Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jídlo a bydlení „sežere“ Čechům víc peněz než Polákům. Ekonom: Dřeme levně

Autor: David Budai - 
7. prosince 2018
05:25

Peníze za jídlo, bydlení, vodu a energie představuje více než 40 procent všech výdajů běžné české domácnosti. Je to více než v drtivé většině zemí EU, hůře jsou na tom jen Rumuni a Slováci. Za jídlo v Česku běžně padne celých 16 procent rodinného rozpočtu, naproti tomu třeba v Británii je to polovina. Ukazují to aktuální čísla Eurostatu.

Podle českých statistiků hospodaří průměrná domácnost s příjmem 12 912 korun měsíčně v přepočtu na jednoho člena, v případě rodin s dětmi je to 11 471 korun. Je to o třetinu více než před 10 lety, ale po zaplacení výdajů za jídlo a bydlení zůstává Čechům méně peněz, než je to běžné ve většině evropských zemí.

Senioři jsou na tom ještě hůř

Přibližně 16,3 procenta příjmů utratí lidé za jídlo a pití, dalších 25,4 procenta pak za výdaje spojené s bydlením. Celkem tak na tyto základní výdaje „padne“ více než 41 procent příjmů, v případě seniorů dokonce více než polovina.

Jak ukazují loňská čísla Eurostatu, jen dvě země v EU jsou na tom hůře, a to Rumunsko (50,3 %) a Slovensko (41,8 %). Naproti tomu v řadě zemí je to výrazně méně, což platí jak o západních, tak jižních státech. Například v Německu je to 34 %, v Portugalsku a v Británii pak 34,9 %. Vůbec nejméně, v poměru ke všem výdajům, za bydlení a jídlo platí Malta (22,2 %) a Kypr (29,1 %).

Podívejte se na kompletní přehled:

Kupní síla Čechů tak stále pokulhává za ostatními vyspělejšími státy EU, myslí si Lukáš Kovanda, ekonom Czech Fund. „Hlavním důvodem je struktura naší ekonomiky,“ popsal. Podle experta jsme závislí na průmyslové výrobě, která je ale prostá a nemá přidanou hodnotu. Tím pádem nemá vysoké marže a díky tomu tu nejsou vysoké mzdy.

„Jsme stále skladištěm a montovnou Evropy, jsme pracanti, kteří poměrně levně dřou na země na západ od našich hranic,“ dodal Kovanda.

Video  Expert: Nastal ideální čas ohlédnout se po lépe placené práci  - David Budai, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ekonom varuje: Zdraží energie

V příštím roce se navíc české domácnosti musí připravit na znatelné zdražování energií. „Z nových ceníků teplárenských společností, které byly dosud zveřejněny, vyplývá, že teplo podraží v průměru o dvanáct až šestnáct procent. Ceníky vodárenských společností na rok 2019, které zatím byly zveřejněny, ukazují na zdražení vody v roce 2019 o čtyři až pět procent,“ zmínil ekonom.

offline ( 7. prosince 2018 12:03 )

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/511079/4-z-5-cechu-bydli-ve-vlastnim-mlade-ale-ceka-pron ajem-na-koupi-nebudou-mit-penize.html a k tomu připočíst takzvané družstevní - defakto vlastní v privatizovaných domech od obcí, to jsou také statisíce bytů. V kanále nikdo bydlet nemusí, může jít na ubytovnu, ale nesmí chlastat, to je jediný problém.

offline ( 7. prosince 2018 10:35 )

90 procent bydlí ve svém, tak ti mají náklady na bydlení zanedbatelné, ti co mají hypotéky, mají zase vysoké příjmy a těch pár chudáků, co bydlí v nájemním u majitelů/vydříduchů ty statistiky nevytrhne.

turbina ( 7. prosince 2018 09:26 )

holákrysa: Co ti brání v podnikání, tvůj tlustý líný zadek ? Na slovenského zloděje Bureše pěješ ódy na radost a českého živnostníka zatracuješ.

Taurus70 ( 7. prosince 2018 08:29 )

Horalysa Vy budete takove zavistive ubozatko,ja jsem zivnostnik pracuji kdykoliv je zakazka vcetne svatku i vikendu o dovolene se bavit nebudu,abych se nerozvedl vypinam na tyden telefon a kdyz zaplatim co mam platit tak mi zustava na normalni zivot mne by spis zajimalo kde berou penize urednici kteri jsou tak spatne placeni a jezdi 2 krat v zime do Alp a v lete na Malorku.V tomto systemu je evidentne neco spatne👿

al.bunda ( 7. prosince 2018 07:21 )

A přesně proto jezdím na nákupy do Polska A jestli si někdo(třeba z Prahy)myslí že nemají kvalitu tak se šeredně mýlí,jak jsem totiž zjistil tak hnůj oni vyrábějí zásadně na zakázku podle přání čekých řetězců.

Zobrazit celou diskusi