Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pro rodiny zabitých vojáků se vybralo přes 10 milionů. Sbírka končí

Autor: ČTK - 
31. srpna 2018
14:34

Na pomoc rodinám tří českých vojáků padlých v Afghánistánu lidé věnovali přes deset milionů korun. Na charitativní účet Vojenského fondu solidarity (VFS) či formou darovacích zpráv poslalo peníze přes 35.000 dárců. V pátek to řekla předsedkyně fondu Lenka Šmerdová. Sbírka končí dnes o půlnoci. Vedení VFS příští týden rozhodne, jakým způsobem budou peníze mezi rodiny rozděleny.

Sbírka byla vyhlášena na pomoc rodinám vojáků Martina Marcina, Kamila Beneše a Patrika Štěpánka, kteří padli 5. srpna v Afghánistánu po útoku sebevražedného atentátníka. Peníze mohou na konto Vojenského fondu solidarity číslo 44665522/0800 s variabilním symbolem 918 lidé posílat do dnešní půlnoci. Využít také mohou dárcovské SMS na číslo 87777. Její znění zadají podle toho, jakou částku se rozhodnou věnovat.

„Jakýkoli příspěvek je projevem podpory a solidarity. Oceňuji každého, kdo se tímto způsobem rozhodl pomoci rodinám a vyjádřit tak sounáležitost k tragické události. Jménem Armády České republiky za tuto pomoc děkuji, velice si jí vážím,“ poznamenal k tisícům příspěvků náčelník generálního štábu Aleš Opata.

K páteční 10:00 bylo na účtu 10,18 milionu korun. Přímo na účet podle Šmerdové peníze poslalo 6129 dárců, dalších 28.863 poslalo dárcovskou zprávu. Jsou mezi nimi jednotlivci, firmy i třeba sportovní kluby. Počet lidí, kteří se rozhodli rodinám padlých pomoct, označila Šmerdová za úžasný. „Je to projev solidarity, jsem za to neskonale vděčná, děkuji všem,“ řekla. Příspěvky označila za podporu všem vojákům.

Přesnou částku budou zástupci fondu znát v pondělí. V úterý pak zasedne mimořádný přípravný výbor VFS, který rozhodne o způsobu rozdělení peněz. Následně připraví dárcovské smlouvy a osloví blízké padlých.

Fond solidarity založila armáda společně s Charitou ČR v reakci na úmrtí pětice vojáků v Afghánistánu v roce 2014. Klade si za cíl pomáhat vojákům či jejich rodinám v nouzi. Od roku 2015 vybral asi 7,7 milionu korun, na pomoc z nich bylo zatím použito 1,4 milionu korun. Kromě fondu vojáci při tragických událostech často pořádají vlastní sbírky či charitativní akce. V sobotu například chrudimští výsadkáři uspořádají čtvrtý ročník charitativního běhu. Peníze původně měly směřovat rodinám padlých vojáků z Afghánistánu, organizátoři se je nakonec podle mluvčí generálního štábu Vlastimily Cyprisové rozhodli darovat na pomoc dalším vojákům či jejich blízkým.

Video  Žal a slzy tří rodin českých vojáků: K rakvím svých hrdinů položily květiny  - ČTK, Blesk TV
Video se připravuje ...