Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chaos s eRecepty? Nová verze odkazuje na jiné léky. Zkontrolujte, co jste vyzvedli, vzkazují lékárníci

Autor: ula, ula - 
4. září 2018
14:39

Česká lékárnická komora (ČLnK) upozornila na svém Facebooku na možný problém při vyzvedávání eReceptů. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) spustil 3. září novou verzi SMS zpráv pro doručování identifikátoru receptu. Lékárníci si však všimli, že QR kódy odkazují na eRecepty, které pacientům nepatří. Žádá proto pacienty, kteří si vyzvedávali léky pomocí SMS identifikátorů eReceptu v průběhu včerejšího a dnešního dne, aby si je pečlivě zkontrolovali.

„Z důvodu usnadnění procesu načítání identifikátoru eReceptu v lékárnách byla 3. září 2018 spuštěna nová verze SMS zpráv pro doručování identifikátoru receptu. Nově zpráva obsahuje odkaz na zobrazení identifikátoru ve formě QR kódu. Po kliknutí na tento odkaz je na mobilním telefonu pacienta zobrazen QR kód a doba platnosti eReceptu. Podmínkou zobrazení je chytrý telefon s připojením na internet,“ uvádí SÚKL na svých internetových stránkách. 

Ukázalo se však, že nová verze zřejmě nefungovala tak, jak by měla. 

„Včera kolega zjistil, že po načtení QR kódu se mu otevřel úplně jiný recept jiného pacienta z Ostravska, přitom to bylo v lékárně v Plzni,“ sdělila Blesk Zprávy mluvčí ČLK Michaela Bažantová. 

Problémy potvrzuje na svém webu i SÚKL: „SÚKL zaznamenal 3. a 4. září v jednotlivých případech problém s načítáním identifikátoru eReceptu z QR kódu z odkazu v SMS zprávě.

Lékárníci: Zkontrolujte si léky, které jste si vyzvedli

 „Bohužel už se objevil případ, že jsme vydali špatný lék, protože léky šel vyzvednout někdo jiný. Léky si odnesli domů a pak se vrátili s tím, že tyto léky nejsou jejich,“ dodala Bažantová s tím, že chyba nebyla na straně lékáren nebo lékárenských systémů. 

„Včera a dnes mohli lidé dostat chybný QR kód a třeba půjdou do lékárny až zítra. Doporučujeme jim tedy, aby si kontrolovali vyzvednuté léky,“ upozorňuje Bažantová s tím, že doufá, že už žádné problémy nenastanou: “Lékárníci byli upozorněni, aby důsledně kontrolovali eRecepty.“ doplňuje mluvčí. 

„Na základě doposud shromážděných informací z terénu SÚKL v nejkratší možné době nasadil novou verzi stránky pro generování QR kódu, která by měla eliminovat prozatím zjištěná rizika,“ ubezpečuje pacienty SÚKL.

 

Video  Jak funguje eRecept? Videonávod k používání aplikace pro pacienty  - SÚKL
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi