Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Malé obce „vymírají“, trpí místní i podnikatelé. Expert: Odrážíme se ode dna

Autor: bud - 
1. září 2018
06:39

Situace v malých českých obcích s méně než 500 lidmi je dramatická. Chybí tu příležitosti pro podnikatele, rozvoj je minimální a ruch skomírá. Jen za posledních 15 let počet obyvatel v obcích do 500 obyvatel klesl o 37 tisíc. V těch větších ale řemeslníci, obchody nebo třeba zemědělci nabírají druhý dech. Díky tomu, že počet obyvatel na venkově v posledních letech opět roste, mohou se lépe uživit.

Momentálně je v Česku 3446 obcí, kde žije méně než 500 obyvatel a počet lidí v nich rychle ubývá. Více než polovina z těchto obcí je navíc nedostatečně rozvinutých. To znamená, že nemají dostatečně vybudovanou infrastrukturu, školu nebo třeba lékaře a služby.

Jde o začarovaný kruh. Lidé v těchto místech nemají hospůdky, obchody nebo jiné vyžití, a proto se stěhují do větších obcí nebo měst. A tím zdejší řemeslníci nebo podnikatelé přicházejí o možnost si vydělat a další krachují. Potvrzuje to také výzkum Svazu obchodu a cestovního ruchu, podle kterého kvůli tomu odcházejí hlavně mladí a vzdělaní lidé.

Z vesnice se mohou stát skanzeny

„V regionu skončí jak běžný život, tak turistický ruch, a z vesnic se stanou skanzeny,“ varoval před časem v rozhovoru pro Blesk Zprávy Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků (AMSP ČR). Podle něj chybí podpora malých obcí a podnikání na venkově.

Stát se už delší dobu snaží problém řešit a připravuje různé podpory pro malé místní podnikatele nebo živnostníky. Například Olomoucký kraj před pár dny představil speciální dotace pro ztrátové venkovské obchody, které mohou snadno zaniknout. Loni zase ministerstvo zemědělství přislíbilo výhodné úvěry pro podnikatele ve znevýhodněných obcích a slevy pro zaměstnance na sociálních odvodech.

Komplexní státní dotační podpora, která by problém vymírajícího venkova řešila, ale v podstatě neexistuje. Situace se ale v poslední dobře přesto začíná zlepšovat. Malé obce sice i nadále trpí, život a životaschopné podnikání se přesouvá do těch větších s 500 až 2000 obyvateli.

Vetší obce zažívají „restart“

Podle nové analýzy AMSP počet lidí v těchto obcích během posledních let stoupl o 12 procent, což pomohlo třeba stabilizaci práce zemědělců, výrobců průmyslového zboží nebo třeba maloobchodníkům. Jde tedy o zlepšení, ale rozhodně ne o úplné „uzdravení“ venkova.

Začíná se ukazovat, že podnikání na venkově dává smysl. Počet firem podnikajících ve venkovských regionech mírně roste a tradiční obor zemědělství se odráží ode dna. Situace se ale stabilizuje spíše u obcí nad 500 obyvatel, podnikání v menších vesnicích stále skomírá,“ uvedl Havlíček. Podle něj podnikatelům pomáhá i to, že v obcích mají nižší náklady než ve městech.

O práci se už tolik nemusejí obávat ani absolventi tradičních oborů spojených s venkovem. Podle Havlíčka je míra nezaměstnanosti nižší, než je celostátní průměr a například nulovou míru nezaměstnanosti vykazují absolventi učňovských oborů rybářských a zpracovatelů dřeva. „V oborech maturitních je nulová míra nezaměstnanosti u absolventů oborů vinohradnictví a opět rybářství,“ dodal odborník.

doktormediciny ( 1. září 2018 11:50 )

...zde uvedeny trtend sleduji jiz nekolik let.. V malkych vesnicichc snad zemedelci, jinak nic. Prodejny maji chleba treba dvekrat v tydnu na predchozi objednani, dostupnost vzdelani a lek. pece znacne omezena.. 

Zobrazit celou diskusi