Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Po tragédii v OKD vyzvedli z dolu tři těla horníků. Požár konečně ustal

Aktualizováno -
23. prosince 2018
13:55
Autor: ČTK, bud - 
23. prosince 2018
10:45

Situace v podzemí Dolu ČSM Sever ve Stonavě na Karvinsku se výrazně zklidnila, požár už pravděpodobně ustal. Vyplývá to z naměřených hodnot. Bánští záchranáři v sobotu vyprostili z podzemí ostatky dalších tří horníků, kteří při neštěstí zemřeli. Krátký sobotní průzkum ukázal, že v místech výbuchu jsou stále extrémně vysoké koncentrace metanu. Místo tragédie se bude ještě tuto neděli prohledávat. Půjde ale jen o předběžný průzkum před uzavřením prostoru vybudovanými hrázemi, řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

„Dílčí průzkum dnes v dopoledních hodinách umožnil vyprostit ostatky tří horníků. Budou ještě dnes převezeny do Ústavu soudního lékařství k identifikaci,“ uvedl v sobotu Čelechovský.

Průzkumu se účastnila šestičlenná četa báňských záchranářů. V dole už nehoří, zůstávají tam ale velmi riziková místa s vysokými koncentracemi metanu a kyslíku. Kdyby se oba plyny smísily, hrozil by další výbuch. Vedoucí likvidace havárie proto okamžitě rozhodl o uzavření nebezpečného prostoru. Provizorní stěny, takzvané hráze, záchranáři budovali od pátku.

Zchladit místo výbuchu může trvat týdny

Nyní bude OKD pokračovat v dříve naplánovaném postupu. Uzavřené místo se musí dostatečně zchladit. Bude se do něj pouštět dusík. Vše může trvat i několik týdnů.Do dnešního rána pracovníci OKD v podzemí dokončili stavbu posledních dvou hrází. Jsou už vybudovány všechny čtyři provizorní stěny, které mají prostor utěsnit, zamezit přísunu vzduchu. Celkem jde o plochu asi 500 x 500 metrů.

Na povrch záchranáři zatím dostali jen čtyři z 13 obětí důlního neštěstí. V okamžiku, kdy to situace umožní, se na místo neštěstí vypraví vyšetřovací komise. V ní jsou zástupci odborů, vedení dolu i báňských úřadů Česka a Polska. Na památku 13 obětí neštěstí v černouhelném dolu se v sobotu v poledne rozezněly v celé republice na 140 vteřin sirény.

Dva polské horníky navštívily v ostravské fakultní nemocnici rodiny. S okolím komunikuje ale jen jeden z nich. Jeho stav je stále vážný, ale stabilizovaný. Druhý muž zůstává v kritickém stavu, uvedla mluvčí nemocnice Naďa Chattová.

Za horníky v nemocnicích dorazili příbuzní

Vážněji zraněný muž utrpěl při výbuchu a následném požáru hluboké popáleniny na více než polovině těla. Jeho stav je kritický, ale podle lékařů je pozitivní, že se v noci nezhoršil. „I jeho navštívili příbuzní,“ řekla mluvčí. Rodina podle ní dorazila i za méně popáleným horníkem. „Ani v tomto případě ale nenastal nějaký posun,“ dodala Chattová.

Při důlním neštěstí 13 lidí zemřelo, dvanáct Poláků a Čech. Deset dalších utrpělo zranění. Tři zranění skončili v nemocnicích, z toho dva v ostravské fakultní nemocnici. Třetí zraněný horník, který byl po výbuchu převezen do nemocnice v Karviné-Ráji, je už od pátku v domácím ošetřování.

Polsko má státní smutek

Polsko dnes drží den státního smutku za oběti důlního neštěstí. Vlajky na veřejných budovách visí na půl žerdi, během celého dne se nebudou konat žádné sportovní ani zábavní akce. Mrtvé horníky uctí obyvatelé země i smuteční mší v Katovicích, která začne v pravé poledne.

Státní smutek vyhlásil v pátek polský prezident Andrzej Duda. „Můžeme být nyní duchem a modlitbou s (pozůstalými) rodinami, vzpomínat na ty, kteří zahynuli,“ řekl v sobotu prezident polskému veřejnoprávnímu rozhlasu.

kraken110 ( 23. prosince 2018 16:48 )

Tomíku to je jiný koláček budhista je z hnědého uhlí tzv mostecká uhelná.

Zobrazit celou diskusi