Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pětina Čechů tráví víkendy v práci. V EU spočítali, jak moc „makáme“

Autor: bud - 
28. září 2018
05:20

Jen jeden z pěti Čechů pracuje pravidelně o víkendu. Situace na jihu Evropy je přitom zcela jiná, třeba v Řecku je to bezmála polovina. Naproti tomu ale Češi zase pracují hodně co do počtu hodin, tam patří dokonce mezi rekordmany. Nejčastěji mají pracovní víkendy mladí lidé s nižším vzděláním.

Přibližně 30 procent obyvatel EU musí občas (ale pravidelně) do práce také o víkendu, ukazují poslední čísla Eurostatu. Rekordmany jsou v tomto ohledu Řekové, kde takto pracuje každý druhý (47,5 %). Následují pak Nizozemci (40,7 %), Italové (40,5 %) a Irové (40,3 %).

Naproti tomu nejméně víkendové práce mají lidé v Maďarsku (11 %), Portugalsku (12,2 %) a Polsku (13 %). Češi jsou pátí odspoda, takovou práci pravidelně zakouší 18,7 procent obyvatel.

Nejčastěji o víkendu pracují mladí lidé do 35 let s nižším vzděláním (základní nebo střední), jde až o 37 % z nich. Nejméně pak ti, kteří mají vysokou školu (20 %).

Češi pracují více než 40 předepsaných hodin

Mnohem „aktivnější“ jsou Češi v počtu odpracovaných hodin. Obvyklá pracovní doba dosahuje 40,4 hodiny, a Česko se tak řadí na páté místo v celé EU. Za posledních 25 let se tato doba snížila o 2,7 hodiny. Počet odpracovaných hodin za týden poklesl ve všech skupinách produktivního věku s výjimkou skupiny 60-64letých, píše Český statistický úřad, který čerpal z čísel Eurostatu.

Video  Expert: Nastal ideální čas ohlédnout se po lépe placené práci  - David Budai, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

defka666 ( 28. září 2018 16:12 )

Normálně uvažuji o tom že se přestěhuji do Německa!!! A Muslimové ti jsou všude i tady jich je dost, tak že zase takový rozdíl v počtu muslimských obyvatel to rozdíl není!!!

Zobrazit celou diskusi