Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hledání nejslabšího, prostředí i vzhled. Šikany ve školách přibývá. Je obětí i vaše dítě?

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
5. září 2018
05:00

Počet případů šikany na českých školách podle České školní inspekce narůstá. Odbornice přičítá vyšší počet případů i tomu, že učitelé a odborníci dokážou šikanu lépe odhalit a pomocí preventivních programů přimět oběti, aby se svěřily. Větší výskyt šikany je na středních školách, nejvíce rizikový je ale 2. stupeň základní školy. Podle Miluše Vondrákové ale nikdy není šikana problém agresora a oběti, ale i nezdravého prostředí ve třídě. Jak přesvědčíte své dítě, aby se svěřilo, že je obětí šikany?

„Nejvíce se šikaně daří na 2. stupni základních škol, kdy přichází puberta a děti zkouší, co půjde, co kdo vydrží, kde jsou mantinely. Tam velkou roli sehrávají hlavně učitelé, rodiče i mimoškolní pedagogové, kteří s dětmi pracují – ti musí hlídat projevy, musí s dětmi komunikovat,“ řekla Miluše Vondráková, vedoucí přípravných kurzů Tutor, která působila ve školství 20 let.

„Vše také závisí na učiteli a jeho práci s kolektivem ve třídě, protože pokud k šikaně dojde, není to jen problém agresora a oběti, ale také nezdravého prostředí, ve kterém se děti nacházejí,“ dodala Vondráková ve studiu Blesk Zprávy.

Fyzické útoky spíše na základní škole

Na středních školách není podle statistik příliš fyzických útoků, ty jsou spíše mezi žáky základních škol. Podle školy se liší i důvody, proč šikana vzniká.

„Na základní škole je to spíše o jinakosti dítěte, o vzhledu a také o sociálním prostředí a na středních školách je to hledání nejslabšího jedince,“ vysvětluje odbornice.

Jak poznat, že moje dítě je obětí šikany?

Je potřeba si všímat jakékoliv změny v chování dítěte. „Pokud si chcete s potomkem promluvit, neměl by to být výslech, je třeba vše citlivě naplánovat a probrat. Dítě se cítí v ohrožení a hledá podvědomě pocit bezpečí,“ radí rodičům Vondráková.

Jak se projevují šikanované děti? Jak si s nimi promluvit? Zjistíte v rozhovoru:

 

sores ( 5. září 2018 11:24 )

Bohužel dítě má větší práva nežli učitel a rodiče!!! Proto si žáci dovolují což dříve nepřipadalo v úvahu. A to jsou výsledky!!! Učitel i rodič se bojí dát výchovnou facku děcku jelikož by to šlo dítě nahlásit a učitel by letěl ze školy a rodiče by na tom nebyli lépe. Takové zákony dělá naše společnost!!!

Antonin Blaha ( 5. září 2018 11:14 )

 Hlavne je to tim ze ucitele nemaji zadny prirozeny respekt.Byl jsem svedkem kde ctyri smradi s osme tridy liskali a kroutili usima 2 spoluzakum z vedlejsi tridy ,jedna byla holcina,jedine co pani ucitelka ktera mela dozor v satnach bylo ze jim nadala a ze se maji nahlasit u tridnich ucitelu,pak odesla.Naopak chlapci docela pritvrdili,tak jsem se do toho vlozil ja.Kdyz jsem je slusne pozadal aby to nechali tak se mi vice mene vysmali do obliceje a dokonce jeden z nich se mne snazil uderit,takze jsem jim podle Makarenka vysvetlil ze to tak asi nepujde a svete div se ,zadni hrdinove to nebyli myslel jsem ze si budou stezovat rodicum ale nic se nedelo,dokonce kdyz tam mam nejake pochuzky a potkam je tak pozdravi,proto budu vzdy tvrdit ze na hruby pytel patri hruba zaplata a mladi tomu velice dobre rozumi😉

pekaaaros ( 5. září 2018 09:02 )

Dodnes si pamatuju, jak pak na naši školu začala jezdit policie, sociálka, inspekce, začalo se to řešit, ale pak se to stejně nějak zametlo pod koberec a kluci to měli dobrý. Dala se jim, lidově řečeno, druhá šance. 14 letá holka zlomená psychicky i fyzicky, já podlitinu pod okem, silnej otřes mozku a agresor (synáček) vysmátej na míle kolem. Z toho města jsem vypadl hned po základce, odjel jsem na intr na druhou stranu republiky, abych tam nikoho neznal a dodnes když se do toho původního města vracím na návštěvy k příbuzným, tak tam jezdím nerad a jen na nejkratší dobu, pak hned zase s radostí mizím. Pár let dozadu, kdy ještě frčeli spolužáci, mi přišel vzkaz do mailu, že bude slučák. Odepsal jsem jim tehdy na tu zeď něco ve stylu "Na co bych si tam hrál? Na krásný setkání starých kamarádů?" a samozřejmě nikam nejel. Co jsem pak zpětně slyšel, slučák stál za prd. Pánové furt stejní, akorát si tam v opilosti předhazovali, kdo vydělává větší peníze a kdo měl víc bab. Takže asi tak. Pro mě je povinná školní docházka symbolem blokování lidí, jsem proti tomuhle systému školství, kdy se 20 zvířat bez špetky sociálních návyků a empatie zavře do jedné místnosti o velikosti 80 m2, je to podle mě cesta do pekel a celá společnost by mohla být lepší, kdyby si lidé neprošli pubertou ve stádu zavřeným ve škole.

pekaaaros ( 5. září 2018 08:35 )

Chodil jsem na základku v devadesátých letech, kdy nebyl hrdina ten, kterej něco dělal dobře, ale kterej to dělal jinak než komunisti. Chodil jsem na základku v době, kdy nikdo vlastně neznal porevoluční metodiku, učitelé se mezi sebou nesnášeli, babinec v ředitelně se v jednom kuse vzájemně pomlouval (to jsem se dozvěděl zpětně, když jsem pár let dozadu potkal ve vlaku bývalou paní učitelku teď už v důchodu), ředitel spal snad se všema mladejma učitelkama, mezi děckama bujela šikana extrémních rozměrů, nikdo to neuměl řešit, na druhým stupni půlka děcek čichala lepidla (to nepřeháním, fakt to bylo v tom ročníku určitě 10 kluků z 20), hulili trávu, šikanovali, dokonce jeden debil (kterej nejvíc čuchal to lepidlo) mlátil jednu holku, která si to vůbec nezasloužila, byla hodná, chytrá, provinila se tím, že byla slušná, a on se nebál v těch 14 letech ji mlátit. Jedinej, kdo se jí zastal, jsem byl já, dostal jsem hned před držku, že jsem ležel 14 dní v nemocnici, ale pak se aspon začalo s těma hajzlama dít. jo a tátové těch kluků byli povětšině ti sametoví kapitalisti, což jsem si dal do spojitosti až nedávno, tehdy jsem to tak neřešil. Dneska velcí zalovení voliči stran jako ODS, TOP09 apod.

baronessa ( 5. září 2018 08:09 )

Ono je to těžké. Když se dětem hned při slavnostním zahájení školního roku ukáže, že není nutné mít respekt před autoritami, pak se chovají podle toho. Narážím na tu slepici, která začla kdádat na prezidenta Zemana a dětem to sama předvedla ukázkově. Jak se potom můžou slušně chovat mezi sebou?

Zobrazit celou diskusi