Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Zombie droga“ na vládě: Ministři řešili zabijáckou látku, chtějí pomoct policii

Autor: peb, ČTK - 
17. října 2018
10:45

Vláda zařadila na seznam psychotropních látek osm nových substancí. Opatření má pomoci v boji proti novým syntetickým drogám, které se v uplynulých týdnech objevily v Česku a v Moravskoslezském kraji a po jejich užití zemřeli dva lidé. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to ve středu oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Připravili jsme urychleně novelu nařízení vlády, aby tyto nové látky byly klasifikovány a mohl tento seznam sloužit orgánům činným v trestním řízení. Aby policie věděla, že jde o nelegální drogy, a mohla tak postihovat jejich držení,“ řekl Vojtěch. 

„Ty látky nemají žádné jiné terapeutické ani průmyslové využití, skutečně jde o nelegální drogy, ovšem nové. Je vidět, že drogový trh se neustále vyvíjí, stále se vyvíjí nové typy drog a my na to musíme takto reagovat,“ uvedl ministr.

V Moravskoslezském kraji se už syntetickými kanabinoidy přiotrávilo 23 lidí, dva muži po jejich užití zemřeli. Policie v případu obvinila 12 lidí.

Uživatelé připomínají zombie

Nebezpečná droga vypadá jako sušená rostlinná hmota, která se podobá nadrcené marihuaně nebo rostlinnému koření. Její aroma je spíše bylinného charakteru a od aroma konopí se výrazně liší. Látky uživatelé nejčastěji kouří. Substance se ale vyskytují též v krystalické podobě a mohou být zaměňovány za jiné drogy jako pervitin či extázi.

Po užití se objevují zdravotní obtíže jako zrychlený tep, nevolnost, zvracení, křeče. Látky vyvolávají i deprese a úzkostné stavy či sebevražedné myšlenky. Méně časté bývají infarkt, mrtvice, poškození ledvin a psychóza. Lidé po užití tzv. zombie drogy skutečně připomínají oživlé mrtvoly. Mají klátivou chůzi a mrtvolný výraz v obličeji.

dragomira ( 17. října 2018 12:34 )

Deneček ( 17. října 2018 12:14 )

Feťáci nemusí mít strach,je o ně perfekně postaráno a nemusí nic oproti nemocným lidem platit.

dragomira ( 17. října 2018 11:01 )

Jen ať fetuji, o to dříve chcipnou. A bude líp.

Zobrazit celou diskusi