Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Je to tak, nebo vás klame zrak? Víme, co může za tyhle optické iluze

  • Autor: Nikola Forejtová - 
    27. 12. 2018
    06:30

    Myslíte, že svým očím můžete důvěřovat? To je velký omyl, jak vám mohou snadno dokázat optické iluze, jejichž výběr pro čtenáře připravily Blesk Zprávy. „Náš mozek je (při splnění určitých podmínek) snadno oklamatelný, protože neumí mnohé objekty světa vidět jinak, než jak je celoživotní zkušeností naučen,“ říká k tomu odborník z Psychologického ústavu Akedemie věd ČR Radovan Šikl. Podívejte se na ty nejzajímavější klamy.

  • 1.Pohybové klamy

    Pohybové klamy způsobují, že oko vidí v pohybu obrázky, které jsou ve skutečnosti statické. Až pokud se na vteřinu zadíváme přímo na jeden z kruhů, na milisekundu se zastaví. Jde o iluzi, za kterou může mimo jiné až příliš aktivní mozek, který se snaží předvídat dopředu, a rychlé pohyby očí. Vliv mají také kontrasty barev, na které oko reaguje. 

     

     

     

    Poškádlete si mozek optickými klamy Poškádlete si mozek optickými klamy | wikimedia commons

     

    „Vzniká to díky fyziologickému faktu vyhasínání citlivosti nervových buněk v oku (fotoreceptorů) při déletrvajícím monotónním podnětu," objasňuje Šikl. 

    Tento typ iluzí zkoumali vědci z Japonska, kteří přišli na to, že při pozorování obrazců jsou aktivní ty části mozku, které jsou zodpovědné za vizuální zpracování skutečného fyzického pohybu

    Poškádlete si mozek optickými klamy Poškádlete si mozek optickými klamy | wikimedia commons

  • 2.3D na 2D plátně

    „Tato skupina klamů je zapříčiněna nevědomou trojrozměrnou interpretací scén, jež jsou ve skutečnosti dvojrozměrné,“ vysvětluje Šikl.

    Poškádlete si mozek optickými klamy Poškádlete si mozek optickými klamy | AV ČR

    Další obrázek je tzv. Heringův optický klam. Jde o geometrickou iluzi, která vytváří dojem, že se dvě rovnoběžné čáry prohýbají ven.

    Optické klamy nám škádlí mozek Optické klamy nám škádlí mozek | wikimedia commons

  • 3.Vícero tváří

    To, jak vnímáme tzv. dvojmyslné obrázky, ovlivňuje celá řada faktorů. „Je to sycené příliš mnoha faktory na to, abychom dokázali s jistotou předpovídat, co uvidíme jako první. Významnou roli může hrát kontrastnost obou obrazů v rámci scény (jeden z nich může jednoduše snáz vystupovat), stejně jako jejich rozmístění, dále to jaký prvek scény jako první přitáhne naši pozornost a padne na něj náš zrak (od toho se odvine další skládání scény v mysli),“ říká odborník z Akademie věd.

    Poškádlete si mozek optickými klamy Poškádlete si mozek optickými klamy | AV ČR

    „Ovlivňují to i naše očekávání, co nejspíš uvidíme, případně naše představivost, ale i preference, znalosti či odbornost. To všechno přispívá k nepředvídatelnosti vjemu a tím i k atraktivitě podobných obrázků,“ dodává Šikl pro Blesk Zprávy.

    Poškádlete si mozek optickými klamy Poškádlete si mozek optickými klamy | Profimedia

  • 4.Světelné klamy

    Známým klamem je Hermanova mřížka. Díky propojení barev v mřížce vytváří iluzi neexistujících bodů v průsečíku čar. Za tento klam může světlo dopadající do sítnice, které reaguje na přemrštění bílé kolem jednoho černého čtverce. 

    Poškádlete si mozek optickými klamy Poškádlete si mozek optickými klamy | wikimedia commons

    Ježíše na toustu už pár lidí vidělo, toho na zdi mohou vidět díky tomuto optickému klamu všichni. Pokud se delší dobu budete upřeně dívat na obrázek a pak pohlédnete na bílou zeď, obrázek se vám na ní „zjeví“ zinvertovaný. Černá se stane bílou a naopak. 

    Poškádlete si mozek optickými klamy Poškádlete si mozek optickými klamy | wikimedia commons

  • 5.(Ne)podařené fotografie

    Následující obrázky mluví samy za sebe. Kvůli nepovedenému úhlu a spojení barev nás mozek oklame a svým „dopočítáváním“ nám ukáže třeba muže s ženskou hlavu, liliputa s obrem apod. 

    Kdo je v tomhle vztahu chlap, a kdo ženská? Kdo je v tomhle vztahu chlap, a kdo ženská? | INT, Facebook, Twitter

    Více obrázků a klamů najdete v naší galerii. 

Zobrazit celou diskusi