Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Do boje proti povodním půjde 400 milionů. Hlásit se o ně můžou obce i kraje

Autor: peb, ČTK - 
1. října 2018
14:50

Obce, kraje a další subjekty mohou od pondělí čerpat dotace na dokonalejší varovné systémy před povodněmi a na zabezpečení nestabilních svahů. Z Operačního programu Životní prostředí dostanou k dispozici 350 milionů korun. Z vyčleněných dalších 50 milionů pak mohou státní podniky a příspěvkové organizace získat peníze na zpracování podkladů pro stanovení záplavových území nebo na vybudování či modernizaci systémů předpovědní služby. Sdělily to ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí (SFŽP) ČR.

„Sice aktuálně řešíme sucho, povodně jsou ale jen druhá strana jedné mince, pod kterou se skrývá klimatická změna, která se projevuje extrémními výkyvy počasí. Suchem vyschlá půda, krajina i města navíc daleko hůře absorbují vodu, takže i už mírnější přívalové deště mohou způsobovat lokální povodně a citelné škody,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). 

Obce, kraje a další zájemci dostanou peníze na vybudování či rozšíření výstražných systémů na lokální úrovni.

„Varovné systémy mohou obce a města vybudovat jen tehdy, pokud mají současně vypracovaný či aktualizovaný digitální povodňový plán. Celý systém pak funguje tak, že starosta obce obdrží varovnou zprávu o překročení limitní hodnoty srážek či vzestupu hladiny a díky povodňovému plánu vyhodnotí nastalou situaci. Rozhlasem či sirénou poté občany upozorní na hrozící nebezpečí,“ vysvětlil Petr Valdman, ředitel SFŽP ČR.

Podpora může být až 85procentní

Státní podniky a příspěvkové organizace mohou čerpat z padesátimilionové alokace například na analýzu odtokových poměrů, přípravu podkladů pro stanovení záplavových území či map povodňového ohrožení. Podporu mohou získat také na celostátní úrovni i projekty zaměřené na vybudování či vylepšení výstražných povodňových systémů.

„Všechny projekty mohou být realizovány až s 85 procentní dotační podporou. Výjimku tvoří pouze projekty zaměřené na vybudování varovných systémů, kde může být dotace maximálně 70 procent,“ uvedl Valdman. Žádosti o dotace bude SFŽP ČR přijímat do 20. prosince.

Zobrazit celou diskusi