Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kněžínek po návratu z exotiky: Domácí vězení s náramky v Česku jede naostro

Autor: ČTK, nkov - 
21. září 2018
14:35

Svatbu i líbánky na Mauriciu už má ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) za sebou, teď se zase naplno pustil do práce. V pátek oznámil novinky k ostrému provozu systému domácího vězení s elektronickými náramky. Těch by odsouzenci v Česku měli dostat postupně až 600. Kněžíněk dodal, že ministerstvo má po uzavření smlouvy s izraelským dodavatelem SuperCom opci na 2500 zařízení. Část z nich by mohla hlídat i vazebně stíhané, podle něj to však zřejmě připadá v úvahu jen u tzv. útěkových vazeb.

Lidí odsouzených k trestu domácího vězení je nyní 125. Probační a mediační služba spustila elektronický monitoring minulý týden, přičemž náramek zatím dostali na nohu například pachatelé maření výkonu úředního rozhodnutí nebo krádeží. Šéfka služby Andrea Matoušková ale upozornila, že ne pro každého domácího vězně je monitoring vhodný, a to například s ohledem na jeho zdraví.

Vybrat dodavatele technologie trvalo státu osm let, pět předchozích tendrů vypsaných na dodání náramků skončilo neúspěšně. Kněžínek připomněl, že náramky měly původně stát dvě miliardy korun. Ministerstvo nakonec za prvních 280 zařízení včetně softwaru zaplatí 15,6 milionu korun a při plném využití opce nakonec 93 milionů. „Rozdíl v ceně je diametrální,“ poznamenal ministr.

Zařízení obsahuje vedle náramku také tzv. základnovou stanici, což je krabička, která se umisťuje v bydlišti odsouzeného. Součástí vybavení je také mobilní telefon s omezeným rozsahem funkcí, který umožňuje komunikaci s odsouzeným.

Pokud domácí vězeň poruší podmínky stanovené soudem a nezdržuje se na určeném místě, elektronický monitorovací systém dokáže zjistit, kde se nachází, a zachytí trasu jeho pohybu. Umí také kontrolovat, zda pachatel dodržuje soudem nařízený zákaz konzumace alkoholu. V případě porušení pravidel upozorní zařízení okamžitě pracovníky v operačním středisku, které se nachází v sídle ministerstva.

 

sores ( 21. září 2018 13:22 )

Je to dobře, grázlové musí být neustále hlídané!!! Jsou to lidi jednoduché a bez IQ když páchají hnu.s.né špatnosti

Zobrazit celou diskusi