Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Bouře Fabienne nadělala škody za desítky milionů. Ničila střechy, okna i fasády

Autor: ČTK, Mii - 
24. září 2018
15:30

Bouře Fabienne, která se v neděli večer a v noci na pondělí přehnala přes Česko, způsobila klientům pojišťoven tisíce škod za desítky milionů korun. Vyplývá to z prvních odhadů největších tuzemských pojišťoven. Většinou jde o poškozené střechy, okna, fasády, často také majetek poškozený pádem stromu.

„Po nedělní vichřici nám už klienti oznámili přes 500 pojistných událostí a s dalšími stovkami se pojišťovně v následujících dnech zřejmě ještě ozvou. Za rozmary počasí zaplatíme kolem deseti milionů korun,“ řekl mluvčí Allianz Václav Bálek.

Nejčastějšími škodami jsou zničené střechy, spadlé stromy, větve a střešní tašky, dopadající na projíždějící či zaparkovaná auta. Silný vítr také rozbíjel okna, ploty a devastoval okrasné keře na zahradách. I tentokrát se v soupisu poškozených předmětů objevilo několik zahradních trampolín, dodal.

Vítr odnesl střechu za milion

Kooperativa k pondělnímu poledni evidovala přes 360 škod. Jejich celkovou výši zatím mluvčí Milan Káňa odhadl na 15 milionů Kč. Nejvíce případů klienti hlásili ze Středočeského kraje (okres Kladno, Mladá Boleslav a Nymburk) a Plzeňského kraje (Klatovy a okolí). „Největší škodu prozatím hlásil klient v Domažlicích, kterému Fabienne odnesla střechu z rodinného domu. Škodu jsme prozatím odhadli na jeden milion,“ podotkl.

Česká podnikatelská pojišťovna v souvislosti s orkánem Fabienne registrovala k pondělnímu poledni asi stovku škod za celkem sedm milionů korun. Většinou šlo podle mluvčí ČPP Renaty Čapkové o klasické škody, kdy byla poškozena střešní krytina. Odhady škod nepřesahují 50 000 Kč. Nejvíce škod je podle ní zatím hlášeno ze Středočeského, Libereckého a Jihočeského kraje.

Tisíce lidí bez proudu

Prvotní hrubý odhad škod energetické společnosti ČEZ se pohybuje v řádech desítek milionů korun. Silný vítr omezil železniční i silniční dopravu. Spadlé stromy zastavily vlaky na více než deseti úsecích včetně hlavní trati mezi Benešovem a Táborem. Energetici kolem poledne evidovali přes 14 tisíc odběrných míst bez proudu, před půlnocí jich ale bylo zhruba desetkrát více. Hasiči měli stovky výjezdů. U Hluboček na Olomoucku se dva lidé zranili po pádu stromu na chatu, v Menharticích na Třebíčsku spadla na auta stodola.

Video  Likvidace následků silného větru v Praze  - Hasičský záchranný sbor Praha
Video se připravuje ...

kombucha ( 24. září 2018 16:48 )

Vždyť jen plaťte.Jsou lidé,kteří si platí pojištění spoustu let a nemají za tu dobu žádnou pojistnou událost.Peněz tedy mají pojišťovny hafo a i tak se nepředají...

Zobrazit celou diskusi