Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vojáci z Afghánistánu se pro padlé rvali na diskotéce, schytal to i policista

Autor: ula - 
31. října 2018
21:45

Vojenská policie řeší konflikt, který rozpoutala na diskotéce v Sezimově Ústí tragická smrt tří českých vojáků v Afghánistánu. Podle webu Lidovky.cz přišli do klubu Apollo vojáci, kteří se vrátili z mise, aby zapili památku zesnulých kamarádů. Jeden z hostů údajně pronesl nevhodnou poznámku na padlou trojici, zároveň prý vojáky nazval žoldáky a vyzval je k návratu do Afghánistánu. Následně se rozpoutala rvačka, ve které jeden z vojáků napadl i přivolaného policistu. Vojákovi za napadení hrozí až 12 let vězení.

Podle informací webu Lidovky.cz slouží vojáci v Táboře u 42. mechanizovaného praporu. K němu patřili i Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, kteří zahynuli na začátku srpna v Afghánistánu po útoku sebevražedného atentátníka.

Skupinka vojáků měla přijít 20. října do klubu Apollo v centru Sezimova Ústí. Údajně chtěli pít na památku svých zesnulých kamarádů. Jeden z návštěvníků ale skupinku vybídl, aby se vrátila do Afghánistánu a měl nevhodné poznámky i na padlé vojáky.

Rozpoutala se rvačka, kterou ochranka klubu nezvládala, a proto byla přivolána hlídka městské a státní policie. Jeden z policistů byl údajně jedním z vojáků napaden.

„Policií ČR byl v souladu s trestním řádem zadržen příslušník ozbrojených sil pro podezření ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě,“ sdělila webu Lidovky.cz Nikola Hájková, mluvčí vojenské policie. Podle ní policie podezřelého vyslechla a předala případ právě vojenské policii, která více podrobností nesdělila.

Pokud jde o napadení úřední osoby, tak podle zákona může jít viník za mříže až na čtyři roky. Záleží ovšem na vážnosti újmy a velikosti škody. V krajním případě se trest může zvednout na šest nebo až 12 let.

Video  Návrat hrdinů do vlasti: Martin Marcin (†36), Kamil Beneš (†28) a Patrik Štěpánek (†25)  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Bezproblémoví vojáci

Velitel útvaru, kde obvinění vojáci slouží, netuší, co přesně se stalo. A čeká na podklady vojenské i státní policie. „Jestli se ale někdo dotkl památky vojáků, není se čemu divit. Na druhou stranu, měli by se ovládat. Takové chování nemůžeme podporovat,“ řekl Daniel Cekul portálu s tím, že vojáci, kteří se šarvátky zúčastnili, byli dosud bezproblémoví.