Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Panika v dovolenkovém ráji: Tisíce lidí nemohly domů. Byli mezi nimi i Češi

Autor: yks - 
4. září 2018
14:17

Probíhající stávka pracovníků námořní dopravy v Řecku komplikovala situaci desítkám tisíc turistů, kteří se nemohli vrátit do vlasti. Z jejich dovolené se tak pomalu ale jistě stávala noční můra. Na poslední chvíli vše zachránil smír, který řečtí námořníci uzavřeli se svými zaměstnavateli. Trajekty by tak měly konečně vyplout na moře.

Nejméně do středečního rána měla trvat stávka řeckých námořníků sdružených v tamních odborech. Jejím cílem bylo vynutit si minimálně 5procentní růst mezd. Námořníci byli odhodláni nechat lodě v přístavech, pokud nedosáhnou svého. Jejich rukojmími se staly desítky tisíc turistů uvězněných na nesčetných ostrovech po celém Řecku.

Mezi uvězněnými byli i Češi

„Většina Českých občanů využívá letecké dopravy, a tudíž se jich stávka netýká. Nicméně klienti, kteří se rozhodli cestovat na vlastní pěst, se nyní mohou ocitnout v potížích,“ připustil také Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR. Jednotlivé cestovní kanceláře se připravovaly řešit případy Čechů, kteří se rozhodli vyrazit na jih vlastní dopravou. S otázkou, jak mají postupovat turisté, kteří do Řecka vyrazili soukromě a pak se ocitli na některých menších ostrovech, si zprvu nedokázalo poradit ani české ministerstvo zahraničí.

Řekněte nám, co máme dělat!

Řecké odbory přistoupily na dohodu doslova za pět minut dvanáct. Odhady hovořily o tom, že jejich protest ovlivní až 180 000 turistů. Na vzdálenějších ostrovech se už začínalo projevovat nedostatečné zásobování. Postižených jsou přesto tisíce. Na sociálních sítích lze nalézt stovky jejich rozhořčených reakcí. „Děláte si ze mě legraci? Stávka námořníků právě v den, kdy přijedu do Řecka a potřebuju trajekt, abych dorazila do cílové destinace?“ zlobí se rozčilená Britka. Naštěstí pro ni a tisíce jí podobných milovníků Středomoří se námořníci nakonec spokojili s růstem mezd o 2 procenta.

Zobrazit celou diskusi