Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Expert o superhorečce, která zabila Češku: Nakažených může být víc. A stala se chyba

Autor: ČTK, ula - 
1. října 2018
05:02

Západonilská horečka se dál šíří po zemích Evropské unie (EU). Nákazu u lidí hlásí i země, kde se v minulých letech virus neobjevil. Mezi nimi je už i Česko. I když zemřela žena už v srpnu, v evropské statistice o ní není zmínka, ačkoliv by členské země měly případy hlásit. Hlavní hygienička tvrdí, že je to kvůli čekání na diagnózu pacientky. Podle epidemiologa jde ale o účelové tvrzení. Navíc podle něj může být nakažených mnohem více, aniž by o tom věděli.

Dvaasedmdesátiletá žena, u níž testy potvrdily západonilskou horečku, zemřela v srpnu v břeclavské nemocnici. Na webu o tom informoval břeclavský Deník, Deníku Rovnost to potvrdil ředitel břeclavské nemocnice Jiří Jurník, píše server. O úmrtí seniorky bez bližšího určení regionu jižní Moravy informovala ve čtvrtek televize Nova.

Podezření u dalšího pacienta

Jurník Deníku sdělil, že pacientka zemřela na jejich oddělení ARO. „Ve středu nás o tom informovala primářka infekčního oddělení,“ uvedl Jurník. V břeclavské nemocnici ještě leží muž kolem padesátky s podezřením na západonilskou horečku. Jedná se však skutečně zatím pouze o podezření.

Kde se pacientka nakazila, už lékaři nezjistí. Jisté je, že se nakazila na našem území. „Podle dostupných informací nebyla v inkubační době 3-14 dnů nikde v cizině. Žila však na jihu Moravy v blízkosti endemických oblastí v severním Rakousku. Ptáci tak zřejmě virus přenesli už i na naše území,“ řekl Blesk Zprávy epidemiolog Rastislav Maďar.

Epidemiolog: Zpráva se měla dostat ven dříve

Epidemiolog ale kritizuje, že se zpráva nedostala na veřejnost už dříve. Navíc nebyl případ nahlášen Evropskému centru pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

Zpoždění informace kritizují podle portálu iDnes.cz i někteří politici. „Evropské země musí hlásit potvrzené nákazy, je přinejmenším nestandardní, že zástupce české republiky to dosud neudělal, citoval iDnes.cz europoslankyni Kateřinu Konečnou.

Podle prohlášení, které poskytla hlavní hygienička Eva Gotwaldová iDnes.cz, dostane evropská agentura hlášení nejpozději do dvou týdnů. „Nějaký čas trvalo, než se podařilo potvrdit diagnózu seniorky,“ brání zdržení hygienička.

To ale rozporuje Rastislav Maďar. „U pacientky byla rychlost vyšetření, pokud vím, standardní. Informace, že trvalo delší dobu, může být účelová, vzhledem k tomu, že došlo k prodlení hlášení Evropskému centru pro prevenci a kontrolu infekcí a taky pozdějšímu publikování případu směrem k veřejnosti,“ řekl epidemiolog.

Podle něj by se měly tyto informace dostat na veřejnost zejména kvůli lidem s oslabenou imunitou a k seniorům, kteří jsou nákazou nejvíce ohroženi. Brání se i Ministerstvo zdravotnictví, které podle mluvčí Gabriely Štěpányové žádné informace nezadržovalo.

Mýtus o migrantech i přenosu z člověka na člověka

Pacientka, která na západonilskou horečku zemřela, měla podle něj další chronické nemoci a její organismus se nedokázal s infekcí nervového systému vypořádat.

„Informace by měli dostat i dárci krve o podezření na výskyt nemoci v daném regionu, než bude mít těžký průběh někdo další,“ varoval Maďar, přesto ukliďnuje: „Není důvod k panice, ale zabránit jí může právě adekvátní komunikace s veřejností. I v tom kontextu, že za to rozhodně nemohou imigranti z Afriky, jak se v některých diskuzích místy objevuje. Člověk je slepým článkem nákazy a přenos infekce z člověka na člověka není možný.“

Je u nás více nakažených?

Maďar se navíc domnívá, že u nás může být i více nakažených. „U většiny lidí však nemoc probíhá bez příznaků nebo s projevy podobnými chřipce,“ řekl Blesk Zprávy epidemiolog.

Že Česko nehlásilo úmrtí potvrzuje i statistika ECDC. K 27. září poznámka o Česku chybí. Z čísel je ale jasné, že západonilská horečka se šíří i v zemích, kterým se do minulých let virus vyhýbal.

9 mrtvých během týdne, o 1000 případů více, než loni

Mezi 21. a 27. zářím 2018 členské státy EU oznámily 132 lidských infekcí způsobených západonilskou horečkou, mezi nimi je např. Itálie, Řecko, Maďarko nebo Rumunsko.

Ve čtyřech oblastech byly případy hlášeny poprvé, patří mezi ně Chorvatsko, Bulharsko nebo Srbsko. Tento týden podlehlo viru 9 lidí. Dosud bylo hlášeno v EU 1 266 případů nákazy, nejvíce v Itálii, Řecku a Rumunsku. Nemoci za rok 2018 podlehlo už 124 lidí. Pro srovnání za celý rok 2017 bylo hlášeno 207 případů a 225 onemocnění za rok 2016.

Komár je aktivní do října. Jak se chránit?

Komár, který nákazu přenáší, je aktivní od května do října. A tak se začátkem října bude už připravovat na zimní období. Záleží však na venkovních teplotách, které se i v následujících třech týdnech mají pohybovat kolem 14°C.

„Osobní ochrana spočívá v použití repelentu od západu slunce do svítání, dobré je impregnovat si oblečení vhodným repelentem, nosit delší rukávy a kalhoty, v místě bydliště aplikovat insekticidy, používat sítě na okna a dveře. Rizikoví lidé vyššího věku nebo s oslabenou imunitou mohou spát pod moskytiérou a omezit od západu slunce pohyb venku,“ radí Maďar.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině