Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf Lesů ČR chce zatočit s kůrovcem. Lidi i techniku hledá za hranicemi

Autor: ČTK - 
3. září 2018
17:25

Kapacity na likvidaci kůrovcové kalamity bude státní podnik Lesy České republiky (LČR) hledat i v zahraničí. Techniku a lidi bude kromě okolních zemí poptávat například v zemích, které kalamitou postižené nejsou, například v pobaltských státech. Novinářům to dnes řekl nový generální ředitel LČR Josef Vojáček. Obchodní model LČR hodlá Vojáček doplnit o další nástroje, aby bylo zadávání prací pružnější.

Lesy ČR podle Vojáčka již oslovují české zastupitelské úřady a inzerují v zahraničním tisku. „Hledají se veškeré možné volné kapacity k tomu, aby se likvidace kalamity zrychlila,“ řekl. Zdůraznil, že žádná řešení, která by vedla ke konci současného stavu v horizontu měsíců či jednotek let, neexistují. „Je to běh na dlouhou trať,“ řekl.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) řekl, že Vojáček do čela LČR nastupuje jako krizový manažer. „Má za úkol vyvést Lesy ČR z nelehké situace, z dopadu klimatických změn, jejichž výsledkem je kůrovcová kalamita,“ řekl ministr. Vojáčkovým úkolem je podle něj také personální a finanční stabilizace podniku.

V obchodním modelu LČR, který je postavený na společném soutěžení těžebních a pěstebních prací a prodeje dřeva, Vojáček podle svých slov revoluci dělat nehodlá. „Obchodní model chci doplnit o další nástroje a vytvořit mix všech možných zákonných způsobů zadávaní veřejných zakázek a odbytu dřevní hmoty, aby je bylo možné kombinovat podle toho, zda jde o kalamitní či nekalamitní období,“ řekl.

Obchodní model by chtěl například rozšířit o zavedení takzvaných rámcových smluv na těžební a pěstební činnosti. Zadávání prací předem osloveným firmám prostřednictvím jednacího řízení bez uveřejnění, hodlá využívat jen v krajním případě, například při větrné kalamitě. Cílem podniku bude i obnova lesa a výchova nových porostů, které budou věkově a druhově pestré a budou tak více odolávat kalamitám.

 

Zobrazit celou diskusi