Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nízká nezaměstnanost? Vrátný, taxikář či účetní nezavadí o práci. Firmy se rvou o dělníky

Autor: bud - 
29. října 2018
06:05

Česko se dostalo do zvláštní situace, kdy na jedné straně firmy shánějí desítky tisíc pracovníků a trápí je neobsazené pozice, a zároveň tisíce lidí nemohou „zavadit“ o práci. Jde především o různé umělecké profese, například aranžéry nebo režiséry. Práci ale hledají i stovky účetních a v nejhorší situaci se nacházejí lidé, kteří hledají práci v administrativě a neznají cizí jazyky.

Pan Vlastimil Brela (57) z Jihlavy má degenerativní výrůstky na páteři a také problémy s dýcháním. Kvůli těmto dlouhodobým zdravotním problémům loni přišel o práci řidiče, kterou předtím vykonával bezmála 40 let, a novou práci najít nemůže. Nárok na invalidní důchod nemá, ale zároveň kvůli obtížím nemůže pracovat ve výrobě nebo jinde, kde je potřeba dlouhé stání nebo fyzická námaha.

Rád by šel pracovat do méně náročné administrativy, ale firmy ani státní správa o něj zájem nemají. „Škodí mi vysoký věk i to, že neumím anglicky,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Úřad práce ho sice poslal na rekvalifikaci, kde se naučil pracovat s počítačem, ale umí jen základy. „Dělá mi to problémy, například vytváření tabulek nebo posílání souborů přes emaily. Na počítače jsem nikdy nebyl, spíše jsem něco kutil v dílně ze dřeva nebo ze železa,“ dodal.

Méně kvalifikovaná administrativní práce je pro něj nedostupná z prostého důvodu – o podobné místo momentálně usiluje dalších 12 tisíc lidí, ale na trhu je k dispozici jen 1369 volných pozic. Že je situace v tomto ohledu problematická, potvrzují také experti. „Stále je ještě dostatek uchazečů například na nižší administrativní pozice, kde není nutná žádná specifická znalost,“ řekla i Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitment.

Vrátní a umělci bez práce

Podle posledních čísel úřadu práce jen hned několik profesí, kde lidé nemohou snadno najít práci. Velký převis mají vrátní, kde hledá práci přes 7700 lidí, ale volných míst je jen 1184. Podobně jsou na tom řidiči osobních automobilů, například taxikáři (5057 hledá, míst je 1128), účetní (1047 hledá, míst je 285), kadeřníci (900 hledá, míst je 391) nebo cukráři (608 hledá, míst je 245).

Dlouhodobě je problematická také oblast umění. Zájemců o tuto práci je sice méně, ale počet volných míst se pohybuje kolem nuly. Práci tak hledá třeba 7 režisérů, 13 moderátorů, 21 uměleckých malířů, 23 tanečníků, 182 uměleckých grafiků a dokonce 203 aranžérů.

Podle čísel úřadu práce mají problém s hledáním práce také knihovníci, profesionální atleti a další sportovci, trenéři, restaurátoři, třeba překladatelé a tlumočníci. V evidenci úřadů je také více než 50 úředníků, dva vysocí představitelé politických stran a jeden poradce prezidenta.

„Já to tedy beru, šéfe!“

Na druhé straně stojí profese, kde firmy hledají tisíce lidí a ty dramaticky chybí. Jde hlavně o dělníky ve výstavbě budov (přes 21 000 volných míst, 1129 uchazečů), montážní dělníky (přes 16 000 míst, 371 zájemců), svářeče (7964 míst, 686 zájemců), řidiče tahačů (3724 míst, 29 zájemců) nebo třeba programátory a vývojáře (přes 2700 míst, 250 zájemců). Hodně chybí i řemeslníci, třeba kováři.

Firmy na nedostatek lidí stále častěji reagují neotřelými způsoby. K lákání nových lidí používají jak nejnovější výkřiky techniky, jako je virtuální realita, tak třeba přesvědčování zaměstnanců, které mohli televizní diváci vidět v komedii ze 70. let Já to tedy beru, šéfe...! v podání Petra Nárožného a Luďka Soboty.

„Dá se říct, že film Já to tedy beru, šéfe...! se pomalu stává realitou. Není výjimkou, že před konkurenčním závodem se rozdávají letáky nebo se nabízejí náborové bonusy až 30 tisíc korun,“ řekla Jitka Součková. Důležité ale podle ní je se ke kandidátům vůbec dostat. Na významu tak získává přímé oslovování kandidátů, kteří aktivně práci nehledají.

Video  Expert: Nastal ideální čas ohlédnout se po lépe placené práci  - David Budai, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

nova12 ( 11. června 2019 11:45 )

Dobrý den,
Proč by se pane prezidente Zemane nemohlo dnes stávkovat a říkat názory,
proti Vám, když je doba demokratická ?
Pane Zemane a Pane Babiši s parlamentem vytvořte zákony takové, kde lidé se ZPS
budou moci pracovat v kancelářích a lidé zdraví půjdou pracovat do provozu, kde
zdraví je požadováno a nutné.

nova12 ( 15. května 2019 07:02 )

Se ZPS nemůže např. každý zametat musí pracovat v kanceláři hrozí mu upadnutí, provokatérko.

line ( 9. února 2019 17:51 )

Nekecejte zaměstnanci tady a berte z úřadu práce lidi se ZPS přidělte jim práci co dovolí zákon.

HledacPravdy ( 29. října 2018 07:06 )

Práci nemohou najít pouze ti,kterým se nechce pracovat v každé nekvalifikované otročině, kterou trh práce nabízí a vybírají si práci, která by je bavila.

provokaterka ( 29. října 2018 06:47 )

Práci nemohou nají pouze ti,kterým se nechce pracovat.

Zobrazit celou diskusi