Potom odkryjte původní článek a zkontrolujte si, jak přesný zápis jste udělali. Budete překvapeni, že každý den se při zápisu budete zlepšovat. Je to velmi dobré koncentrační cvičení,“ radí Steinová.

Tipy na aktivní kurzy a vzdělávání:

Video  Okradení senioři se za to stydí, proto mlčí, říká Jan Lorman  - Blesk TV
Video se připravuje ...

petrw ( 30. ledna 2019 07:31 )

ale dedek na foto se ma dobře vyzrany jako cune a jen fnuka

nika70 ( 30. prosince 2018 23:26 )

Jenomže většina důchodců si peníze škudlí, často mají víc než jejich potomci, ale služby si nezaplatí. Lepší jsou peníze ve strožoku. Tam je jim dobře. Já jim ty peníze přeju, ale musí si uvědomit, že dnes už se opravdu za všechno platí.

kukuku ( 30. prosince 2018 22:23 )

Pepax ještě zapomněl na předrevoluční svazáky, porevoluční modroptáčnické tuneláře s výkonností o několik řádů vyšší - proti níž náklady milicionářů na guláš a pár slepých patron byly pakatel.

doktormediciny ( 30. prosince 2018 16:28 )

Vidim pame Adlere,ze cely problem jste opet podrobil verbqalni vivsekci.Tada je velice nevdecna komunikacni aktivita...Ale davejte pozor, at na naledi nebo na schodech se nepolamete...Jinak vidim, ze jeste vskutku rozsaqfny filosof

kukuku ( 30. prosince 2018 15:42 )

Ona je blbka.

Zobrazit celou diskusi