Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Koncerty, vojáci i ohňostroje: Velký přehled oslav k 100. výročí Československa

  • Autor: ČTK,Mii - 
    26. 10. 2018
    16:35

    V pátek a o víkendu vyvrcholí v Česku oslavy stoletého výročí založení Československa. Po celé zemi se uskuteční desítky akcí, připraven je kulturní programy s koncerty, výstavami a slavnostními pochody. V neděli se bude v Praze konat vojenská přehlídka a celé oslavy vyvrcholí velkým ohňostrojem. Stoleté výročí přijíždí do Česka oslavit i několik významných státníků včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německé kancléřky Angely Merkelové.

  • 1.Vojenská přehlídka s tisíci vojáky

    Nejpompéznější akcí z celých oslav bude beze sporu vojenská přehlídka v neděli na Evropské třídě v Praze. Bude jí předcházet pieta u památníku na Vítkově, kde ústavní činitelé, zástupci armády a dalších institucí uctí památku padlých vojáků. Prezident Miloš Zeman následně v poledne jmenuje nové generály, na což naváže právě vojenská přehlídka.

    Zúčastní se jí 2151 pochodujících vojáků, hasičů, policistů, celníků a strážníků a lidem se předvede 236 kusů techniky. Na organizaci se podílí asi 4500 lidí. Závěrečné nácviky jsou připraveny na 25. října, kdy se bude konat generální zkouška na letišti v Bechyni, a na večer 27. října, kdy se uskuteční přímo na Evropské.

    Přehlídka začne v neděli ve 14 hodin hlášením náčelníka generálního štábu Aleše Opaty prezidentovi Miloši Zemanovi. Následovat budou přelety letadel a vrtulníků českých a slovenských vzdušných sil, pochod jednotek a defilé techniky. Konec je plánován na asi 15:05.

    Tanky, motorky, čluny i psovodi

    Pro hosty bude připraveno pět tribun s asi 1500 místy. Zúčastní se většina ministrů, členové sněmovního branného výboru, veteráni z druhé světové války i novodobých konfliktů nebo veteráni integrovaného záchranného systému.

    K vidění budou současná vojenská lehká i těžká vozidla včetně tanků. Policisté připravili nejmodernější techniku, představí třeba své motorky, terénní vozidla s čluny nebo těžkou techniku. Hasiči předvedou 27 vozidel včetně speciálních strojů. Přehlídky se zúčastní i vozy pražské záchranné služby i všech dalších krajských záchranářů, technika celníků a jejich psovodi a strážníky a obecní policisty zastoupí pražská městská policie.

    Letiště Václava Havla bude kvůli akci od 13:30 do 15:00 uzavřeno pro všechny odlety a přistání. Uzavření vzdušného prostoru nad hlavním městem se dotkne přibližně 24 letů. Pozemní odbavení cestujících a ostatní provoz letiště bude fungovat bez omezení.

    Ukázka vojenské techniky na Letné

    Na pražské Letné navíc začíná již v pátek statická ukázka techniky armády a složek integrovaného záchranného systému. Potrvá do neděle. Lidé uvidí mimo jiné více než 150 kusů současné, historické a speciálních techniky. Vstup je zdarma.

    Součástí akce budou také krátké dynamické ukázky spolupráce složek IZS. Návštěvníci na velkoplošných obrazovkách uvidí historické filmy tematicky zaměřené na působení armády na území Prahy, záznamy přehlídek ozbrojených sil v historii, nebo krátké filmy zachycující spolupráci složek IZS během povodní v Praze.

    Program je každý den od osmi do 18 hodin.

  • 2.Významní hosté ze zahraničí

    Stoleté výročí založení Československa přijede oslavit i několik významných světových státníků. Do Česka dorazila například německá kancléřka Angela Merkelová, která se již v pátek odpoledne setká s premiérem Andrejem Babišem. Hlavních oslav o víkendu se ale už neúčastí.

    V pátek večer má v Praze schůzku s Babišem a prezidentem Milošem Zemanem také francouzský prezident Emmanuel Macron. Stejně jako Merkelová se ani on hlavních oslav nezúčastní a v sobotu už bude v Istanbulu jednat s představiteli Turecka, Ruska a Německa o válce v Sýrii.

    Do Česka přijede rovněž americký ministr obrany James Mattis. Podívá se na slavnostní vojenskou přehlídku na Evropské a v neděli odpoledne bude jednat s Babišem. Český premiér s ním chce mluvit například o tendru na nákup vojenských vrtulníků pro českou armádu, které by mohlo Česko koupit právě z USA. Tématem může být i navyšování výdajů na obranu.

    Na oslavách v Praze nebude chybět také slovenský prezident Andrej Kiska a další evropští představitelé.

  • 3.Praha ožije slavnostním programem

    Vojenská přehlídka nebude jedinou akcí, která se v rámci oslav bude v Praze konat. V hlavním městě je jich připraveno několik desítek, kvůli kterým mimo jiné vzniknou komplikace s hromadnou dopravou. Bude proto lepší se o víkendu po centru pohybovat pěšky. Oficiální akce spojené s oslavou začnou v sobotu dopoledne, kdy na Hradčanském náměstí přísahu několika set vojáků tentokrát doplní i složení slibu policistů a hasičů.

    Koncerty po celém městě

    Hudební program je plánovaný na celé sobotní odpoledne a večer na Václavském a Staroměstském náměstí. Odpoledne 28. října se pak na Staroměstském náměstí koná koncert ČRo. V ten samý den Lucerna uvede bigbítovou oslavu s názvem 100 Let Republiky.

    Nechybět budou ani koncerty vážné hudby, mimořádný koncert ČRo s názvem SOČR národu pořádaný s Rozhlasem a televízí Slovenska uvede v Rudolfinu známá díla českých klasiků. Koncert Pro republiku, který se tradičně 28. října koná v Obecním domě, má i letos na programu Mou vlast Bedřicha Smetany.

    Otevření Národního muzea

    V rámci národních oslav budou pro návštěvníky o víkendu 27. a 28. otevřená některá pražská muzea. Otevřena budou buď zdarma, nebo za symbolickou částku. Seznam institucí, které se do akce zapojily, je na internetu.

    O víkendu se rovněž poprvé po dlouholeté rekonstrukci otevírá historická budova Národního muzea a zahájena v něm bude Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava. Slavnostního otevření se v sobotu zúčastní premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman. Od 18 hodin bude na budově promítán interaktivní videomapping. Pro veřejnost se Národní muzeum otevře od neděle.

    Divadla s národní tématikou

    V sobotu večer Národní divadlo uvede slavnostní provedení Smetanovy opery Libuše, pražská Ypsilonka připravuje speciální představení do Obecního domu, který je se vznikem Československa dějinně spjat. Dejvické divadlo uvede hru Václava Havla Zítra to spustíme o událostech noci z 27. na 28. října 1918.

Ohňostroj a pochod Sokolů

Centrem Prahy projde v sobotu Pochod pro republiku v čele se zástupci České obce sokolské. Průvod startuje na Kampě a přes Národní třídu dojde na Václavské náměstí, kde bude pokračovat program připravený Prahou.

V neděli v 19:18 završí hlavní část oslav ohňostroj odpálený z hladiny Vltavy mezi Čechovým a Štefánikovým mostem.

  • 4.Oslavy po celém Česku

    Brno bylo a bude o den pozadu

    Nedělní oslavy zahájí v moravské metropoli v 10 hodin vzpomínkový akt u pomníku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Za stoletím československých dějin se ohlédne primátor Petr Vokřál (ANO) a další osobnosti.

    Výročí vzniku Československa připomene v Brně také Filharmonie Brno. Udělá tak v souladu s historií o den později než zbytek státu, až v pondělí 29. října. Do Brna se totiž v roce 1918 vlivem zmatků a nedokonalého spojení dostala zpráva o republice později.

    Na hradě Špilberk se bude po celý víkend konat komentovaná prohlídka k výstavě Rok 1918 – co nám válka a vzala. Studenti Masarykovy univerzity plánují happening s pokusem o překonání rekordu, v rámci Mapathonu budou v bohunickém kampusu v neděli od 14 hodin skládat největší mapu Československa.

    Ostravu čeká sobotní ohňostroj

    Oslavy se budou konat na několika místech v centru města, v sobotu začnou od 14:00. O hodinu později od Vítězné ulice vyjde historický průvod, který by měl čítat až 400 lidí. Jeho součástí budou i vojenská a hasičská technika nebo pochodové kapely.

    Bavit se lidé ale mohou i ve Slezskoostravském hradu, kde budou připraveny různé tematické expozice jako prvorepubliková pošta, škola, banka či kavárna. Sobotní program uzavře ve 21:00 ohňostroj. Na neděli je pak jako součást oslav připravena mše v katedrále Božského Spasitele a také vzpomínkový akt na Masarykově náměstí.

    V Olomouci na lidi čeká kvíz

    V Olomouci se bude slavit převážně na Horním a Dolním náměstí v centru města. Bohatý program plný výstav, divadelních představení a koncertů doprovodí i dobová rozcvička nebo Československý vědomostní kvíz.

    Slavnostní koncerty plánuje Moravské divadlo Olomouc i Moravská filharmonie. V sobotu se ve městě uskuteční lampionový průvod, na který naváže ohňostroj a v neděli pieta u památníku T.G.M.

    Plzeň vystaví Tylův rukopis

    Magistrát města Plzeň mimořádně na radnici vystaví originální rukopis hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka s textem písně Kde domov můj, která se stala národní hymnou.

    Ve městě se také otevřou zdarma nebo za symbolických 28 korun brány muzeí, galerií, sportovišť, památek, zoo a dalších míst. V nabídce budou také komentované návštěvy kostelů, prohlídky věnované první republice či plzeňským pověstem. Plánovaný je rovněž lampionový průvod a ohňostroj.

    V Liberci uloží schránku s poselstvím

    V Liberci je na náměstí před radnicí venkovní výstava ke vzniku republiky a na vlakovém nádraží audiovizuální instalace za tónů Smetanova cyklu Má vlast a Janáčkovy Sinfonietty. V neděli 28. října bude ve městě přístupná historická radnice, chystá se vzpomínkový happening u pomníku T.G.M. vedle muzea a v parku Clam-Gallasů se bude sázet lípa a ukládat schránka s poselstvím o současném stavu města.

    Litoměřice přinese Zahrady Čech zpět v čase

    V Litoměřicích se areál Zahrady Čech vrátí zpět v čase, lidé budou mít příležitost řadu historických událostí prožít znovu nebo si je alespoň připomenout a představit si, jak se v dobách minulých žilo. Venkovní i vnitřní prostory zaplní expozice s interaktivními prvky.

    V Berouně pojmenují most po TGM

    V Berouně v den výročí republiky pojmenují most přes Berounku po prvním prezidentovi Tomáši Garriguovi Masarykovi. Na programu bude i pietní akt a sázení stromu republiky.

    Ve Zlíně otevřenou obnovený Baťův pomník

    Na programu je v sobotu odhalení pamětní desky prvnímu prezidentovi T.G.M a průvod za doprovodu Velkého dechového orchestru Zlín k Masarykově soše u kongresového centra, ve kterém bude výstava Cesta ke svobodě - 100 let výročí republiky. Večer bude ve zlínském divadle premiéra inscenace Masaryk/Štefánik.

    V neděli se otevře obnovený Památník Tomáše Bati. Krajská galerie na večer připravila interaktivní videomappingový večer 100 let v živých obrazech, který se uskuteční na platformě zlínského Baťova institutu.

  • 5.Extra program zahrnuje národní vlaky

    Na 50 českých a moravských měst promítne během nedělních oslav snímek Hovory s TGM. Přidá se k nim také Masarykova univerzita, která si připravila dvě promítání v kině Scala za přítomnosti tvůrců v čele s představiteli prezidenta Tomáše Garriqua Masaryka a Karla Čapka Martinem Hubou a Janem Budařem.

    Vysazování stromů

    Na řadě míst Česka začnou obce, školy, spolky i jednotlivci počínaje pátkem sázet ke stému výročí vzniku Československa lípy a další stromy. Hromadné sázení takzvaných Stromů svobody potrvá do 28. října, pořádající Nadace Partnerství poté kampaň završí 17. listopadu, kdy chce vysázet více než kilometr dlouhou lipovou alej pod horou Říp.

    Stromy svobody byly hromadně vysazovány v letech 1918 a 1919 na počest vzniku republiky, a to téměř v každé obci. Lidé je sázeli i později, například v letech 1928, 1945 či 1968. Nadace Partnerství po stromech od loňského podzimu pátrala, našla jich přes 3000 a rozhodla se navázat na tradici jubilejních stromů celorepublikovou hromadnou výsadbou.

    Balón nad Pražským hradem

    Ke 100 letům založení Československa vzlétne z letní míčovny Královské zahrady Pražského hradu horkovzdušný balón. Dala ho vyrobit jihočeská firma Lety balonem. Na balonu je lev a nápis 100 let. Dolet má 20 kilometrů, vnitřní objem 2600 metrů krychlových.

    Vlaky v barvách české vlajky

    České dráhy a agentura CzechTourism připravily k oslavám 100. výročí vzniku republiky několik akcí. Vedle výstavy či jízdy historických vlaků přemalovaly lokomotivu jezdící do sousedních zemí do propagačních národních barev.

    Vedoucí projektu Společné století Lukáš Bajer uvedl, že lokomotiva v národních barvách by měla přilákat lidi na cestu do Prahy, aby se mohli zúčastnit akcí k oslavám vzniku republiky.

    České dráhy také pro cestující, kteří během víkendu pocestují jejich vlaky, nabídnou akční jízdné, kdy budou moci využít skupinovou víkendovou jízdenku za 679 korun pro pět dospělých lidí. Na řadu spojů navíc nasadí posilové vozy.

    Pokus o rekord

    Pelhřimovská Agentura Dobrý den spravující databázi českých rekordů chce u příležitosti 100. výročí vzniku Československa ustavit nový rekord v počtu vyvěšených státních vlajek.

    Při oslavách bude v Pelhřimově také znovu k vidění největší česká vlajka, jejíž strany jsou dlouhé 18 a 12 metrů. Všichni, kteří budou chtít přispět k novému rekordu v počtu vyvěšených vlajek, se mohou registrovat na webu nejvicvlajek.cz. „Registrace trvá asi minutu, ale je důležitá pro zařazení k rekordu,“ vysvětlil Miroslav Marek z agentury. Pak už stačí jen poslat fotografii jako důkaz, že vlajka 28. října skutečně vlála. Prozatím se zapojilo asi 360 obcí a škol.

    Speciální pivo

    Největší český pivovar Plzeňský Prazdroj a pivovar Matuška společně navařily ke 100. výročí republiky 12,5stupňový spodně kvašený ležák s americkými chmely, ale také s typickým českým žateckým poloraným červeňákem.

    V pátek sládci obou pivovarů předali několik lahví ležáku americkému velvyslanci Stephenu Kingovi. Přítomnost amerických chmelů v pivě má vyjadřovat symbolický dík Spojeným státům za jejich roli při vzniku Československa.

  • Aktuální dění

     

    Izraelsko-palestinský konflikt:

    ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

    Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

    Antonin Blaha ( 26. října 2018 19:05 )

     Ceskoslovensko existuje? Jak ze jsem spal dlouho?😕😕😕

    Zobrazit celou diskusi
    Další články
    Články odjinud