Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babičku nečetla třetina Čechů. Povinná četba je odrazuje, zrušit ji ale nechtějí

Autor: peb, ČTK - 
6. října 2018
15:37

Přibližně třetina Čechů nikdy nečetla knihy, které měla ve škole na seznamu povinné literatury. Další třetinu povinná četba odradila natolik, že začali mít odmítavý vztah ke knihám obecně. Vyplynulo to z průzkumu internetového knihkupectví Martinus.cz, o kterém ČTK informovala mediální zástupkyně Jitka Macounová. Podle průzkumu se ale 90 procent Čechů shoduje, že by povinná četba ve školách měla zůstat.

Jednotné seznamy povinné školní četby nyní neexistují, o výběru literatury rozhodují školy samy. Podle autorů průzkumu předkládají učitelé dětem často „tradiční“ seznam klasických děl české a světové literatury. Patří mezi ně například Babička od Boženy Němcové nebo Stařec a moře od Ernesta Hemingwaye. 

To je však přístup, který může v dětech zálibu ve čtení potlačit, a mnozí z nich si vztah ke knihám v dospělosti hledají jen velmi těžko, nebo dokonce vůbec, uvedl Dušan Murčo z knihkupectví Martinus.cz.

Podle průzkumu knihkupectví má zhruba polovina Čechů špatnou zkušenost s četbou ze školních let. Některé z nich, především muže, odpudila tak, že si hledali cestu k literatuře až v dospělosti. Jiní se ke knihám už nevrátili.

Čte se Kytice a Máj, hůř je na tom Babička

Mezi šesti tituly, které Češi nejčastěji nedočtou, jsou podle autorů průzkumu právě knižní klasiky Babička, Stařec a moře či Osudy dobrého vojáka Švejka. Naopak k nejčtenějším dílům ze seznamů povinné či doporučené literatury patří Kytice od Karla Jaromíra Erbena, Máj nebo Povídky malostranské od Jana Nerudy.

Podle devíti z deseti lidí v průzkumu by školáci měli mít i nadále seznamy povinné četby. Na jejich konkrétní podobě se ale respondenti neshodli. Přibližně polovina lidí by byla pro to, aby si seznam z části vytvořilo dítě samo a z části mu ho doplnil češtinář. Čtvrtina dotázaných uvedla, že by ve čtenářských denících měla být pouze klasická díla. Další lidé by v povinné četbě uvítali častěji i populární série Harry Potter či Pán prstenů.

Seznam přečtené literatury je součástí maturitní zkoušky na středních školách. Kritéria výběru literárních děl k ústní zkoušce určuje katalog požadavků u maturit. Student musí odevzdat soupis 20 titulů, přičemž mezi nimi musí být aspoň dvě díla světové a české literatury do konce 18. století a tři díla z 19. století. Dále seznam musí obsahovat tituly z minulého a současného století, a to minimálně čtyři od zahraničních autorů a alespoň pět českých.

Seznam literárních děl, z něhož vybírají žáci tituly k maturitě, sestavuje škola. Musí jich nabídnout aspoň 60. Žáci si musí zvolit aspoň po dvou knihách s prózou, poezií a dramatem. Zároveň mohou uvést nejvýše dvě díla od jednoho autora.

Průzkumu se na konci července zúčastnilo 525 respondentů ve věku 18 až 65 let z celé ČR.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dandova ( 8. října 2018 11:30 )

Protože školy z pohodlnosti paušalizují. Každého zaujme přece něco jiného.

jezibababa ( 6. října 2018 21:09 )

Majojo má pravdu. Nám nařídili číst Babičku když nám bylo asi 10 let. Bylo to příliš brzy! Babičku jsem přečetla celou (a ocenila) až jako dospělá. Stejně tak jsem nikdy nepřečetla Stařec a moře ani Osudy dobrého vojáka Švejka. Přimlouvala bych se, aby se v seznamech povinné četby víc objevovaly knihy, které děti baví. Třeba i ten Harry Potter. Mělo by spíš jít o to, přivést i v dnešním světě děti ke knihám a ne je odrazovat nařizováním čtení takových knih, které děti nebaví, nic jim neřeknou a nemohou se s jejich hrdiny ztotožnit.

djaba ( 6. října 2018 20:23 )

Příběh Babička je naivně idealistický příběh z dob dávno minulých .Neznámé prostředí a bezkonfliktní vztahy mezi lidmi , to dnešní mládež příliš nenadchne .Ostatně Kytice , Malostranské povídky či Švejk svojí naivitou asi také nevyhrají .Jenže co číst ? Mnohé zfilmované knižní příběhy jsou mnohdy lepší než předloha .

majojo ( 6. října 2018 19:34 )

Ano, protože výběr knih pro jednotlivé věkové kategorie je naprosto nemožnej. Kterýho deváťáka zaujme, jak děcdek na člunu bůhvíkolik dnů loví nějakou zapáchající mořskou potvoru? Já jsem si klasiku světové literatury s chutí přečetla, až když to nebyla povinná četba a nemusela z toho psát čtenářský deník.

Zobrazit celou diskusi