Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Navštívila vás inkasní agentura? Ptejte se experta na vaše práva a povinnosti

Autor: ula - 
11. října 2018
07:00

Máte dluhy a vyhýbáte se splácení? Může se stát, že u vás zaklepe pracovník inkasní agentury, kterému věřitel prodal váš dluh. Co se ale bude dít dál? Jak by se k vám měla inkasní agentura chovat, jaká jsou vaše práva a jaké jsou vaše povinnosti? Jakub Dvořák ze společnosti KRUK bude odpovídat na vaše otázky na chatu ve čtvrtek 11. října od 14 hodin. Otázky můžete pokládat už nyní.

Pokud váš dluh převzala inkasní agentura, tak to znamená, že věřitel vám dává ještě šanci domluvit se mimosoudní cestou. Když vás tedy kontaktuje inkasní agentura, nejlepší je okamžitě zareagovat.

Dvořák je manažerem Úseku péče o zákazníky KRUK Česká a Slovenská republika. Věnuje se řízení týmu poradců, kteří komunikují s klienty KRUK po telefonu nebo přímo v terénu. Hlavní náplní jeho práce je hledání způsobů, jak klienty kontaktovat a udržet nastavenou komunikaci a standardy.

Jakub Dvořák bude online ve čtvrtek od 14:00. Dotazy mu můžete zasílat už nyní.

Online chat
Dobrý den pane Dvořáku, bohužel řeším situaci kdy moje plně invalidní, nicméně svéprávná matka, si tajně vzala v bance vysokou půjčku na nesmyslný obchod přislíbený člověkem, o kterém jsem pak zjistil, že se nachází v 3 roce insolvenčního řízení schváleného soudem. Termín splacení nedodržel, ale naštěstí mi alespoň podepsal uznání dluhu. Jsem pod obrovským tlakem a nevím co ale v této situaci dělat dál. Mám čekat na skončení jeho insolvence nebo použít pro vymáhání inkasní agenturu případně dluh podobné společnosti prodat? Jaká je pravděpodobnost že se najde zájemce i o takovou pohledávku? Děkuji mnohokrát za radu. JP(Jiří Procházka)
Chápu, že je tato situace pro Vás velmi složitá. Je velmi dobře, že jste zajistil uznání dluhu, jelikož jinak by pravděpodobně bylo velmi těžko prokazatelné, že je to opravdu dluh onoho insolvenčního dlužníka a ne Vaší paní matky. Jelikož tato pohledávka vznikla až v průběhu insolvenčního řízení, pravděpodobně ji od Vás nikdo v tento okamžik neodkoupí, nebo za tak málo, že by to pro Vás pravděpodobně nebylo zajímavé. V tento okamžik bude nejlepším krokem obrátit se na insolvenčního správce onoho dlužníka, jeho kontaktní údaje najdete skrz insolvenční řízení vedené v rejstříku „ISIR“. On Vám v tento okamžik může nejlépe poradit co dělat, jelikož to má vliv na dané řízení. Doufám, že se Vám tuto situaci podaří úspěšně vyřešit!
Dobrý den, zaregistroval sem se ne jednu seznamku v čr a zaplatil členství, oni automaticky si členství prodloužili a já zablokoval kartu aby by dál nestrhávali peníze. Po nějaké době my začali chodit e-maili od inkasso@fairmount.de a kolekce@auerwittethiel.com kde po mě požadují zaplacení nějaké částky v eura, e-maili chodí v angličtině, dokonce my přišel i jeden dopis který sem našel ve schránce. Mám se obávat nějaké postihu nebo můžu mít čistou hlavu, na internetu je na seznamku plno stížností a prý se jedná o podvod. Děkuji za odpověď(Jan - VS)
V této situaci by bylo dobré, pokusit se přeložit si obdržené dopisy a emaily. Mohl by Vám třeba pomoci někdo z Vašeho okolí, případně je možnost přeložit v internetovém translátoru. Na základě toho se můžete dozvědět podstatné informace, které Vás nasměrují na správný komunikační kanál. Určitě není dobré nechat situaci bez Vaší reakce, ale získat písemné potvrzení o vyřešení vzájemných vztahů, nebo alespoň instrukce jak postupovat dále. V těchto případech nelze spoléhat na to, že se situace vyřeší sama. Pravděpodobně jste v procesu registrace odsouhlasil smluvní podmínky a na základě jich teď probíhá komunikace směrem k Vám. Přejeme brzké vyřešení Vaší situace.
Dobrý den, chci se zeptat, jak mají veřitelé postupovat, pokud chtějí pomoc inkasní agentury? (David K. )
Můžete se obrátit na jakoukoliv inkasní agenturu, dobrým místem pro výběr může být Asociace inkasních agentur (AIA), která sdružuje významné české společnosti podnikající v oboru správy a inkasa pohledávek. Pokud by se jednalo o jednotlivou pohledávku, pomoci může konzultace s advokátem.
Může mi inkasátor zabavit televizi nebo jiný majetek jako exekutor?(Lampa)
Poradci nemohou zabavovat movitý majetek, výjimku snad mohou tvořit situace, kdy je zboží zakoupené na splátky, pak teoreticky může dojít k zabavení „zástavy“, ale i tomu se dá předejít komunikací a snahou o hledání řešení.
Dobrý den, mohu ovlivnit, která inkasní agentura můj dluh převezme? Mohu sama přejít od jedné inkasní agentury ke druhé? Díky za odpověď.(Milada)
Tuto situaci ve většině případů bohužel ovlivnit nemůžete, jelikož jde o dohodu věřitele s inkasní agenturou. V každém případě, bez ohledu na inkasní agenturu se snažte o aktivní kontakt a hledání řešení, což je přínosné pro obě strany.
Má to vůbec nějakou oporu v zákoně tyto činnosti inkasní agentury? Podle mě jsou to vyděrači.(Lébr)
Činnost inkasních agentur se řídí platnou legislativou ČR.
Má ninkasní agentura právo na vstup do obydlí? Jak se její pravomoci liší od exekutorů?(Nika)
Žádná taková pravomoc neexistuje, je to čistě na domluvě vás a poradce. Naše inkasní společnost vždy preferuje takové prostředí, které je vhodné na řešení finančních záležitostí i s důrazem na zachování soukromí a ochranu osobních údajů. S inkasní agenturou hledáte řešení finanční situace, exekuce je důsledek soudního rozhodnutí. Například naši poradci vám dále mohou pomoci s nastavením rodinného rozpočtu, který bývá prvním krokem k řešení finanční situace.
Jaký je rozdíl mezi inkasní agenturou a exekutorem?(Fous)
Inkasní agentura se s vámi v prvním okamžiku snaží domluvit na splácení mimosoudní cestou, exekuční řízení je až poslední krok v rámci procesu vymáhání pohledávek.
Hezký den, jaký je rozdíl mezi inkasní agenturou a například advokátem, který vymáhá nějaké dluhy, které mi vzniknou za nezaplacení pokuty u dopravního podniku. A znamená to, že když se na mě obrátí místo věřitele inkasní agentura, že žádá zatím jen základní částku, nebo už je pohledávka vyšší o nějaké náklady pro ni? (Ondřej)
Rozdíl v rámci procesu vymáhání pohledávek není v zásadě žádný, inkasní agentury se ale více soustředí na hledání způsobu, jak vše vyřešit mimosoudním vyrovnáním. Co se nákladů a úroků týče, závisí na to na každé agentuře, nicméně s úrokem z prodlení byste měli počítat. Za společnost KRUK mohu říci, že pokud s námi uzavřete splátkovou dohodu, úroky vám žádné počítat nebudeme.
Co inkasní agentura může aco už ne? Pokud se chová nevhodně komu to mohu nahlásit? (xPeter)
To je široce položená otázka, každopádně platí to, na čem se domluvíte společně s poradcem. Pokud by došlo k nějaké nevhodné situaci, je dobré kontaktovat společnost, kterou poradce zastupuje. Kontakty najdete na jejich internetových stránkách, případně můžete požadovat kontakt na nadřízeného od samotného poradce.
Kolikrát do měsíce za mnou bude chodit člověk z inkasní agentury?(Jana)
Záleží na domluvě mezi Vámi a poradcem inkasní společnosti. Pokud dojdete k dohodě, další schůzky nejsou nutné. Snahou pracovníka je domluvit se nad splátkovým kalendářem a pomoci Vám s hledáním řešení vaší situace.

 

 

 

Zobrazit celou diskusi